Gardumynus kurianti kėdainiškė laikosi vienos svarbios taisyklės

„Kiek prisimenu, gaminti mėgau visada. Dar būdama maža mergaitė dovanų gavau pirmąją savo receptų knygutę. Degiau noru išbandyti kuo daugiau joje pateiktų receptų. 

 Marija labiausiai mėgsta ir jai geriausiai sekasi gaminti įvairius saldėsius – grybukus, tortus, pyragus, eklerus ir panašius skanumynus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Marija labiausiai mėgsta ir jai geriausiai sekasi gaminti įvairius saldėsius – grybukus, tortus, pyragus, eklerus ir panašius skanumynus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Tortas „Juodasis princas“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Tortas „Juodasis princas“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 „Raffaello“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 „Raffaello“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Saldžiarūgštė vištiena.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Saldžiarūgštė vištiena.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Judita Gaižiuvienė (rinkosaikste.lt)

Jun 3, 2017, 2:33 PM

Tiesa, knygutę esu išsaugojusi, ją pamačiusi visuomet prisimenu save mažą virtuvėje. Manau, jog kai augau pati, augo ir noras gaminti“, – šypteli Kauno kolegijoje maisto technologiją studijuojanti kraštietė Marija Grigonytė.

Paklausta, iš ko mokėsi gaminti – pirmosios receptų knygelės ar šeimos – Marija sako, jog gaminti ją mokė ir mama, ir močiutė.

„Iš jų daugiausia ir išmokau. Vis matydavau mamą ir močiutę besisukančias virtuvėje, žiūrėdama į jas ir pati daug ko sužinodavau. Kai kildavo įvairiausių klausimų, vis klausdavau ir gaudavau atsakymus, taip dar labiau plėsdama savo kulinarines žinias. 

Tiesa, neblogai sekėsi mokytis ir pačiai iš savo klaidų. Taip pat nemažai padėjo ir maisto gaminimo televizijos laidos, noriai vartydavau maisto gaminimo žurnalus ir ieškodavau naujų receptų bei idėjų. Jas rašydavausi į užrašų knygutę ir vėliau išbandydavau. Bet gaminti mokausi iki šiol“, – sako pašnekovė.

– Marija, gal pameni ir pirmąjį savo patiekalą?

– Greičiausiai tai buvo vafliai, kepti senovinėje keptuvėje. Tuo metu man tebuvo šešeri ar septyneri metukai. Kadangi juos pagaminti nėra sunku, tąkart ir man pavyko iš karto.

– Konditerijai likai ištikima iki šiol?

– Iki šiol labiausiai mėgstu ir geriausiai sekasi gaminti įvairius saldėsius – grybukus, tortus, pyragus, eklerus ir panašius skanumynus. Kai juos gaminu, tiesiog mėgaujuosi tuo. Saldumynus mėgsta ir šeima, tad norisi juos palepinti (šypteli).

Saldumynus pradėjau gaminti maždaug prieš penkerius metus, pamačiusi socialiniame tinkle vienos merginos įkelto torto nuotrauką. Tuomet pagalvojau: „O kodėl negaliu aš?“ 

Susiradau „Raffaello“ skonio torto receptą ir jį padariau. Šeimai patiko, ragino nesustoti ir tobulėti šioje srityje. 

Po šio torto sekė ir kitokių skonių skanėstai. Tortus darydavau ir važiuojant į svečius pas senelius ar į gimtadienius, kur sulaukdavau pagyrų ir palaikymo. Tai mane skatino išbandyti vis kažką naujo ir, žinoma, tobulėti.

– Yra virtuvėje produktų, iš kurių nesinori nieko daryti?

– Gaminti mėgstu iš visų produktų. Tik iš vienų gaminu dažniau, iš kitų rečiau. Dažniausiai gaminu miltinius patiekalus – saldėsius, taip pat dažnai mėgstu gaminti salotas ar mėsos patiekalus. 

Mėgstamiausias pagrindinis patiekalas – lazanija. Pagaminti nėra sunku, nors ir užtrunka nemažai laiko, bet skonis – nuostabus.

– Apie pagyrus ir raginimą nesustoti... Vos pradėjusi suktis virtuvėje, iškart sulaukdavai teigiamų atsiliepimų?

– Kai pradėjau gaminti, pirmiausia sulaukdavau ir kritikos, ir patarimų, o vėliau ir pagyrų. Stengiausi klausyti šeimos narių pasiūlymų bei patarimų, nes jie buvo mano degustatoriai.

– Dažnai tenka pasidalinti receptais su draugais, giminaičiais?

– Dažniausiai receptais dalindavausi su pussesere, kuri yra konditerė. Mūsų interesai sutapdavo (šypsosi)... Taip pat prašymų sulaukdavau iš klasės draugų, dabar – iš grupės draugų.

– Daugelis šeimininkių virtuvėje vadovaujasi kokia nors taisykle. Ar pati tokią turi?

– Visada gaminti su meile. Kai gamini be jos, tai atsispindi gaminyje. Reikia mėgautis tuo, ką darai, o tuomet galėsi mėgautis ir rezultatu. 

Taip pat darbo vietoje visuomet groja muzika. Ji man padeda užsimiršti apie dienos nuovargį ir suteikia jėgų kruopščiai atlikti tai, ką reikia.

– Pasirinkai studijuoti maisto technologiją. Visuomet apie tai svajojai?

– Studijų pasirinkimas tikrai nebuvo lengva užduotis. Ilgai mąsčiau, ką norėčiau veikti gyvenime. Nors ir mėgau gaminti įvairius saldėsius ir kitus maisto gaminius, galvojau rinktis kitą studijų kryptį. Bet tada pamąsčiau, ar noriai mokysiuos ir dirbsiu šį darbą, ir nusprendžiau sieti savo gyvenimą su hobiu. Nes dirbti darbą, kuris yra hobis – daug lengviau, o ir rezultatai visai kitokie nei dirbant be noro ir užsidegimo.

Pasirinkus maisto technologijų studijas Kauno kolegijoje tikrai nenusivyliau. Puiki studijų programa, kompetentingi dėstytojai ir įdomiai pateikiamos žinios bei įgyta praktika, manau, tikrai pravers gyvenime. Tai man labiausiai ir patinka, kad mokomės ne tik teorijos, bet gauname ir praktikos, kaip, pavyzdžiui, gaminti plikytus pyragaičius, vištienos kepenėlių paštetą, desertinį sūrį su želės gabaliukais ar net obuolių sidrą.

– Kai grįžti namo iš studijų, namuose valgyti ruoši tu ar mama?

– Kai grįžtu namo dažniausiai mane palepina mama, bet gaminu ir aš. Būna ir taip, kad mama gamina pagrindinius patiekalus, o aš – desertą.

– Vaikystėje iš mamos sėmeisi idėjų, galbūt dabar mama jų semiasi iš tavęs?

– Mes viena iš kitos semiamės idėjų. Mama turi daugiau patirties, tad aš nemažai iš jos mokausi. O mama iš manęs semiasi naujovių. Taip viena kitą ir papildome (šypsosi).

Tortas „Juodasis princas“

Tešlai reikės:

4 kiaušinių,

2 puodelių (400 g) cukraus,

2 puodelių (270 g) miltų,

5 valg. š. (60 g) kakavos (naudojau šokoladinę),

2 arb. š. sodos (nugesintos 2 arb. š. acto),

400 g grietinės (naudojau 25 proc. riebumo),

75 g smulkintų riešutų.

Kremui reikės:

300 g kambario temperatūros sviesto,

600 g virto kondensuoto pieno (arba „Rududu“), kambario temperatūros,

1/2 puodelio stiprios kavos, perkoštos.

Gaminimas 

Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi, kol cukrus ištirps, o kiaušinių masė padidės. Atskirame inde sumaišyti grietinę ir kakavą. Šią gautą masę supilti į išplaktus kiaušinius, suberti miltus, supilti sodą, užgesintą su actu, smulkintus riešutus. 

Tešlą padalinti į dvi lygias dalis ir vieną dalį kepti 26 cm skersmens formoje (ištiestoje kepimo popieriumi ir išteptoje riebalais) 180 Cº temperatūroje apie 10 min. Tą patį pakartoti su antra tešlos dalimi. (Marija visą tešlą supylė iš karto ir kepė apie 40 minučių, kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į biskvito vidų ir ištrauktas, buvo švarus).

Iškeptus biskvitus kiekvieną perpjauti į 2 dalis, kad turėtume 4 biskvito lakštus. Kremui išplakti kambario temperatūros sviestą su tokios pačios temperatūros „Rududu“. Lėtai įplakti į paruoštą ir perkoštą stiprią juodą kavą.

Atvėsusius lakštus pertepti kremu, naudojant torto formos bortelius. Kiekvieną biskvitą prieš aptepant kremu sulaistyti cukraus ir vandens sirupu. Dėti į šaldytuvą, kol tortas visiškai sustings.

Patiekti, pjaustyti ir ragauti. Skanaus!

„Raffaello“

Biskvitams reikės:

5 didelių kiaušinių,

230 g cukraus,

1 arb. š. vanilės esencijos,

65 g aliejaus,

230 g miltų,

20 g kepimo miltelių.

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanile, kol masė tris kartus padidės ir pabals (apie 5 minutes). Toliau plakant, silpna srovele supilti aliejų, minutę paplakti. Sudėti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir lengvai išmaišyti nuo dugno link viršaus, kol masė taps gražiai vientisa.

Gautą masę supilti į 23 cm skersmens apvalų riebalais išteptą kepimo indą ir kepti iki 190 Cº temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 min. Atvėsinti ir perpjauti į keturias dalis – turėsite keturis plonus torto biskvitus.

Kremui reikės:

1 indelio (385 g) kondensuoto pieno,

180 g sviesto (82 proc. riebumo),

450 g grietinėlės (36 proc. arba bent 35 proc. riebumo),

2 pakelių grietinėlės standiklio,

50 g kokoso drožlių.

Grietinėlę šiek tiek paplakti, supilti grietinėlės standiklį ir išplakti iki standumo. Padėti į šaldytuvą. 

Kambario temperatūros sviestą išsukti su kondensuotu pienu (šiuos produktus geriausia per naktį palaikyti toje pačioje kambario temperatūros vietoje). Supilti kokoso drožles, gerai išmaišyti. Paruoštą masę pusvalandžiui padėti į šaldytuvą. Po pusvalandžio sviestinį kremą sudėti į grietinėlę ir šias mases išplakti iki vientisos konsistencijos.

Biskvitų sulaistymui:

200 g vandens,

2 citrinų sulčių,

2 arb. š. cukraus

Visus produktus sumaišyti.

Torto surinkimas

Pasiruošti torto lėkštę, į jos centrą pastatyti 23–24 cm skersmens torto formos bortelius. Į bortelius dėti pirmąjį biskvitą, jį sulaistyti citrinų sirupu. Aplink biskvitą plokščiosiomis puselėmis nupjautais galais ratu išdėlioti citrinų sirupe sekundei pamirkytus (plokščiąją pirštelio pusę tik sekundei kišti į paruoštą drėkinimui sirupą ir greitai ištraukti!) biskvitinius pirštelius.

Ant pirmojo biskvito tolygiai paskleisti 1/4 paruošto kremo. Dėti antrąjį biskvitą, šiek tiek paspausti, sulaistyti citrinų sirupu, sudėti antrąjį ketvirtadalį kremo. Kartoti taip tol, kol sulaistysime ir kremu padengsime paskutinį biskvitą. 

Torto paviršių išlyginti ir dėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms. 

Papuošti: tortą apibarstyti kokoso drožlėmis, išdėlioti šokoladines rožes. Atsargiai nuimti torto bortelį ir sausainukus perjuosti medžiagine juostele, surišti kaspinėlį.

Skanaus!

Saldžiarūgštė vištiena

Reikės:

500 g vištienos krūtinėlės,

druskos, vištienos prieskonių,

aliejaus,

2 v. š. medaus,

2 v. š. citrinų sulčių,

2 v. š. bulvių krakmolo,

2 v.š. miltų,

sezamų sėklų.

Vištieną supjaustome kąsnio dydžio kubeliais ar juostelėmis, pagardiname druska ir prieskoniais. Įdedame miltus ir bulvių krakmolą ir gerai išmaišome. 

Kepame įkaitintame aliejuje, kol švelniai apskrus.

Padažas: į įkaitintą keptuvę su keliais šaukštais aliejaus, dedame sezamo sėklas ir truputį pakepame.

Įdedame medų, citrinų sultis ir kaitiname. Kai truputį sutirštėja, dedame vištieną ir maišome, dar šiek tiek pakaitiname. Patiekiame su ryžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.