Tarptautinio įvertinimo sulaukusi lietuvė dalinasi ledų per 10 minučių receptu

Gerai Lietuvoje žinoma kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė sulaukė ir svaraus tarptautinio įvertinimo. 

 Pasak R.Ničajienės, sukurti per metus net keturias knygas jai buvo didelis ir įdomus darbas, taip pat tikras iššūkis.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
 Pasak R.Ničajienės, sukurti per metus net keturias knygas jai buvo didelis ir įdomus darbas, taip pat tikras iššūkis.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
 Šaldytas braškinis jogurtas.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
 Šaldytas braškinis jogurtas.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
 R.Ničajienei talkino dietistė T.Dvelytė ir dailininkė I.Dagilė.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
 R.Ničajienei talkino dietistė T.Dvelytė ir dailininkė I.Dagilė.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
 Pasak R.Ničajienės, sukurti per metus net keturias knygas jai buvo didelis ir įdomus darbas, taip pat tikras iššūkis.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
 Pasak R.Ničajienės, sukurti per metus net keturias knygas jai buvo didelis ir įdomus darbas, taip pat tikras iššūkis.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
Keturių knygų serija „Gero maisto dienoraštis“ prestižiniuose apdovanojimuose „Gourmand World Cookbook Awards 2017“ pelnė garbingą trečiąją vietą.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
Keturių knygų serija „Gero maisto dienoraštis“ prestižiniuose apdovanojimuose „Gourmand World Cookbook Awards 2017“ pelnė garbingą trečiąją vietą.<br> „Sezoninė virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 4, 2017, 12:14 PM, atnaujinta Jun 4, 2017, 12:28 PM

Jos sukurta keturių knygų serija „Gero maisto dienoraštis“ prestižiniuose apdovanojimuose „Gourmand World Cookbook Awards 2017“, kurie kai kurių vadinami maisto „Oskarais“, pelnė garbingą trečiąją vietą.

Pirmoji vieta „Gourmand World Cookbook Awards 2017“ kategorijoje „B10 Series“ pirmoji vieta atiteko Švedijos atstovams, o antroji – Meksikos.  

Iš viso toje pačioje kategorijoje varžėsi atstovai iš septynių regionų: Kinijos, Prancūzijos, Honkongo, Lietuvos, Malaizijos, Meksikos ir Švedijos.

R.Ničajienės knygų serija „Gero maisto dienoraštis“ nuo 2015 metų lapkričio buvo išleista vos per metus. Visos šios knygos buskirtos norintiems rinktis sveikesnį maistą. Iki tol Lietuvoje nebuvo išleista knygų, kurių autoriai kalbėtų apie sveikesnę mitybą ne iš visiškai sveikuoliškos pusės, tad kulinarė nutarė šią nišą užpildyti.

Prieš kiekvieną – žiemos, pavasario, vasaros ir rudens – sezoną išeidavo vis po naują tam metų laikui skirtą šios serijos dalį. Iš viso į „Gero maisto dienoraštį“ buvo sudėti 365 kiekvienai metų dienai skirti receptai su jais lydinčiais naudingais patarimais, kaip gaminti kiekvieną  patiekalą, kad šis būtų sveikesnis, bei visus receptus lydinčiais dietistės Tomos Dvelytės komentarais.

Visi receptai buvo iliustruoti pačios R.Ničajienės darytomis patiekalų nuotraukomis ir smagiais dailininkės Ingos Dagilės piešiniais.

„Rašiau šias knygas dienoraščio forma, prie kiekvieno recepto parašydama ir po įžangą. Nenorėjau, kad tai būtų kaip albumas su receptais. Todėl ir nuotraukos nedidelės, tokios instagraminės, primenančios darytas „Polaroid“ aparatu“, – portalui lrytas.lt pasakojo R.Ničajienė.

Pats knygų rašymas užtruko pusmetį. Dirbti teko kasdien – nuo ryto iki vakaro. Pirmąją dienos dalį R.Ničajienė skirdavo maisto ruošimui ir patiekalų fotografavimui – tam buvo naudojamas tik natūralus apšvietimas, o vakarais sėsdavo rašyti receptus ir juos lydinčius tekstus.

Kol kulinarė kūrė knygas, jos šeima ir kaimynai nesitvėrė džiaugsmu. Juk jiems teko maloniausia užduotis – suvalgyti visus knygos iliustracijoms paruoštus patiekalus.

R.Ničajienės ir jos komandos darbas neliko nepastebėtas. Vos pasirodžiusi kiekviena knygos dalis sulaukdavo didžiulio susidomėjimo ir bemat patekdavo į skaitomiausiųjų dešimtukus. Knygos buvo taip gerai perkamos, kad visa serija buvo išleista keliais pakartotiniais tiražais.

O dabar „Gero maisto dienoraštis“ buvo įvertintas ir „Gourmand World Cookbook Awards 2017“ apdovanojimuose, kurie vyko paskutinį pavasario sekmadienį Kinijoje.

R.Ničajienė prisipažino, kad pati niekada nebūtų pasiryžusi dalyvauti tokiame konkurse, jei ne jos knygų dailininkė ir iliustratorė I.Dagilė, kuri ir paskatino išbandyti laimę.

„Esu dėkinga Ingai ne tik už bendrą darbą, nuostabiai apipavidalintą savo knygą, bet ir už padrąsinimą. Tai pirmasis toks mano knygų įvertinimas pasaulyje. Manau, konkurso komisiją patraukė netradicinis šios kulinarinės knygos pateikimas ir originali jos idėja.

Šiose kulinarinėse knygose, kitaip nei tradicinėse, pirmuoju smuiku griežia ne tik recepto nuotrauka, bet ir pieštos iliustracijos, kurios papildo recepto eigą ir pačią nuotrauką. Todėl knygos išėjo labai jaukios, jas malonu liesti, o popierius toks, kad po kiekvienu receptu specialiai tam skirtoje vietoje lengvai galima užsirašyti savo pastabas ir toliau knygas pildyti kaip asmeninį receptų dienoraštį“, – paaiškino knygų autorė.

Pasak R.Ničajienės, sukurti per metus net keturias knygas jai buvo didelis ir įdomus darbas, taip pat tikras iššūkis sau pačiai. 

Be tarptautiniu mastu įvertinto „Gero maisto dienoraščio“ R.Ničajienė parašė dar dvi knygas. Prieš trejus metus buvo išleista šios autorės knyga „Sezoninė virtuvė“, pavadinta taip pat, kaip ir jos tinklaraštis. Vėliau dienos šviesą išvydo ir smaližiams skirta knyga „Nostalgiški skanumynai“.

O mes R.Ničajienę, kurios receptų neretai galite rasti ir „Skonio“ rubrikoje, sveikiname su sėkme ir siūlome jums pabandyti pasigaminti šaldytą braškinį jogurtą iš pripažinimą pelniusio „Gero maisto dienoraščio“, kurio receptas pateiktas vasarai skirtoje dalyje. 

Šis receptas turėtų ypač patikti sveikiau nusprendusiems gyventi smaližiams.

Šaldytas braškinis jogurtas

Geidžiamiausias smaližių desertas vasarą, aišku – ledai! O kas gali būti geriau už sveikus naminius ledus, pagamintus vos per 10 minučių ir be ledų gaminimo aparato? 

Šių ledų paslaptis – uogų sušaldymas prieš pat gaminant ir ilgas jų grūdimas trintuvu, kol šaldytos braškės susitrins ir bus panašios į ledus, o ledo kristaliukai pasiskirstys po visą jogurtą. 

Šis šaldytas braškinis jogurtas gali būti valgomas iš karto pagamintas, bet norint išgauti kietesnę jo konsistenciją dar galima ledus atšaldyti šaldytuvo kameroje. 

Šaldytas braškių jogurtas

Reikės: 

0,5 kg braškių,

3 šaukštų šviežio medaus,

1 stiklinės graikinio jogurto,

1 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių.

Prieš gamindami šiuos ledus iš vakaro paruoškite braškes: švarias uogas be kotelių supjaustykite, suberkite į maišelį ir kiškite į šaldymo kamerą, kad sušaltų. 

Šaldytas braškes suberkite į trintuvą, ten pat pilkite graikinį jogurtą, medų ir žaliųjų citrinų sultis ir gerai sutrinkite. Kadangi šaldytos braškės labai kietos, šis procesas užtruks nuo 5 iki 10 minučių - viską lemia jūsų turimo trintuvo kokybė ir galingumas.

Gauta masė turėtų būti panaši į šaltus ir tirštus ledus. Paruoštus ledus galite skanauti iš karto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.