Dėl ypatingų pusryčių vilnietė keliasi anksčiau už kitus

Spalvingi pusryčiai – ne tik akims paganyti, bet ir sotumui pajusti. Būtent tokias patiekalų fotosesijas namuose kurianti Kamilė Krasnickaitė (25 m.) dažną rytą keliasi prieš septynias, kad paruoštų ką nors žadinančio apetitą.

 Studijas bebaigianti K.Krasnickaitė greičiausiai diplomą padės į stalčių. Ar jis pravers ateityje, pusryčių ruošimu ir fotografavimu užsidegusi Kamilė šiuo metu negalvoja.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Studijas bebaigianti K.Krasnickaitė greičiausiai diplomą padės į stalčių. Ar jis pravers ateityje, pusryčių ruošimu ir fotografavimu užsidegusi Kamilė šiuo metu negalvoja.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
K.Krasnickaitė ne tik ruošia gardžius pusryčius, kuriuos būtinai patiekia su vaisiais, bet ir rengia patiekalų fotosesijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
K.Krasnickaitė ne tik ruošia gardžius pusryčius, kuriuos būtinai patiekia su vaisiais, bet ir rengia patiekalų fotosesijas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Tartaletės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Tartaletės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sumuštiniai su smidrais ir avokadais..<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sumuštiniai su smidrais ir avokadais..<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Benedikto kiaušiniai ir putpelių kiaušiniai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Benedikto kiaušiniai ir putpelių kiaušiniai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (6)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

2017-06-09 07:05, atnaujinta 2017-06-09 16:40

Nors pusryčiams dažnai naudojami tie patys produktai – kiaušiniai, sūriai, duona, daržovės, vaisiai, jų paruošimo būdas gali būti vis kitoks. Todėl valgiai nustebina įvairove.

Strateginio organizacijų valdymo magistrantūros studijas Kauno Vytauto Didžiojo universitete bebaigianti K.Krasnickaitė greičiausiai diplomą padės į stalčių. Ar jis pravers ateityje, pusryčių ruošimu ir fotografavimu užsidegusi Kamilė šiuo metu negalvoja.

Universitete įgytos žinios nebent praverstų, jeigu jai pasisektų atidaryti pusryčius siūlantį restoranėlį. Kol kas tai – tik Kamilės svajonė.

Ji svarsto rinktis su maisto ruošimu susijusias studijas.

Gali būti, kad Kamilė rudenį pasuks į Vilniaus dizaino kolegiją, kurioje naujais mokslo metais ketinama įdiegti maisto rinkodaros ir dizaino studijų programą.

„Juk dabar aš tą patį darau“, – sakė valgių fotosesijas kurianti vilnietė.

K.Krasnickaitė jau prieš trejus metus pasuko į viešojo maitinimo sferą – dar būdama studentė pradėjo dirbti viename Kauno specializuotame kavos restorane bariste.

Prieš pusmetį Kamilė persikėlė gyventi į Vilnių, kai jai kavos restoranų tinklas pasiūlė užimti vyriausiosios baristės pareigas.

Kamilės rytas visada prasideda nuo latės su ryžių pienu.

„Cukraus į kavą nededu, nes ryžių pienas – saldus“, – pasakojo per dieną tris keturis tokios kavos puodelius išgerianti baristė.

K.Krasnickaitę pusryčių ruošimo ir fotografavimo idėja užvaldė prieš metus, o prieš pusmetį ji savo sumanymais pradėjo dalytis tinklaraštyje „Ok, but first breakfast“.

„Kiekvieną rytą pusryčių nevalgau, nes nesikeliu labai anksti, kad sau pasigaminčiau sočių valgių, kokius pateikiu savo tinklaraštyje. Nebent ką nors greitai padarau – susitepu sumuštinį ir išgeriu kavos, nes rytą anksti skubu į darbą.

O pusryčių patiekalų fotosesijos rengiamos mamos namuose Alytuje. Savaitgaliais į Alytų sugrįžtu aš, mano sesuo Viktorija su būsimu vyru Aurimu.

Tuomet keliuosi anksti ir šeimai ruošiu tokius pusryčius, kokius skaitytojai randa tinklaraštyje“, – apie ryto ritualus pasakojo K.Krasnickaitė.

Kamilei rytai motinos Astos namuose labai brangūs dėl to, kad pusryčiai – tas metas, kai visi artimieji būna kartu. Po to šeima užsiima kokia nors veikla – vyksta pramogauti ar aplankyti giminaičių.

Todėl vėliau visi kartu susirenka nebent vakarienės. Dėl to savaitgalio pusryčiai turi būti sotūs, suteikiantys energijos kone visai dienai.

„Savo šeimą iš tikrųjų išlepinau pusryčiais, todėl jie laukia, kada grįšiu namo, nes žino, kad gaminsiu“, – šypsodamasi pasakojo tinklaraštininkė.

Dėl patiekalų fotosesijų K.Krasnickaitė įsigijo nemažai įvairių ir dailių indų, kurie jau užimtų ne vieną lagaminą. Mat Kamilei labai svarbu, kad pusryčiai būtų patiekti estetiškai, trauktų akį spalvingumu.

Todėl lėkštėse visuomet galima išvysti spalvingų daržovių, vaisių.

Be jų neįsivaizduojamas Kamilės ruošiamas pusryčių stalas.

Širdelės formos blynai, apvalūs ir kvadratiniai vafliai – šiems skanėstams irgi reikia atitinkamų keptuvių.

Vieną jų Kamilė rado mamos namuose, nes vaikystėje močiutė ją lepindavo čirviniais blynais su braškių uogiene.

O vaflinių Kamilei teko įsigyti pačiai. Visus virtuvės įrankius ir indus tinklaraštininkė įsigijo savarankiškai, ji tikino, kad visiems įrankiams nusipirkti pakako kavos restorane gautų arbatpinigių.

„Pati kraunu sau kraitį“, – juokavo gražiems indams pinigų negailinti K.Krasnickaitė, šiuo metu neturinti širdies draugo.

Ruošdama namiškiams pusryčius Kamilė pastebėjo, kad jie visko nesuvalgo, kiek ji prigamina.

Tačiau gaminti mažiau ji nenorėtų, nes tuomet nukentėtų vaizdas nuotraukose.

Valgius fotografuojanti tinklaraštininkė neketina lėkštėje žaisti su trimis produktais, nes pusryčiai atrodys skurdūs.

Be to, ruošti daugiau skanėstų ją įpareigoja ir tai, kad pusryčiai dažniausiai skirti porai, o vyrai juk valgo daugiau negu moterys.

„Labai įmantrių patiekalų neruošiu, nes šeimai patinka paprastumas. Mama nemėgsta fetos, privengia kai kurių salotų, todėl ruošdama pusryčius paderinu produktus su ja.

Kai kurie deriniai, tokie kaip vytintas Parmos kumpis ir figos, jiems neįprasti. Tačiau šių įdomesnių derinių beveik priverčiu paragauti. O kaip pažinsi skonį neparagavus?

Kadangi šeima mėgsta kasdienius valgius, paieškau paprastesnių produktų, bet juos pateikiu kitaip“, – apie įvairius valgių skonius pasakojo K.Krasnickaitė.

Grįžusi į gimtinę K.Krasnickaitė rytą skuba apsipirkti į parduotuvę arba turgų. Pusryčių ruošimas užtrunka mažiausiai valandą.

Iš anksto šiam ritualui Kamilė būna suplanavusi ne mažiau nei porą valandų, kad per tą laiką spėtų įsigyti produktų, paruoštų patiekalus ir juos nufotografuotų.

„Galiu pagaminti ir per dvidešimt minučių, bet nuotraukose neatsispindės kokybė“, – kodėl ruošiant pusryčius negalima skubėti, tikino Kamilė.

Be to, ji nori pasimėgauti valgio gaminimu, nes žino, kad gardus ir sotus maistas gali būti energingos ir sėkmingos dienos pradžia.

Sumuštiniai su avokadu ir smidrais

Smidrų sezonas turėtų atsispindėti pusryčių valgiaraštyje. Todėl nepraleiskite progos pasimėgauti sumuštiniais su smidrais. Tam reikės viso grūdo duonos, smidrų ryšulėlio, avokado, figos, Parmos kumpio. Šis receptas – dviem porcijoms.

Reikės:

4 viso grūdo (arba kitos mėgstamos) duonos riekių,

gerai sunokusio avokado,

figos,

10 g sezamų ir moliūgų sėklų mišinio,

4 riekelių Parmos kumpio,

2 šviežių krapų šakelių,

10 smidrų,

tepamojo sūrio (be priedų arba mėgstamo skonio),

meliono,

saujos braškių, šilauogių,

2 šaukštų graikiško jogurto,

0,5 l apelsinų sulčių.

Duonelę paskrudinkite orkaitėje, kad taptų traški. Užtepkite tepamojo sūrio, uždėkite Parmos kumpio riekelę ir supjaustytą figą, šakelę šviežių krapų.

Kitą sumuštinį taip pat ruoškite su tepamuoju sūriu, ant viršaus uždėkite smulkiai supjaustytą avokadą bei apie 2 ar 3 minutes sūdytame vandenyje apvirtus smidrus (jie turi išlikti traškūs), apibarstykite sėklų mišiniu.

Perpjaukite melioną, išskobkite sėklas – turėsite dubenėlį, į kurį galite dėti braškes, šilauoges ar kitas jūsų mėgstamas šviežias uogas, užpilkite šaukštą graikiško jogurto.

Pusryčiai – iš orkaitės

Jei rytą turite daugiau laiko, galite pamėginti paruošti šiltus užkandžius. Tartaletės su krevetėmis, liesa varške ir krapais – puikus pusryčių valgis. Tinka užsigerti ananasų sultimis. Pagal šį receptą paruošite 6 tartaletes.

Tešlai reikės:

150 g sviesto,

150 g riebios grietinės,

2 stiklinių miltų,

žiupsnelio druskos,

Įdarui reikės:

200 g liesos varškės,

kiaušinio,

80 g šviežių krevečių,

ryšulėlio krapų,

žiupsnelio druskos, pipirų, šviežių bazilikų.

Pagardinti reikės:

saujelės slyvinių pomidorų,

kelių šviežių mėtų lapelių,

alyvuogių aliejaus apšlakstyti.

Tešlą ruoškite ant lentelės – susiberkite miltus, gerai atvėsintą sviestą sukapokite peiliu, po truputį viską maišykite ir tuomet pilkite riebią grietinę, berkite druskos. Viską kapodami peiliu sumaišykite, po to suminkykite rankomis iki vientisos tvirtos tešlos. Miltų gali dar prireikti, nes tešla turėtų būti tvirta, bet ne per kieta. Ją pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.

Po to plonu tešlos sluoksniu išklokite kepimo formeles. Dubenėlyje sumaišykite visus įdaro ingredientus (krevetes supjaustykite stambesniais gabalais).

Įdarą dėkite į formeles, išklotas tešla.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių, kol tešla ir įdaro paviršius gražiai paruduos.

Šiltas tartaletes patiekite su slyviniais pomidorais, mėtomis ir alyvuogių aliejumi.

Lėkštėje – vištų ir putpelių kiaušiniai

Kiaušinių ruošimo būdų daug. Juos galima patiekti ir vienoje lėkštėje. Todėl pusryčiams drąsiai galite gaminti Benedikto kiaušinius, virti putpelių kiaušinius. Šis receptas – 2 porcijoms.

Reikės:

2 vištų kiaušinių

4 putpelių kiaušinių

80 g sultenių

kelių slyvinių pomidorų

saulėje džiovintų pomidorų (pagal skonį)

2 šakelių kekinių pomidorų

žiupsnelio sezamų arba kitokių mėgstamų sėklų

tyro alyvuogių aliejaus

džiovintų bazilikų, druskos, pipirų (pagal skonį)

6 plonų prancūziško batono riekelių

apelsino

kelių riekelių arbūzo

0,5 l apelsinų sulčių

Benedikto kiaušinį virkite įleidę vištos kiaušinio turinį į maistinę plėvelę, apibarstę žiupsneliu druskos ir džiovintais bazilikais apie 5–6 minutes.

Į dubenėlį suberkite sultenes, pusiau perpjautus slyvinius pomidorus, smulkiai supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, apibarstykite sezamų sėklomis (arba pasirinktu sėklų mišiniu). Į dubenėlio centrą dėkite išvirtą Benedikto kiaušinį, šalia du neluptus virtus putpelių kiaušinius. Viską apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

Patiekalą patiekite su kekiniais pomidorais bei ant grotelių paskrudinta duonele. Atskirame dubenėlyje stambiais griežinėliais supjaustykite apelsiną ir arbūzą. Patiekite sultis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.