Kepsneliai ant žarijų patiks visiems, pasiilgusiems gryno ir ryškaus skonio

Per iškylas gamtoje mėsos kepimas tampa savotišku ritualu. 

 „Anykščių vyno“ nuotr.
 „Anykščių vyno“ nuotr.
 „Anykščių vyno“ nuotr.
 „Anykščių vyno“ nuotr.
 „Anykščių vyno“ nuotr.
 „Anykščių vyno“ nuotr.
 „Anykščių vyno“ nuotr.
 „Anykščių vyno“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 15, 2017, 10:42 AM, atnaujinta Jun 15, 2017, 10:44 AM

Ruošdamas kepti kiaulieną ant grotelių Alfas Ivanauskas kalba apie galimybę pajusti natūralų mėsos skonį. Jis siūlo neilgai pamarinuoti kiaulienos sprandinės gabalėlius ir naudoti tik kelis prieskonius. Pasak virtuvės mitų griovėjo, mėsa iškeps labai greitai,

A.Ivanauskas prie sultingo mėsos kepsnelio siūlytų  sodraus skonio pusiau sausą natūralų aronijų vyną „Voruta“.

Virtuvės mitų griovėjas teigia, kad taurė šio vyno mėsai marinuoti taip pat tinktų. Žinoma, prieš tai supjaustytus gabalėlius reikės truputį pasūdyti, pabarstyti pipirais ir malta saldžiąja paprika.

Svogūnas, česnakas, rozmarinas ir džiovintos kadagio uogos – nuo seno tradicinėje lietuvių virtuvėje naudojamas prieskonis. 

Subtilus gamtos gėrybių ir prieskonių mišinys gerai išryškina šviežios mėsos skonį. Vyno ir žolelių skoniai į mėsą įsigeria per valandą – tiek marinuoti visiškai užtenka – o per tą laiką galima pasiruošti daržoves, įkurti ugnį ir įkaitinti kepsninę. Mėsa ant grotelių iškeps labai greitai.

 
A.Ivanauskas virtuvėje mėgsta naudoti daug natūralių produktų. Tai galima laikyti savotiška virtuvės mitų griovėjo duokle klasikai.

Pats Alfas pastebi dvi ryškias šiuolaikinės kulinarijos tendencijas: vieni restoranų šefai klientams siūlo iš daugybės ingredientų pagamintą maistą, o kiti virtuvės meistrai laikosi krypties lėkštėje pateikti kuo natūralesnį, išgryninto skonio patiekalą.

„Virtuvė – tarsi teatras, kuris gali būti ir klasikinis, ir modernus. Svarbu, kad pats galite susikurti viziją, nuotaiką, staigmeną. Klauskite savęs, ko labiausiai norėtumėte šiandien: neįprasto skonių derinio ar nepamirštamos klasikos?“ – siūlo A.Ivanauskas. 

Su mėsos kepsneliais, daržovėmis ir lietuvišku pusiau sausu vynu „Voruta“ virtuvės mitų griovėjas kuria klasiką. Turtingo aronijų uogoms būdingo skonio gėrimas tinka prie mėsos, keptos ant žarijų. Vynas išsiskiria sodria spalva, taninų gausa, išraiškingu aromatu, nes yra specialiai brandinamas su ąžuolu. 

Į „Anykščių vyno“ daryklą vaisiai bei uogos atkeliauja iš gerai prižiūrėtų ūkių. Vyndariai siekia išlaikyti autentišką skonį, kurį vaisiams suteikia dirvožemis, lietus ir saulė. Įmonėje veikianti šiuolaikiška įranga leidžia per metus perdirbti iki 35 tūkst. tonų vaisių ir uogų. 

Tarpukariu Anykščių apylinkėse pagamintas vynas buvo didelė naujiena. Smalsumo vedini pirkėjai tiesiog išgraibstė prekę per pirmuosius metus, nors gėrimas dar nebuvo tinkamai subrendęs. Todėl lietuviško vyno tėvu tituluojamas B.Karazija pasiryžo išmokyti lietuvius kantrybės ir įtikinti, kad geram vynui reikia laiko. Kai kuriuos vynus rūsiuose jis laikė 4–5 metus, o kartais net 8 metus. 

Atsakingas požiūris į gamybos procesus, nuolatinis receptų tobulinimas ir įrangos atnaujinimas padėjo B.Karazijai pelnyti gaminamo vyno prestižą, išauginti produkcijos pardavimus ir Anykščius paversti lietuviško vyno sostine. 

B.Karazijos vizija išsipildė su kaupu – „Vorutos“ vardas Lietuvoje yra plačiai žinomas ir vertinamas iki šiol. Pusiau sausas aronijų vynas „Voruta“ dar 2011 metais buvo pripažintas „Lietuvos metų gaminiu“ ir apdovanotas aukso medaliu. 

Įvertintas aronijų vynas pagal savo skonines savybes labiausiai primena vynuoginius vynus, dėl to dažnai derinamas prie raudonos mėsos patiekalų. 


Kiaulienos kepsneliai su greituoju aronijų marinatu

4 asmenims:

4 kiaulienos sprandinės gabaliukų,

½ valgomojo svogūnėlio (tinka ir paprastas),

200 ml „Vorutos“ aronijų vyno,

žiupsnelio maltos saldžiosios paprikos,

½ šaukštelio džiovintų kadagio uogų,

kelių šakelių rozmarino ,

4 skiltelių česnako, 

druskos, juodųjų pipirų,

šlakelio alyvuogių aliejaus,

mėgstamų daržovių (garnyrui).

1.    Sprandinės gabaliukus sudėkite į dubenį ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

2.    Užberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir paprikos.

3.    Smulkiai sukapokite rozmariną, svogūną, česnaką bei kadagio uogas ir sudėkite į dubenį.

4.    Įtrinkite mėsą prieskoniais ir užpylę vynu palikite pasimarinuoti apie 1 val.

5.    Pasirinktas daržoves apšlakstykite aliejumi, užberkite maltos paprikos ir taip pat leiskite pasimarinuoti apie pusvalandį.

6.    Mėsą ir daržoves kepkite ant grotelių po kelias minutes iš kiekvienos pusės arba ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.