Šefas išdavė, kas šią vasarą karaliaus ant stalo

Ne tik drabužių spintoje, bet ir lėkštėje egzistuoja tam tikros mados. 

J.Jonušo teigimu, žmonės vis dažniau atsisako saldžių limonadų, vaisvandenių bei alkoholio.
J.Jonušo teigimu, žmonės vis dažniau atsisako saldžių limonadų, vaisvandenių bei alkoholio.
J.Jonušas ragina nepirkti jokio perdirbto maisto, kad ir kaip būtų sunku. 
J.Jonušas ragina nepirkti jokio perdirbto maisto, kad ir kaip būtų sunku. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 15, 2017, 11:46 AM, atnaujinta Jun 15, 2017, 12:17 PM

Netradicinis kulinaras Jonas Jonušas, restorano „Untold“ virtuvės idėjinis vadovas ir „Čiop Čiop“ kulinarijos studijos šefas pasakojo, kokie maisto produktai ir jų deriniai bus madingi šią vasarą.

– Gal galėtumėte išskirti, kas dabar, vartotojų požiūriu, yra madingi patiekalai?

– Pasaulio virtuvėse šiuo metu yra madingi ramenai, azijietiškas gatvės maistas, havajietiškas dubenėlis – poke, kokosų piene marinuota žuvis, ryžiai. Pas mus šios tendencijos dar nėra labai išryškėjusios.

Pavyzdžiui, pas mus tokių dubenėlių dar nėra, o Kalifornijoje žmonėms jie labai patinka. Kartais kursuose žmonės manęs klausia, iš kur gavau šį produktą, ir rodo pirštu į kokosų pieną. Tai parodo, kad mums dar tikrai yra kur tobulėti.

Dar viena virtuvės mada, kuri pas mus atsiras, – elektronika. Tai visokie įrenginiai, aplikacijos, pavyzdžiui, termometrai maistui ir jų valdymas telefone, taip pat maisto užsakymas išmaniu formatu, robotizuotas maisto pateikimas restoranuose.

– Vasara neatsiejama nuo piknikų. Ką šiemet populiaru valgyti gamtoje?

– Viską, ką tik mėgstate! Tai labai priklauso nuo oro ir nuotaikos. 

Pasigaminkite šaltų bulvių salotų. Nusipirkite pačių brangiausių prancūziškų bulvyčių, nes bus tikrai labai skanu. Taip pat, reikės garstyčių su grūdeliais, majonezo, raudono svogūno, virto kiaušinio, kaparėlių. 

Prireiks nemažai laiko pasigaminti, bet skanu. Juk mes taip mėgstame nusipirkti mišrainės prekybos centre – nedarykite šios klaidos. 

Prie užkandžių gamtoje labai mėgstu gerti nealkoholinį alų.  

Kadangi kalbame apie kulinarines mados tendencijas, galiu paminėti ir tai, kad žmonės vis dažniau atsisako saldžių limonadų, vaisvandenių bei alkoholio. Tuo tarpu nealkoholinis alus tampa madingas, o alaus gamintojai gali pasiūlyti vis daugiau jo rūšių. 

Pats vartoju tik nealkoholinį alų ir jo populiarumas tikrai ima stebinti. Kartais sunku rasti tiek parduotuvių lentynose, tiek baruose. Mėgstu kvietinį, o jo rasti ypač sunku. Labai laukiu, kol mūsų šalį pasieks pilstomas nealkoholinis kvietinis alus. 

– Dabar madinga valgyti ne tik sveikus patiekalus, bet ir užkandžius. Ką siūlytumėte pasigaminti prie gaiviųjų gėrimų?

– Pasigaminkite gvakamolės arba paprasčiausią salsa užkandį. Sukapokite pomidorus, įpilkite laimo sulčių, įdėkite raudono svogūno, šlakelį kumino, druskos bei kalendros. 

Prie gvakamolės nusipirkite kukurūzinių traškučių, šis derinys puikiai tinka prie kvietinio nealkoholinio alaus! Jie yra praktiškai be jokių priedų, pagaminti iš kukurūzinių miltų ir druskos. Tokių rasti sunku, bet įmanoma. Svarbiausia - žiūrėkite, kad būtų kepti ne palmių aliejuje, nes dėl to miršta beždžionės Borneo saloje – džiunglės iškertamos, kad užleistų vietą palmių plantacijoms. 

Taip pat kepsninėje rekomenduoju kepti sparnelius. Pirkite tik vidurines dalis arba patys susipjaustykite. Pamerkite į vandenį su druska ir palaikykite. 

Tuomet reikia nuvarvinti vandenį, gausiai apiberti miltais – turi susidaryti tešlos konsistencija. Galima dėti į grilį, kuris turi būti žemos temperatūros. Palikti, kad apskrustų, bet neperkeptų. Kai susidarys plutelė, pačioje pabaigoje galima uždėti kokio nors terijakio ar barbekiu padažo. 

– Kokius maisto produktus, patiekalus būtinai rekomenduotumėte išmėginti kasdieniame racione?

– Svarbiausia – valgyti balansuotai. Reikia visko nedidelėmis dozėmis. Pavyzdžiui, vakare kartais valgau braškes, užsipilu alyvuogių aliejaus, pabarstau druska. Ar tai skanu? Skonio reikalas. Bet mano pagrindinė mintis, kad žmonės turi eksperimentuoti ir bandyti įvairius dalykus. 

Pagrindinė taisyklė – jeigu kažko nori – pasigamink pats. Nepirkite jokio perdirbto maisto, kad ir kaip būtų sunku. Užtruksite ilgiau, bet to verti jūs ir jūsų organizmas.  

Skirkite laiko maisto paieškai, tai bus geriau nei receptai vasaros sezonui. 

– Vasara – atostogų metas, žmonės labai mėgsta keliauti, lankyti pietines Europos šalis, Aziją. Gal, pavyzdžiui, galėtumėte pasufleruoti, ko iš ten parsivežti?

– Pasaulis yra tapęs tikrai labai mažas, tad daug ko jau turime. Ieškokite to, ko čia neturime. Dažnai tai būna prieskoniai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.