Dailininkė šeimą lepina braškiniu tinginiu

Šviežių uogų sezonas Kristiną Norvilaitę išvaduoja nuo sukimosi prie orkaitės. Dailininkė vasarą nekepa pyragų ar tortų, nes juos pakeičia gaiviais uogų desertais.

Nekeptas krekerių ir braškių desertas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nekeptas krekerių ir braškių desertas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nekeptas krekerių ir braškių desertas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nekeptas krekerių ir braškių desertas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Norvilaitės desertų receptais jau domisi vienturtė dukra Laura.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Norvilaitės desertų receptais jau domisi vienturtė dukra Laura.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nekeptas krekerių ir braškių desertas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nekeptas krekerių ir braškių desertas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 24, 2017, 6:49 PM, atnaujinta Jun 27, 2018, 6:47 PM

Garsus pianistas Petras Geniušas su žmona Kristina ir dvylikamete dukra Laura – smaližių šeima.

Pyragus ar tortus namuose įgudusi kepti grafikė K.Norvilaitė vietą prie orkaitės jau užleidžia ir dukrai Laurai.

Grafikė vasarą dažnai užsuka į sostinės Halės turgų nusipirkti uogų. Kristinai netgi malonu sekti sezoninių uogų kaitą – dabar ją džiugina braškės, žemuogės, vėliau ji mėgausis ir ruoš desertus iš aviečių, šilauogių.

Tačiau pasižvalgius po turgų galima ir dabar įsigyti kone visos vasaros uogų rinkinį – nuo atvežtinių braškių iki šilauogių. Tad pianisto žmona ir šiuo metu šeimą pamalonina kokteiliais ar desertais iš įvairiausių vasaros gėrybių.

Uogų kokteiliai su arbūzu ar bananais, šviežios uogos su jogurtu – puikūs pusryčiai vasarą. O popiečio desertas taip pat neįsivaizduojamas be krekerių ir sutirštinto pieno skanėsto su uogomis.

Ruošti nedidelius nekeptus desertus praktiška. Pirmiausia, jie greitai paruošiami ir gali būti puiki išeitis, jeigu netikėtai užsuka svečių.

Per kelias valandas juk būtų sunku paruošti tiramisu ar iškepti „Napoleono“ tortą, kurio receptą Kristina perėmė iš savo mamos ir močiutės.

(Šiuo receptu Kristina jau anksčiau pasidalino su mūsų skaitytojais. Jį rasite žemiau – Red. past.)

Be to, bet kokio torto su kremu laikyti ilgai ant stalo vasarą nepatariama, nes jis gali pradėti tižti ir rūgti. O nedidelis nekeptas desertas kaipmat ištirpsta burnoje ir atgaivina gomurį. Sotu ir malonu!

K.Norvilaitė vasarą šeimą palepina nekeptu krekerių desertu su braškėmis arba iš pieno ir braškių paruošta želė. Abu skanėstai pagaminami greitai, o valgant juos karštą vasaros dieną gera atsigaivinti.

Kristina krekerių skanėsto receptą sužinojo iš penkeriais metais vyresnės sesers Sandrelijos, kuri receptūrą ištobulino panaudojusi kelis internete skelbtus desertų su braškėmis aprašymus.

„Tai interneto mišinys. Kai kas iš krekerių be priedų daro tortus – į sutrintus sausainius įmuša kiaušinius, deda varškės ir kepa. Kadangi dukra varškės nelabai mėgsta, jos beveik niekur nededu. Todėl torto receptas ir atkrito“, – užsiminė pašnekovė.

Be to, į nekeptą krekerių desertą, kai naudojamas sutirštintas pienas, nebereikia dėti cukraus.

Sumaišius saldų sutirštintą pieną su rūgštokomis uogomis nieko daugiau netrūksta, skonis būna saldžiarūgštis.

„Kai vasarą karšta, ko nors kepti orkaitėje niekam nesinori. Uogų sezonas pateikia puikią išeitį – galima paruošti nesudėtingą šaldytą desertą. Gaivus mažas deserto gabaliukas su braškėmis visada pradžiugina šeimą“, – patikino kulinariniais sugebėjimais garsėjanti K.Norvilaitė.

K.Norvilaitei džiugu, kad namiškiai vertina ir mėgsta jos ruošiamus valgius, todėl net ir visos sukaktys paminimos ne prabangiuose restoranuose, o trise susėdus namie prie vaišėmis nukrauto stalo.

Vasaros atgaiva – nekeptas braškių desertas

Šiam skanėstui paruošti reikia nedaug produktų, o skonis – pasakiškas.

Reikės:

indelio sutirštinto pieno,

200 g sviesto,

600 g krekerių be priedų,

saujos graikinių riešutų,

braškių bei kitokių šviežių uogų pagal skonį.

Galite naudoti bet kokį sutirštintą pieną – šiam desertui tinka ir „Rududu“, ir tiramisu skonio.

Į sutirštintą pieną supilkite lydytą sviestą, išmaišykite. Sutrupinkite krekerius, sutrinkite riešutus ir užplikykite pieno bei sviesto mase. Dėl spalvos ir dėl skonio galima į masę įpilti jogurto su vaisiais, bet tai nebūtina. Braškes galite sutrinti trintuvu arba supjaustyti skiltelėmis. Tai skonio reikalas.

Deserto formos dugną užpildykite sausainių ir sutirštinto pieno mase, ant jos paskirstykite trintas braškes arba jų skilteles. Vėl užpilkite sausainių ir sutirštinto pieno masės ir viršų papuoškite braškėmis bei kitomis patinkančiomis uogomis: šilauogėmis ar avietėmis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?