Šiaulietė savo gimnazijai įteikė ypatingą dovaną

Pastarieji mokslo metai buvo išskirtiniai. Nuostabus jausmas, kai gali bendrauti ir bendradarbiauti su mokine, kurios jėga – stipri vidinė motyvacija, kuri imasi užduoties, nes tai jos aistra, daro tai, kas  patinka daryti,  ir jai tai puikiai sekasi. 

 Greimo sausainiai.<br> V.Šiuparytės nuotr.
 Greimo sausainiai.<br> V.Šiuparytės nuotr.
 A.Zibalienė didžiuojasi savo mokine Vaiva.
 A.Zibalienė didžiuojasi savo mokine Vaiva.
Daugiau nuotraukų (2)

Audronė Zibalienė, Šiaulių Didždvario gimnazijos technologijų mokytoja metodininkė

Jun 25, 2017, 8:53 PM

Didelis pasitenkinimas būti šalia ir stebėti visą procesą, ne tik stebėti, bet ir dalyvauti.

Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo mokine Vaiva Šiuparyte. Neatsitiktinai Vaivai neseniai išduotame pažymėjime – vien dešimtukai.

Per metus ji ne tik puikiai atliko asmeninį projektą, bet ir sugebėjo parengti išskirtinę dovaną savajai Didždvario gimnazijai. Antrąją gimnazijos klasę šį pavasarį baigusi Vaiva čia mokytojavusio garsiojo semiotiko A.J.Greimo garbei atidarytai bibliotekai  sukūrė ir padovanojo Greimo vardu pavadintą sausainių receptą!

Viskas prasidėjo praėjusį rudenį, kai gimnazistai rinkosi temą visus mokslo metus truksiančiam asmeniniam projektui. Asmeninis projektas  – tai galimybė realizuoti save daugiau nei pamokose, būti kūrybišku, tobulinti turimus įgūdžius ir lavinti naujus, įgyti pirmuosius su karjera susijusius patyrimus. 

Vaiva visada domėjosi istorinėmis asmenybėmis, pamėgo ir žavisi kulinarija, todėl maloniai nustebino, kai pasakė norinti šiuos pomėgius susieti. Todėl pasirinko projektą apie patiekalus, pavadintus istorinių asmenybių vardais.

Tema išsyk patiko ir man, nes tikrai ne kiekvienas žino ir susimąsto, kokia istorija slepiasi po Amundseno sausainiais, Pavlovos pyragaičiu, kaip kepami Mocarto sausainiai ar Bismarko spurgos. Todėl ir man pačiai buvo smalsu, ką apie įžymybes pavyks rasti tokią įdomią ir originalią  temą pasirinkusiai gimnazistei.

Vaiva stebino visus metus, nes triūsė neraginama, o man tereikėjo stebėti, su kokia aistra gilinamasi į pasirinktą temą. Ji ne tik gamino, bet ir fotografavo, viską sukėlė į tinklaraštį, o po to išleido originalią receptų knygelę, kurią paįvairino savo pačios pieštomis iliustracijomis.

Pati išbandžiau ir įvertinau viską, todėl esu tikra, kad ne vienas Vaivos surastas ir negirdėtomis istorijomis pagardintas receptas pradžiugins ir portalo lrytas.lt skaitytojus.

Šiandien skelbiame Vaivos sukurtą Greimo sausainių receptą. Sekite „Skonio“ naujienas ir nepraleiskite kitų!

Greimo sausainiai 

2017-ieji – ypatingi ir Šiaulių Didždvario gimnazijai, ir visai Lietuvai. Seimas šiuos metus paskelbė Algirdo Juliaus Greimo metais, o Didždvario gimnazijoje mokytojavusio semiotiko garbei atidaryta biblioteka. 

„Nusprendusi pati sukurti paskutinį projekto patiekalą skyriau jį  A.J.Greimui bei šimtosioms jo gimimo metinėms paminėti.

Įkvėpimo sėmiausi iš, ko gero, reikšmingiausio A.J.Greimo darbo - semiotinio Greimo kvadrato, kurio formą atkartojau savo kurtuose sausainiuose“, - pasakojo V.Šiuparytė. 

Greimo kvadratas – sistema, kuri padalinta į dvi priešybes ir du kontekstus, skirta tam tikro literatūros kūrinio nagrinėjimui. Ši sistema ir kiti mokslininko darbai visame pasaulyje vis dar yra laikomi semiotikos mokslo pagrindu.

Greimo sausainiai (receptas)

Reikalingi produktai: 

110 g minkšto sviesto,

260 g miltų,

1 nedidelis kiaušinis,

žiupsnelis druskos,

80 g cukraus,

50 g baltojo šokolado,

50 g juodojo šokolado,

smulkintų sūdytų pistacijų ar kitokių riešutų,

liofilizuotų aviečių (ar kitokių liofilizuotų uogų).

Dubenyje išplakite minkštą sviestą ir cukrų iki purios, šviesios masės. Įmuškite kiaušinį ir išplakite. 

Į masę įsijokite miltus ir druską, išmaišykite. Jei tešla nesukimba - paminkykite rankomis. 

Gautą sausainių masę uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve bent 30 minučių. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.

Paviršių, ant kurio kočiosite tešlą, pabarstykite trupučiu miltų. Iškočiokite apie 1/3 cm storio sausainių tešlos lakštą. Peiliuku ar sausainių formele formuokite apie 3,5cm x 6,5cm stačiakampius. Jų viduje išpjaukite nedidelį kvadratėlį (kraštinė 2 cm). 

Sausainius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepkite apie 10-12 min. 

Iškepusius sausainius ištraukite iš orkaitės ir atskiruose indeliuose pradėkite tirpinti baltąjį ir juodąjį šokoladą (tai galite padaryti ir mikrobangų krosnelėje, ir virš garų vonelės). Ištirpintą šokoladą šaukšteliu pilkite į iškepusių sausainių kvadratėlius. 

Apibarstykite smulkintais riešutais, liofilizuotomis uogomis ar druskos kristalėliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.