Neeilinį restoraną Palangoje įkūrę vilniečiai nemėgsta stovėti prie viryklės

Prieš porą metų Palangoje apsigyvenę vilniečiai verslininkai Ingryda (40 m.) ir Ignas (36 m.) Grušniai savęs dar nevadina palangiškiais. Keturmetę dukrelę auginanti pora dažnai grįžta į sostinę, kur turi butą ir gausybę reikalų. Bet kai kuo jie jau tapo panašūs į palangiškius: restoraną atidariusiai porai nebėra kada ilsėtis prie jūros. Ypač vasarą.

Palangoje įsikūrusi Grušnių šeima turi mažai laiko iškylauti, bet jeigu ilgesniam laikui išsiruošia prie jūros, pasiima ir skanių užkandžių.<br>R.Nagienės nuotr.
Palangoje įsikūrusi Grušnių šeima turi mažai laiko iškylauti, bet jeigu ilgesniam laikui išsiruošia prie jūros, pasiima ir skanių užkandžių.<br>R.Nagienės nuotr.
Gabija – tikra gurmanė. Ji neatsisako nei alyvuogių, nei jūros gėrybių, nei sraigių.<br>R.Nagienės nuotr.
Gabija – tikra gurmanė. Ji neatsisako nei alyvuogių, nei jūros gėrybių, nei sraigių.<br>R.Nagienės nuotr.
Kai turi progą paiškylauti gamtoje, Grušnių šeima mėgsta kepti sraiges. Jas labai mėgsta ir keturmetė Gabija.<br>R.Nagienės nuotr.
Kai turi progą paiškylauti gamtoje, Grušnių šeima mėgsta kepti sraiges. Jas labai mėgsta ir keturmetė Gabija.<br>R.Nagienės nuotr.
Palangoje įsikūrusi Grušnių šeima turi mažai laiko iškylauti, bet jeigu ilgesniam laikui išsiruošia prie jūros, pasiima ir skanių užkandžių.<br>R.Nagienės nuotr.
Palangoje įsikūrusi Grušnių šeima turi mažai laiko iškylauti, bet jeigu ilgesniam laikui išsiruošia prie jūros, pasiima ir skanių užkandžių.<br>R.Nagienės nuotr.
R.Nagienės nuotr.
R.Nagienės nuotr.
 Gabija – tikra gurmanė. Ji neatsisako nei alyvuogių, nei jūros gėrybių, nei sraigių.<br>R.Nagienės nuotr.
 Gabija – tikra gurmanė. Ji neatsisako nei alyvuogių, nei jūros gėrybių, nei sraigių.<br>R.Nagienės nuotr.
 Gabija – tikra gurmanė. Ji neatsisako nei alyvuogių, nei jūros gėrybių, nei sraigių.<br>R.Nagienės nuotr.
 Gabija – tikra gurmanė. Ji neatsisako nei alyvuogių, nei jūros gėrybių, nei sraigių.<br>R.Nagienės nuotr.
R.Nagienės nuotr.
R.Nagienės nuotr.
 Palangoje įsikūrusi Grušnių šeima turi mažai laiko iškylauti, bet jeigu ilgesniam laikui išsiruošia prie jūros, pasiima ir skanių užkandžių.<br>R.Nagienės nuotr.
 Palangoje įsikūrusi Grušnių šeima turi mažai laiko iškylauti, bet jeigu ilgesniam laikui išsiruošia prie jūros, pasiima ir skanių užkandžių.<br>R.Nagienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lina Šaltė („Lietuvos rytas“)

Jun 30, 2017, 2:43 PM, atnaujinta Jun 30, 2017, 2:44 PM

Pora su ilgesiu prisimena iškylas, kurias rengdavo Vilniuje.

„Gyvenome senamiestyje, name, kuris turėjo vidinį kiemą. Jame vakarodavo visi kaimynai – grilyje kepdavome mėsą, blynus, daržoves – kas ko turėdavo namuose, tą nešdavo į kiemą ir kepdavo. O pastaruosius pusantrų metų, kai gyvename ir dirbame Palangoje, laiko tam beveik neturime. Savaitgalis, ypač vasarą, pats darbymetis“, – neslėpė verslininkė.

Sostinę į pajūrį Ingryda su Ignu iškeitė nutarę atidaryti kitokį restoraną, nei yra pratę matyti kurorto svečiai ir gyventojai.

„Norėjome paneigti mitą, neva Palangoje, kur klesti lietuviška virtuvė, negali būti gero maisto“, – pasakojo Ingryda.

Ir kol kas jiems sekasi: šeimos valdomas restoranas „Onore“ veikia tik pusantrų metų, o jau pateko į geriausių šalies restoranų trisdešimtuką, aplenkęs ne vieną senbuvį ir įvertintą restoraną ne tik Palangoje, bet ir Vilniuje.

Turbūt Ingryda ir Ignas neblogai išmano virtuvę? Juk dažniausiai restoranus steigia tie, kurie mėgsta įvairiausius virtuvės burtus. Bet verslo vadybos mokslus krimtusios Ingrydos ir tarptautinį verslą studijavusio Igno atsakymas nustebino.

„Patys nelabai mėgstame gaminti. Namuose ant stalo būna tik labai paprasti valgiai, kuriuos paruošti galima per 20 minučių“, – teigė I.Grušnienė.

Juodu su vyru yra iš tų maisto mėgėjų, kuriems patinka vertinti galutinį rezultatą. Jiems patinka lankytis naujuose restoranuose, kavinėse, skanauti ir vertinti maistą, bandyti skirtingas virtuves ar maisto derinius.

„Dalis mūsų laisvalaikio susiję su maisto ragavimu – jeigu turime laisvadienį, tądien būtinai paragausime ko nors nauja. Dėl to nebūtina apsilankyti restorane. Pavyzdžiui, nusiperkame kokių nors dar neragautų vaisių ar sūrio.

Bet namų virtuvėje laikomės principo: gaminame tik tai, kas paruošiama labai greitai“, – pasakojo verslininkė.

Nuo tėvų gurmanų neatsilieka dukrelė Gabija, kuriai rudenį sueis penkeri. Skirtingai nei kiti vaikai, gavusi patiekalą mergaitė pirmiausia suvalgo visas prieskonines žoleles, salotų lapus. Ji lengvai atskiria mėtą nuo baziliko ar rozmarino.

Vienas skaniausių dalykų Gabijai – alyvuogės. Jas mergaitė valgo nuo pusės metų.

Neatsisako ir pelėsinio sūrio, netgi gana aitraus mėlynojo. Kaip retas kuris vaikas Gabija mėgsta jūrų gėrybes.

„Netgi prašė austrių, tačiau kol kas daviau tiktai skysčio paragauti“, – nusijuokė I.Grušnienė.

Visai šeimai smagu eiti į kokį nors naują restoraną ir užsisakyti skirtingus patiekalus.

„Žinoma, Gabija labai mėgsta močiutės gaminamus tradicinius patiekalus. Tačiau restorane su ja neturime jokių bėdų“, – patikino pora.

Pora neslėpė pasiilgstanti Vilniaus, ypač galimybių aplankyti naują restoraną, paragauti ko nors nauja.

„Kai nuvažiuojame į sostinę, mums akys apraibsta nuo naujų vietų“, – neslėpė Ingryda.

Savo restorane Palangoje visą dieną praleidžiantys Grušniai neslepia: dažniau valgo darbo vietoje negu namuose.

O namuose jie dažniausiai ruošia salotas.

„Jų gaminimas visada būna improvizacijų šou – niekada nedarome pagal receptą. Atsidarome šaldytuvą ir žiūrime, ko turime: namuose visada yra salotų, daržovių, sūrio.

Jeigu šaldytuve randame mėsos – pakepame. Į lėkštę dedame salotas, mėsos ar minkšto sūrio, užtarkuojame kietojo. 15 minučių, ir salotos paruoštos“, – pasakojo verslininkė.

Grušnių virtuvėje visada yra įvairaus aliejaus salotoms paskaninti.

Ne taip seniai šeima vienoje maisto mugėje užtiko labai skanų priedą salotoms – džiovintų ir liofilizuotų (sausai itin žemoje temperatūroje užšaldytų) uogų pabarstukų ar miltelių. Šie priedai patiekalui suteikia gaivumo, rūgštumo ir, pasak Ingrydos, fantastiško skonio.

Nereikia nei acto, nei kitokios rūgšties.

„Pavyzdžiui, į lėkštę dedame salotų lapų, trumpai pakepiname pjaustytą cukiniją, morką, užtarkuojame parmezano, dedame ožkų sūrio ar fetos, beriame riešutų, uogų pabarstukų, apšlakstome kokybišku alyvuogių aliejumi ir turime puikiausią vakarienę“, – receptu pasidalijo Ingryda.

Tokius pabarstukus ji naudoja ir salotoms, košėms ar net sumuštiniui su rikota paskaninti.

Palangoje įsikūrusiam Ingrydos ir Igno valdomam restoranui valgiaraštį iš pradžių kūrė geriausiu Lietuvoje šefu du kartus pripažintas Deivydas Praspaliauskas. Jo mokinys Bernardas Anužis taip pat jau įrodė esąs vertas savo mokytojo ir nuo šios vasaros valgiaraštį kuria pats. Ar iš šefų verslininkai ko nors išmoksta?

„Jie mūsų neįleidžia į virtuvę“, – nusijuokė Ingryda su Ignu. Iš tiesų pora sako, kad jiems nėra prasmės iš jų ko nors mokytis – tiesiog patys pernelyg mažai laiko praleidžia virtuvėje.

„Turbūt geriausia iš abiejų šefų išmokta pamoka – išlaisvinta fantazija ir parodyta laisvė improvizuoti virtuvėje. Atsikratėme baimės gaminti ne taip, kaip kur nors parašyta ar gamino mūsų mamos. Ir iš tiesų: kuo keistesnius produktus kartais suderini, tuo skaniau pavyksta“, – neslėpė Ingryda.

Gurmanų pora yra ragavusi nemažai neįprastų patiekalų. Viešėdamas Vokietijoje Ignas nepabūgo paragauti žalių oto žandų ir jie jam labai patiko.

Vyras yra ragavęs ir dar keistesnių dalykų, pavyzdžiui, žuvies akies.

Ingrydai įstrigęs netikėčiausias produktų derinys – paprasti vaniliniai ledai su kokybišku alyvuogių aliejumi vietoj sirupo ar uogienės. „Mane tai labai nustebino – atrodytų, kaip gali derėti tokie skirtingi produktai, bet derinys – itin įdomus ir skanus“, – gurmaniškais atradimais pasidžiaugė verslininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.