Iš Japonijos parsivežtą receptą pamėgo visa dainininkės šeima

Vilniaus kamerinės operos įkūrėją, operos solistę, režisierę Inesą Linaburgytę (51 m.) kūrybinės idėjos aplanko net ruošiant maistą.

Inesa Linaburgytė jautienos receptą parsivežė iš Japonijos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Inesa Linaburgytė jautienos receptą parsivežė iš Japonijos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Inesa Linaburgytė jautienos receptą parsivežė iš Japonijos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Inesa Linaburgytė jautienos receptą parsivežė iš Japonijos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Japoniškai paruošta jautiena su salotomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Japoniškai paruošta jautiena su salotomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-07-12 16:35, atnaujinta 2017-07-12 18:34

Virtuvė – mėgstama I.Linaburgytės namų erdvė. Joje moteris puikiai jaučiasi ir viena ruošdama patiekalus, ir į ją sugužėjus visiems šeimos nariams.

– Ar virtuvėje dainuojate?

– Jeigu ateina kokia mintis, čia pat galiu ir uždainuoti arba viską metusi bėgti prie pianino ir norimą frazę bandyti keletą kartų, kol rasiu tinkamą skambesį. O tada laiminga grįžtu prie puodų.

– O scenarijai virtuvėje gimsta?

– Aš savęs neskaidau į dalis, nuo ko nors atsiribodama. Viską darau vienu metu, todėl virdama arba kepdama galiu ir scenarijus kurti. Mintys niekada nesiilsi.

– Į sceną žengiate sočiai prikirtusi, o gal, priešingai, prieš spektaklį nieko nevalgote?

– Kartą paklausiusi vieno žmogaus patarimo pabandžiau į sceną eiti visiškai tuščiu skrandžiu. Per spektaklį net akyse pasidarė mėlyna, vos nenualpau.

Tuomet mintyse „padėkojau“ patarėjui ir per pertrauką nulėkiau į kavinę pasistiprinti. Pasirodymą baigiau puikiai ir energingai. Nuo tada klausau tik savo organizmo.

– Jūsų virtuvėje daug maistui ruošti skirtos įrangos?

– Daug. Visus įrenginius pirko dukra Aistė, nes jai labai patinka ruošti įvairius daržovių ar vaisių kokteilius, trinti uogas. Aš trintuvu naudojuosi tik virdama sriubą – tokią labai mėgstu.

– Receptų knygų jūsų virtuvėje galima rasti?

– Jų turiu nemažai. Anksčiau net iš žurnalų išsikirpdavau valgių receptus. Dabar tai darau retai.

Mano tėvelis buvo mūsų šeimos virtuvės meistras. Jis kasdien ruošdavo puikiausius lietuviškus patiekalus: bulvių plokštainį, vėdarus, cepelinus.

Cepelinais palepinu ir savo šeimą. Vaikams vis pabrėžiu, kad tai pagal senelio receptą virti cepelinai.

Mano mamytė moka rengti šventes. Ji net lankė kulinarijos kursus. Ten išmokusi įmantriausių patiekalų, mus džiugindavo per šeimos balius. Mėgdavau įlįsti į jos baltą sąsiuvinį, kuriame pilna nuostabių patiekalų. Dažniausiai kepdavau tortą „Napoleonas“.

Kai gimė sūnus Paulius, net tradiciją buvau sukūrusi: visus metus kiekvieno mėnesio dieną, kurią jis gimė, kepdavau „Napoleoną“, kol supratau, kad patiems su vyru jį įveikti sudėtinga, o ir kalorijų bomba per didelė jaunai žindančiai motinai.

– Ar iš svetimų kraštų parsivežate patikusių valgių receptų?

– Anksčiau daugiau valgius ruošdavau pagal lietuviškus receptus. O kai pradėjau keliauti su koncertais po užsienį, atsirado ir įvairių naujų patiekalų.

Iš Paryžiaus parsivežiau prancūziškų lietinių receptą. Kepdavau ploniausius blynus ir juos tepdavau įvairiais įdarais.

Lietuvoje tokio patiekalo nebuvo, todėl mane šeima už jį labai vertino. Net kai šaldytuvas cypdavo iš bado, iš likučių iškepdavau blynų tortą. Visi labai džiaugdavosi.

Iš Japonijos parsivežiau ryžių virimo aparatą – nuo tada ryžiai ir kitos kruopos tapo kasdienybe. Labai pamėgome kinišką maistą – mėsą su daržovėmis galima greitai paruošti, be to, labai skanu.

– Koks patiekalas dažniausiai garuoja ant jūsų stalo?

– Japoniška jautiena „Sukyaki“. Mano vaikai labai ją mėgsta. Vakare grįžę po darbų visi sulendame į virtuvę, gaminame ir šiltai bendraujame. Juk tai svarbiausia.

Visiems patinka pats procesas: vienas pjausto jautieną, kitas – daržoves, trečias pila cukrų, sojų padažą. Šis valgis patiekiamas su tame pačiame puode virtomis daržovėmis, bet mes dažnai jį sulietuviname – prie saldžios mėsos valgome salotas.

– Ko visada galima rasti jūsų virtuvėje?

– Spintelėje visada būna miltų. Įprastai jų daug nenaudojame, tačiau šis produktas labai praverčia, kai tenka virti sriubą iš kirvio. Tada mane užvaldo kūrybos džiaugsmas.

– Kuo vaišinate netikėtus svečius?

– Kai įsigijome sodybą, įsirengėme šiltnamį. Jame užaugintas gėrybes valgome ir šviežias, ir marinuotas.

Japoniška jautiena su salotomis

Patiekalui reikės:

0,5 kg jautienos,

3 šaukštų cukraus,

50 ml sojų padažo,

5 česnako skiltelių.

Salotoms reikės:

špinatų,

gražgarsčių,

sultenių,

200 g vyšninių pomidorų,

3 agurkų.

Padažui reikės:

1 citrinos,

1 šaukšto alyvuogių aliejaus,

1 šaukštelio garstyčių,

moliūgų,

sezamų,

kanapių sėklų.

Iš vakaro mėsos gabalą pamarinuokite su druska ir pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis arba obuolių actu. Ryte mėsą supjaustykite pusės delno dydžio gabalėliais. Juos apkepkite keptuvėje, apibarstykite cukrumi. Kai šis karamelizuosis, supilkite sojų padažą.

Salotas apšlakstykite padažu, ant jų sudėkite karštus mėsos gabalėlius ir užberkite smulkintų česnakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.