Už jos vairo stovi talentingas, perspektyvus, nuolat tobulėjantis virtuvės šefas Skirmantas Karosa. Ne vienas marijampolietis jį pavadintų tikru virtuvės virtuozu, tačiau pats Skirmantas kuklus ir besigiriančio jo niekada neišgirsi, nors jis virtuvėje atiduoda visą save ir daro stebuklus.
Kolegos metaforiškai Skirmantą apibūdina kaip variklį, kuris veikia tik tada, kai ką nors kuria, tad virtuvėje jis tiesiog švyti!
Patiekalai iš skirtingų pasaulio kampelių
Kavinės-baro „Nica“ istorija prasideda dar nuo tada, kai šioje vietoje buvo nykštukinė kavinukė.
Jei kažkada tai buvo vieta, kur galėjai paragauti vos kelių patiekalų, tai šiandien čia „Nica“, kurios virtuvėje visa skonių paletė, tai atspindi ir pats kavinės pavadinimas.
Nica – uostamiestis pietų Prancūzijoje, todėl ir patiekalai į „Nicą“ „suplaukia“ iš skirtingų pasaulio virtuvių – Italijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Austrijos, Danijos, Vokietijos, Amerikos, Meksikos ir net iš Karibų jūros salos Jamaikos.
Nicos meniu – kokybė, įvairovė, pasirinkimas
Skirtingų patiekalų skoniai nukelia į tolimiausių kraštų virtuves – čia siūlomos prancūziškos anties šlaunelės „Confiti de canaro“, aštrus meksikietiškas jautienos troškinys „Chili con carne“, tradiciniai šveicariški bulviniai blynai ROSTI.
Tikra Amerika lėkštėje – mėsainiai, aukščiausios kokybės jautiena atgabenta tiesiai iš Brazilijos, o makaronai ir rankų darbo picos – tikro itališko skonio.
Neužmiršti ir vegetarai bei sveikuoliai – jiems specialiai siūlomos vegetariškos picos, salotos, žali vaisių ir daržovių kokteiliai.
„Kiekvieno tradicinio patiekalo skonį bandome atkartoti kuo tiksliau, stengiamės gaminti pagal tradicinius receptus. Siekiame, kad kiekvienas užsukęs galėtų išmėginti tos virtuvės, kurios jam šiandien norisi, skonį ir tai padaryti ne bet kaip, o kokybiškai. Tikrai ne visi sau gali leisti nuvykti į Italiją ir paragauti tikros itališkos picos, todėl itališką skonį į Lietuvą parvežame mes. Žinoma, neišsižadame ir tradicinių lietuviškų patiekalų – juk mūsų virtuvė nenusileidžia jokiai kitai“, – kalbėjo virtuvės šefas.
Skirmantas mokėsi profesionalių picų kepėjų mokykloje „Pizza Universitty“ Italijoje. Būtent iš ten į Marijampolę atvežtos visos picų gaminimo bei kepimo paslaptys.
Visai neseniai Skirmantas grįžo iš Amerikos, kurioje stažavosi beveik du mėnesius. Be to, virtuvės šefo patirties bagaže ir po kelis metus trukęs darbas Airijos ir Anglijos restoranuose, parodų ir mokymų lankymas, ten įgytą patirtį ir žinias Skirmantas sėkmingai pritaikė „Nicoje“.
Maisto gaminimas – menas, žiūrovai – kavinės lankytojai
Virtuvės šefas Skirmantas sako, kad jam maisto gaminimas yra tarsi menas.
„Visuomet sakau, jog pirmam įspūdžiui antro šanso nėra, taip ir su maistu. Kaip pateiksi, toks ir bus įspūdis. Menui reikia žiūrovų, tie žiūrovai yra mūsų lankytojai“, – kalbėjo Skirmantas.
Ir išties, net įprastas baziliko ar mėtos lapelis iš virtuvės šefo rankų ant patiekalo nukrenta elegantiškai ir būtent taip, kaip reikia.
Paprašius išduoti paslaptį, kaip jam tai pavyksta padaryti, Skirmantas juokauja: „Aš myliu kiekvieną patiekalo ingredientą, tad jie manęs klauso net ir piko metu esant ekstremaliomis sąlygomis.“
Vertingiausia padėka – tuščia kavinės lankytojo lėkštė
Retai jaukios kavinės patalpose pasirodantis šefas prisipažįsta, kad jaučiasi nepatogiai, jei kas nors nori asmeniškai padėkoti: „Man nereikia padėkų, tegul žmonės mėgaujasi maistu, prisimena ir sugrįžta dar kartą, tai pati didžiausia padėka“.
„Nica“ direktorė Erika Karosienė papildo Skirmantą ir sako: „Mums didelis pripažinimas yra tai, kad į „Nica“ pavalgyti užsuka ne tik marijampoliečiai bei miesto svečiai, tačiau tai, kad pas mus vyksta verslo susitikimai su svečiais atvykusiais iš tokių šalių kaip Japonija ar Kinija. Tai preciziški klientai, tačiau būtent tai, kad jie išeina patenkinti rodo, kad mūsų virtuvė jiems patinka.“
Skirmanto ir Erikos paklausus apie ateities planus, jie atvirauja, kad šiuo metu kuriamas atskiras meniu mažiesiems gurmanams.
„Įtikti mažiesiems – užduotis ne iš lengvųjų, jie niekada nemeluoja ir neapsimetinėja, tačiau jeigu vaikai maistą noriai skanauja, tai jau didelis pasiekimas. Žinoma, jau galvojame apie rudenį, apie rudens sezono patiekalus, turime idėjų rudenį pakviesti lankytojus į kitokią nei įprasta degustaciją, bet apie tai kitą kartą“, – intrigą palieka Erika.