Apie pajūryje kepamus mėsainius kalba net estai

Į Nemirsetos kempingą šalia Palangos žmonės atvyksta ne tik apsistoti. Kai kurie atvažiuoja tik dėl čia kepamų mėsainių. Šiltesnį savaitgalį prie juodo furgonėlio nusidriekia eilės, o žmonės valgio nesibodi palaukti ir valandą.

Kempinge prie furgonėlio pasirodęs grupės „Biplan“ lyderis M.Melmanas su mylimąja mėsainių nusipirko į kelionę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kempinge prie furgonėlio pasirodęs grupės „Biplan“ lyderis M.Melmanas su mylimąja mėsainių nusipirko į kelionę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nemirsetoje antrus metus mėsainius kepančiam L.Valučiui darbo netrūksta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nemirsetoje antrus metus mėsainius kepančiam L.Valučiui darbo netrūksta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2017, 11:24 PM

Kalbos apie čia kepamus mėsainius jau sklinda iš lūpų į lūpas, o paragauti jų lietuviams rekomenduoja net estai.

Nemirsetoje lankėmės pirmadienio pavakarę – tuomet nei kempinge, nei netoli esančiame paplūdimyje daug žmonių nebuvo.

Tačiau juodajame furgonėlyje su užrašu „Sinners Burgers“ mėsainius kepantis Laurynas Valutis (26 m.) be darbo nesėdėjo.

Mėsainių jau laukė dvi šeimos. Būtent dėl šio patiekalo, kurį rekomendavo paragauti draugai, žmonės specialiai atvažiavo iš netoliese esančios Karklės.

Netrukus prie furgonėlio pasirodė ir grupės „Biplan“ lyderis Maksas Melmanas su savo mylimąja. Juodu mėsainių nusipirko į kelionę.

Visą laiką, kol su Laurynu kalbėjomės apie jo kepamus mėsainius ir verslą, prie jo furgonėlio vis prieidavo klientų. Tad pokalbio metu vyras kone be paliovos ruošė valgį.

Taip jis šiemet sukasi visą vasarą, septynias dienas per savaitę.

Šią vasarą vyras nedirbo tiktai porą dienų, mat dalyvavo draugės vestuvėse. Bet teigia ir tada mintimis neatitrūkęs nuo darbo, telefoną visą laiką laikęs įjungtą, kad galėtų skubiai reaguoti, jeigu ko prireiktų.

Darbo sumažėja nebent lietingomis dienomis. Net ir tada L.Valutis atidaro savąjį furgonėlį, kurį švelniai vadina busiuku, tačiau dirba trumpiau.

Nors jo darbo vieta netoli jūros, ją Laurynas pamato nebent vakare. Dienomis nueiti nusimaudyti ar pasivaikščioti pajūriu, ypač kai pasitaiso orai, jis progų neturi.

„Nemirsetoje dirbu jau antrus metus. Pernai leidau sau nedirbti pirmadieniais, o šiemet pasirinkau dirbti kiekvieną dieną“, – šyptelėjo L.Valutis.

Nors kartais jaučia nuovargį, vyras per daug savęs negaili.

„Jeigu dirbi šioje srityje, laisvadienius turi pamiršti. Nesu išskirtinis. Visi dirbantys maitinimo versle elgiasi taip pat“, – teigė pašnekovas.

Turėti savo maisto furgonėlį L.Valutis svajojo vos pradėjęs dirbti virėju, todėl darė viską, kad įgyvendintų šią svajonę.

„Vis ieškojau savęs, savo srities, kol atradau amerikietiško tipo virtuvę, kuriai būdingas greitai pagaminamas ir sotus maistas, toks kaip mėsainiai“, – aiškino pašnekovas.

Savo furgonėlyje jis ruošia trijų rūšių mėsainius: klasikinį amerikietišką, aštrų ir veganišką.

„Visiems žmonėms bandau paaiškinti, koks yra klasikinis amerikietiškas mėsainis. Jį sudaro bandelė, jautiena, svogūnas, salotų lapas, pomidoras, sūris, padažas ir bulvytės“, – sakė kepėjas.

Mėgstantiems aštriau Laurynas siūlo paragauti mėsainio, pavadinto „Spicy Beef“, kurį ruošia taip pat, kaip ir klasikinį, bet dar gardina Chalapos aitriosiomis paprikomis ir ankštpipiriais.

O vegetarams mėsainius gamina iš avinžirnių paplotėlių, pomidorų, marinuotų agurkėlių, svogūnų, riešutų, sūrio ir specialaus padažo.

Laurynas mėsainius gardina savo paties gamintais padažais, bet vengia įmantrių, lietuviams neįprastų prieskonių.

Jo tikslas – mėsainius kepti taip, kad būtų skanu, paprasta ir žmogus lengvai suprastų, ką valgo, o pavalgęs jaustųsi visiškai sotus.

Prieš pradėdamas savo verslą Laurynas dirbo vienoje labai gerai žinomoje Klaipėdos mėsainių kepykloje, čia įgijo neblogos praktikos, labai pravertusios nuosavame versle.

Įsigijęs maisto furgonėlį kepėjas pradėjo dairytis ir tinkamiausios jam pastatyti vietos.

Iš pradžių jos ieškojo Klaipėdoje, tačiau ten nepavyko rasti nieko tinkamo.

Vėliau ėmė žvalgytis į Palangą. Tačiau nusprendė, kad šis kurortas tam ne itin tinkamas.

L.Valutis paaiškino, kad mėsainius ruošia iš kokybiškų produktų. Tai esą lemia didesnę patiekalo kainą ir vargu ar poilsiaujantiems Palangoje ta kaina būtų buvusi priimtina.

„Gal kai kam mėsainių kainos ir atrodo aukštos. Tačiau neseniai išgirdau, kad Palangoje už 5,5 euro parduodama ir kepta duona su sūriu, kuri nelabai ir soti. O čia – mėsainis už tokią pat kainą“, – pabrėžė kepėjas.

Kol jis dairėsi tinkamos vietos, jam netikėtai buvo pasiūlyta atvykti su furgonėliu į Nemirsetos kempingą.

„Patiko čia tvyranti gera atmosfera. Nėra jokio triukšmo, groja lengva muzika, čirškauja paukšteliai.

Be to, čia renkasi žmonės, kurių nereikia įtikinėti, kad mėsainis yra geriau už lietuvių pamėgtą kebabą“, – teigė pašnekovas.

Nors Laurynas darbuojasi kempinge, didžioji dalis jo klientų čia negyvena – atvyksta iš kitur.

„Iš kempingo pas mane ateina labai mažai žmonių. Juk tokio poilsio principas yra patiems ką nors išsikepti, o ne eiti kur nors valgyti“, – nesistebi vyras.

Nemažai žmonių paragauti Lauryno iškeptų mėsainių dviračiu atmina iš Palangos, esančios už 5 kilometrų. Pavalgę kartais padejuoja, kad po sočių pietų nebus lengva parminti atgal.

Klientų atvažiuoja ir iš Klaipėdos bei kitų miestų. Tarp jų būna ir užsieniečių – norvegų, lenkų, estų.

„Man labai patinka bendrauti su žmonėmis, dažnai paklausiu, iš kur jie atvyko ir kaip sužinojo apie mano mėsainius.

Sykį iš lietuvių išgirdau: „Mums jus rekomendavo draugai estai.“ Tai buvo labai netikėta. Bet tokie dalykai išties verčia tobulėti“, – kalbėjo kepėjas.

Mėsainius paprastai mėgsta jauni žmonės. Tačiau pasitaiko ir visai nedidelių vaikų, ir pagyvenusių klientų.

„Stebėjau, kaip septyniasdešimtmečiai klientai demonstravo jaunimui, kaip taisyklingai valgyti mėsainius: ne naudojantis įrankiais, o tiesiog paėmus į rankas“, – žavėjosi kepėjas.

L.Valutis ne tik pats vasaromis kepa mėsainius savo furgonėlyje, bet ir yra baro Klaipėdos senamiestyje bendraturtis.

Šis baras pavadintas taip pat, kaip ir furgonėlis – „Sinners Burgers“. Tai reiškia nuodėmę suvalgyti mėsainius, kurią kartais sau gali leisti kiekvienas, net ir besilaikantis dietos.

L.Valutį labai palaiko jo mergina. Ji prie verslo sėkmės prisideda ir mintimis, ir veiksmais. Pavyzdžiui, per Jūros šventę Klaipėdoje pora mėsainiais prekiavo kartu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.