Naminiai grybukai kėdainiškę išgarsino net Vokietijoje

Lietuviškiems patiekalams neabejinga Rasa Kišonienė gaminimu domėjosi nuo mažens, tačiau daugiau laisvo laiko savo pomėgiui tobulinti atrado tik sukūrusi šeimą.

Rasos iškeptų tradicinių grybukų yra ragavę ne tik šeimos ar bendruomenės nariai, bet ir vokiečiai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rasos iškeptų tradicinių grybukų yra ragavę ne tik šeimos ar bendruomenės nariai, bet ir vokiečiai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Gaminti mėgstančios R.Kišonienės meniu – daugiausia tradiciniai patiekalai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Gaminti mėgstančios R.Kišonienės meniu – daugiausia tradiciniai patiekalai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Naminiai grybukai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Naminiai grybukai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Užkandžių rinkinys.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Užkandžių rinkinys.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Gaivus vasariškas tortas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Gaivus vasariškas tortas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Džestina Borodinaitė („Rinkos aikštė“)

Aug 13, 2017, 6:24 PM, atnaujinta Aug 20, 2017, 11:40 AM

Patarimus tiek iš savo vyro mamos, tiek iš jo sesers  susižėrusi pašnekovė šiuo metu pati tapo puikia patarėja ne tik draugėms, bet ir kartu begyvenančiai marčiai.

Pernai seniūnijoje gražiausiai tvarkomos sodybos apdovanojimą gavusi Rasa gali būti puikus pavyzdys kiekvienai kitai šeimininkei – ji suspėja viską: ir padirbėti, ir buities darbus atlikti, ir aplinka bei daržus prisižiūrėti, ir su mielu noru po viso šito dar ir virtuvėje sukinėtis.

Patinka bulviniai patiekalai

Gaminti mėgstančios Rasos meniu – daugiausia tradiciniai patiekalai. Kaip patikino pašnekovė, jūros gėrybės ar kažkoks kitoks įmantresnis kitų šalių virtuvės maistas nei pačios šeimininkės, nei jos šeimos narių netraukia.  

„Labiausiai visi mėgstame bulves – prie mėsos daugiau nereikia nieko: nei kruopų, nei makaronų, nei kokio kitokio garnyro ar pagardų. Patiekalus taip pat labai dažnai gaminu panaudodama bulves – mėgstame bulvinius blynus, bulvių plokštainį, žemaičių blynus, cepelinus ar kitokius patiekalus, kuriuose vyrauja bulvės. Taip pat niekada negalime atsispirti balandėliams, labai juos mėgstame.

Tačiau, žinoma, vien tuo negyvename, stengiuosi maistą vis paįvairinti, įpinti kažkokių naujovių, kad ilgainiui visa tai nenusibostų ir neapkarstų“, – apie mėgstamus patiekalus pasakoja šeimininkė.

Tortai – ne tik per šventes

Švenčių be savo tradicinių kepinių neįsivaizduojanti Rasa šeimos narius skanėstais palepina ir paprastomis dienomis.

Tortas ir grybukai – be jų neapsieina nė viena mūsų šventė, taip pat kokia nors proga dažnai kepu ir šventinę bulką, kuri visiems labai patinka. Tačiau pastebėjau, kad jau įpratome ir be progos pasilepinti. Štai visai neseniai iš sūnaus gavau prašymą iškepti tortą būtent su namuose jau užderėjusiomis braškėmis – na ką, ir įgyvendinau jo norą.

Vasarą laiko gaminti ir kepti turiu mažiau, nes atsiranda daugiau darbų lauke, daržuose, o dar ir dirbti tenka, tad susiderinti sunkiau, tačiau pavyksta“, – tikina maisto gamybai laiko visada atrandanti šeimininkė.

Ragavo ir Vokietijoje

Apie rimtesnę veiklą nei konditerijos, nei maisto ruošimo srityje kol kas negalvojanti Rasa prisipažino, kad jos tradicinių grybukų yra ragavę ne tik šeimos ar bendruomenės nariai, bet ir vokiečiai.

„Vienos draugės mergaitė, šiuo metu gyvenanti Vokietijoje ir ten dirbanti, retkarčiais vis grįžta į gimtinę. Važiuodama atgal į Vokietiją kartą nuvežė lauktuvių – mano keptų grybukų – ir pavaišino jais savo kolegas. 

Tai dabar bendradarbiai į Lietuvą merginą paviešėti išleidžia tik su sąlyga – jei ji vėl parveš Rasos firminių grybukų“, – įsimintiną ir širdžiai mielą istoriją pasakoja Rasa.

Daug dėmesio natūralumui

Vis dažniau jaučianti, kad maisto gamyba leidžia save realizuoti labiau nei vien tik darbas, šeimos ir namų priežiūra, Rasa šiandien labai džiaugiasi turinti pomėgį gaminti. Dažniausiai tik iš natūralių produktų besistengianti gaminti pašnekovė parduotuves aplanko labai retai.

„Beveik viską užsiauginame patys: ir vištų, ir daržovių, ir kiaušinių turime, ir kiaulę per metus uošviai papjauna – todėl visko užtenka.

Žiemą gal kiek sunkiau būna, kai pasibaigia daržų sezonas, tačiau daržovių, kiek galiu, stengiuosi pasiruošti ir žiemai – užsiraugti, pasimarinuoti.

Parduotuvėse tenka įsigyti tik pačius būtiniausius dalykus, kurių nei darže, nei pas jokį kitą ūkininką nerasi“, – šypsodamasi kalba Rasa.

Virtuvėje atsipalaiduoti galinti ir maisto gaminimu besimėgaujanti Rasa keliais savo receptais dalijasi ir su Jumis. Būtinai išbandykite!

Gaivus vasariškas tortas

Torto biskvitui reikės: 5 kiaušinių, 2 kondensuoto pieno indelių, šaukšto grietinės, 2 šaukštelių sodos, 13–14 šaukštų miltų, 3 šaukštų kakavos (šokoladiniam biskvitui).

Gaminimas: kiaušinius išplakti, supilti kondensuotą pieną. Sodą sumaišyti su grietine ir supilti į prieš tai paruoštą masę, tada suberti miltus ir viską gerai išmaišyti. Turimą tešlą supilti į du atskirus indus po lygiai, vieną palikti tokį, koks yra (pašnekovė kartais pagardina aguonomis), o į kitą dėti kakavos.

Biskvitus kepti atskirai iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Iškeptus biskvitus (tiek rudą, tiek šviesų) perpjauti išilgai, kad gautųsi po du blynus (iš viso keturi).

Pertepimui reikės: 1 l grietinės (30 proc. riebumo), 2 stiklinių cukraus, žiupsnelio citrinos rūgšties, kvapiųjų medžiagų (pagal skonį), 2 šaukštų želatinos, taip pat pašnekovė siūlo įdėti įvairių skonių kubeliais pjaustytos želės (jei mėgstate).

Gaminimas: į grietinę supilti cukrų, įdėti citrinos rūgštelę, šiek tiek kvapiųjų medžiagų ir viską gerai išplakti maišytuvu. Vėsiame vandenyje išsibrinkinti želatiną, tada ją pašildyti garų vonelėje, supilti į pertepimo masę ir vėl viską gerai išmaišyti.

Torto surinkimas: biskvitinius blynus sušlakstyti pasiruošta arbata (kad būtų drėgnesnis tortas) ir viską pertepti pasiruoštu torto įdaru, puošti pasitelkiant savo fantaziją (pašnekovė dekoruoja šviežiomis braškėmis ir įvairių skonių smulkiai pjaustyta žele).

Naminiai grybukai

Reikės: 4 kiaušinių trynių, 1 kiaušinio, 2 stiklinių cukraus, 500 g grietinės (30 proc. riebumo), 2 pakelių (po 200 g) sviesto, 1 kg miltų.

Gaminimas: kiaušinio trynius, kiaušinį ir cukrų gerai išplakti su maišytuvu. Tada dėti grietinę, išlydytą sviestą ir viską gerai sumaišyti, galiausiai po truputį (ne visus iškart) dėti miltus ir maišyti.

Pirmą keptuvę specialioje grybukams skirtoje keptuvėje kepdama pašnekovė žiūri, ar pro kraštus nebėga sviestas, nes jis turi savybę išsiskirti. Jei pradeda bėgti, reikia truputį pridėti miltų. Kepant grybukus reikia dažnai juos vartyti ir stebėti, kad neperkeptų – idealiausi grybukai – rusvo, auksinio atspalvio.

Grybukų dekoravimas: likusius 4 kiaušinio baltymus išsiplakti, įdėti kelis šaukštus cukraus pudros, žiupsnelį citrinos rūgštelės, žiupsnelis kvapiųjų medžiagų ir gauta mase tepti kotelius. Kad nebėgtų nuo kotelio galo, merkti į aguonas.

„Močiutės“ kakavą atskiesti šlakeliu virinto vandens, įdėti cukraus pudros (kad gautųsi tiršta masė) ir gauta mase tepti grybukų galvutes.  

Užkandžių rinkinys

Reikės: juodos duonos, šviesios duonos su grūdais, desertinių šaukštelių (įdarui įdėti), kumpio, rūkytos ar kitokios mėgstamos dešros, dviejų rūšių mišrainės ar kitokio įdaro, įvairių šviežių daržovių (agurkų, pomidorų, ridikėlių, salotų), smeigtukų.

Gaminimas: į desertinius šaukštelius pašnekovė dėjo du skirtingus įdarus: vienas – iš sūrio, majonezo ir kiaušinių trynių, kitas – iš kubeliais pjaustytos kepintos duonos, pupelių, agurkų ir majonezo.

Sumuštinukams ant duonos pašnekovė naudojo itin paprastus ir kiekvienos šeimininkės šaldytuve randamus produktus – kumpį, dešrą, daržoves. Svarbiausia jų patiekimas – persukus, susukus, ar išpjausčius turimus produktus gaunami fantastiško grožio užkandžiai.

Sumuštinukus, persmeigtus smeigtukais, dėti į padėklą, kurį taip pat pasitelkiant fantaziją reikia išpuošti salotų lapais, išpjaustytomis daržovėmis ar kitokiais turimais žalumynais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio