Trečią kartą Lietuvoje vykusiame sūrių konkurse dalyvavo 26 sūriai.
Nugalėtojais tapo:
Geriausias karvių pieno sūris ir geriausias puskietis sūris ir festivalio Grand Prix – „Viržinis“ (jaunas), sūrinė „Varinis Puodas“, Varėnos raj.
Geriausias ožkų pieno sūris ir geriausias brandintas rūgštinis sūris – „Ožka pataluose“, „Laužėnų kaimo sūrinė“, Švenčionių raj.
Geriausias saldaus pieno sūris – „Kurmio namas“, Jurga Stoškutė, Varėnos raj.
Geriausias tradicinis sūris – „Močiutės“, Dalia Baranauskienė, Varėnos raj.
Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – „Gelmė“, Vaida Genienė, Alytaus raj.
Konkursas buvo vykdomas pagal tokių konkursų tarptautinę patirtį.
Komisija:
Mindaugas Vizgaitis – sūrių gamybos technologas
Angelo Labatte – „Čiop Čiop“ virtuvės šefas
Gian Luca Demarco – sūrių gurmanas, „Kulinarinės studijos“ vadovas
Linas Petrukaitis – „Gero maisto akademijos“ įkūrėjas „30 geriausių restoranų“ reitingo organizatorius
Hubertas Hironas – sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, „Zone Verte“ narys
Mirekas Sienkiewiczus – Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser“ organizatorius, sūrių gamybos technologas
Didelio dėmesio sulaukė ypatingos sūrių degustacijos. Parmezaną su „Rasos“ mineraliniu vandeniu derino gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius, įdomiausius lietuviškus sūrius su alumi – „Black Light Brewing“ bravoro aludaris Ignas Vaščila, Lenkijos ūkininkų sūrius pristatė M.Sienkiewiczus, o apie prancūzišką sūrių valgymo kultūrą pasakojo H.Hironas.
Renginio metu veikė kūrybinės dirbtuvės vaikams su „Artoteka“, buvo galima sužinoti sūrio gamybos niuansų norint pasigaminti sūrio namie, savo įspūdžiais dalijosi konkurso komisijos nariai.
Antradienį Kaune sūrių konkurso komisijos narys iš Prancūzijos H.Hironas vedė seminarą ūkininkams apie pieninių gyvulių sveikatą.