Lietuvą pasiekė nauja mada – vakarienės pas nepažįstamuosius

Neseniai sulaukiau neįprasto kvietimo – dalyvauti vakarienėje, organizuojamoje nepažįstamo žmogaus namuose. Apėmė dvejopi jausmai.

 Vakarėlį nepažįstamiems žmonėms savo namuose surengė vilnietis P.Jarašūnas (dešinėje).<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Vakarėlį nepažįstamiems žmonėms savo namuose surengė vilnietis P.Jarašūnas (dešinėje).<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 „Montaditos“ su sūdyta lašiša, varškės kremu ir trumų medumi. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
 „Montaditos“ su sūdyta lašiša, varškės kremu ir trumų medumi. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
 „Montaditos“ su juoda duona, lašinukais ir garstyčiomis. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
 „Montaditos“ su juoda duona, lašinukais ir garstyčiomis. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Vakarienės svečiai neskubėjo skirstytis ir sutemus.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Vakarienės svečiai neskubėjo skirstytis ir sutemus.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Desertas parinktas irgi prancūziškas – krembriulė su šviežiomis uogomis ir mėtomis.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Desertas parinktas irgi prancūziškas – krembriulė su šviežiomis uogomis ir mėtomis.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Vakarienės pas P.Jarašūną dalyviai.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Vakarienės pas P.Jarašūną dalyviai.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 „Montaditos“ su juoda duona, lašinukais ir garstyčiomis. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
 „Montaditos“ su juoda duona, lašinukais ir garstyčiomis. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Daugiaryžio gaminimo procesas.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Daugiaryžio gaminimo procesas.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Prie maisto buvo priderinti gėrimai.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Prie maisto buvo priderinti gėrimai.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Ančių kulšelės taip gerai iškepusios, kad mėsa tiesiog krito nuo kaulų.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Ančių kulšelės taip gerai iškepusios, kad mėsa tiesiog krito nuo kaulų.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Daugiaryžis buvo tobulas – nė kiek nepervirtas ir dar papuoštas virtais vėžiais.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Daugiaryžis buvo tobulas – nė kiek nepervirtas ir dar papuoštas virtais vėžiais.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Greitpuodyje virta kreminė morkų sriuba su imbierais ir kokosų pieno puta.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Greitpuodyje virta kreminė morkų sriuba su imbierais ir kokosų pieno puta.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Daugiaryžis buvo tobulas – nė kiek nepervirtas ir dar papuoštas virtais vėžiais.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Daugiaryžis buvo tobulas – nė kiek nepervirtas ir dar papuoštas virtais vėžiais.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Aug 25, 2017, 7:05 PM

Viena vertus, pasidarė smalsu, kokie žmonės ten susirinks. Kartu mintis apie vakarą, kurį teks praleisti tarp nepažįstamų žmonių, baugino. Todėl ilgokai dvejojau, ar sutikti.

Nusprendžiau iš pradžių pasidomėti interneto platforma „TastePlease“, per kurią tokios vakarienės organizuojamos.

Ši privačių vakarienių platforma dar visiškai nauja.

Dienos šviesą ji išvydo tik šių metų kovo 22 dieną, bet jau paplito po įvairias šalis.

Vakarienės nepažįstamų žmonių namuose jau rengiamos daugiau nei 90 pasaulio šalių – nuo Danijos iki Australijos.

Pagaliau ši vakarieniavimo mada pasiekė ir Lietuvą. O vakarėlį nepažįstamiems žmonėms savo namuose ėmėsi rengti vilnietis Petras Jarašūnas.

„TastePlease“ platformoje jis prisistatė kaip vyno ir stipriųjų gėrimų ekspertas, Lietuvos someljė mokykloje skaitantis paskaitas apie vyną, kokteilius, kavą ir vandenį.

Taip pat jam patinka ruošti vakarienes savo draugams.

Nuojauta kuždėjo, kad pas tokį šeimininką vakarieniauti nebus nuobodu. Viliojo ir keturių patiekalų vakarienė.

Pasitikti svečius P.Jarašūnas žadėjo tipiškais ispaniškais užkandžiais „montaditos“. Tai – vieno kąsnio sumuštiniai su duona ir skirtingais priedais ant jos.

Petras „montaditos“ žadėjo ruošti su sūdyta lašiša, varškės kremu ir trumų medumi.

Kitas patiekalas turėjo būti milanietiškas daugiaryžis su šafranu. Šis patiekalas atrodo gana paprastas, tačiau jį lengva ir sugadinti, pavyzdžiui, pervirus ryžius, netinkamai juos maišant ar nepaisant produktų, dedamų į puodą, eiliškumo.

Po daugiaryžio svečiams žadėta patiekti tradicinį prancūzišką patiekalą – marinuotas ir labai ilgai troškinamas ančių kulšeles „confit“ su apkeptomis bulvytėmis, vyne plikytais vyšniniais pomidoriukais, marinuotais pankoliais ir raudonojo vyno padažu su mėlynėmis.

Desertas parinktas irgi prancūziškas – krembriulė su šviežiomis uogomis ir mėtomis.

Platformoje „TastePlease“ valgiaraštis atrodė neprastai. Už tokią vakarienę buvo prašoma 45 eurų.

Nemažos dalies kitų čia užsiregistravusių žmonių rengiamos vakarienės buvo kur kas kuklesnės: dažnas tiesiog siūlė pasimėgauti vynu ir užkandžiais, kiti organizavo iškylas gamtoje, siūlė paragauti veganiško maisto arba skirtingais būdais paruoštų spagečių.

Viską pasvėrus mano drovumą nugalėjo smalsumas, tad užsiregistravau į P.Jarašūno organizuojamą vakarienę Vilniuje, kuri vyko ne savaitgalį, bet antradienį.

Į svečius ėjome dviese. Žavų daugiau nei prieš šimtmetį statytą medinuką, veikiausiai buvusią ano meto didikų vilą, radome nesunkiai.

Dar prieš vakarienę patikslindamas adresą Petras numatė galimybę, jeigu tik orai leis, vakarieniauti lauko terasoje.

Orai tądien buvo kaip užsakyti. Tai buvo vienas tų nedažnų šią vasarą šiltų vakarų, kai leisti laiką viduje atrodė tiesiog nedovanotina.

Vakarėlio dalyviai, kaip ir šeimininkas, pasirodė draugiški ir linkę bendrauti. Tai iškart išsklaidė nerimą, kad bus nuobodu.

Nors maniau, kad panašiuose renginiuose labiau linkusios dalyvauti moterys ar bent jau mišrios poros, šįkart pas P.Jarašūną susirinko labiau vyriška kompanija. Iš 10 vakarėlio dalyvių moterų buvo keturios.

Kadangi vakarėlyje dalyvavo ir du laikinai Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai (vienas iš Rusijos, kitas iš Estijos), nuspręsta bendrauti angliškai.

Žinoma, įsisiūbavus kalboms ši nuostata kartais būdavo primirštama ir tekdavo vienas kitam priminti nekalbėti vien lietuviškai.

Vakaro šeimininkas P.Jarašūnas pasirodė esąs ne vien gėrimų ekspertas, namuose įsirengęs netgi vyno rūsį, bet ir maisto gaminimo entuziastas.

Nenuostabu, kad jis turėjo ką papasakoti svečiams: pradedant temomis apie vyną, maisto gaminimo būdus, skonio savybes, baigiant fizikos dėsniais, mat šeimininkas pagal išsilavinimą yra fizikas ir tai praverčia ruošiant maistą.

Maistas nustebino kokybe. Atrodė sunkiai įtikėtina, kad valgome mėgėjo ruoštus patiekalus.

Daugiaryžis buvo tobulas – nė kiek nepervirtas ir dar papuoštas virtais vėžiais. O ančių kulšelės taip gerai iškepusios, kad mėsa tiesiog krito nuo kaulų.

Beje, šeimininkas vakarėlio svečiams pateikė ir dar du į valgiaraštį neįrašytus patiekalus. Vienas jų buvo lietuvišku stiliumi paruošti „montaditos“ su juoda duona, lašinukais ir garstyčiomis, o kitas – greitpuodyje virta kreminė morkų sriuba su imbierais ir kokosų pieno puta.

Be abejo, prie kiekvieno patiekalo buvo kruopščiai priderintas vynas. Šeimininkas pavaišino ir geriausiu pripažintu lietuvišku vaisių vynu, ir net 1989 metų gamybos vokiškuoju rislingu, per laiką įgijusiu gintarinę spalvą.

Nors kitądien reikėjo keltis į darbą, svečiai pradėjo skirstytis tik po vidurnakčio, pasisotinę ir maistu, ir kalbomis, kupini įspūdžių ir užmezgę pažinčių.


Lyg didžiausias restoranas pasaulyje

„TastePlease“ yra žymaus Danijos virtuvės vadovo ir verslininko Franko Lantzo, turėjusio kelis restoranus Kopenhagoje, įkurta privačių vakarienių platforma.

Šiuo projektu siekiama skatinti geram maistui neabejingus žmones bendrauti tarpusavyje. Kadangi pasaulyje daugėja vienišų žmonių, platformos įkūrėjo įsitikinimu, tokios privačios vakarienės gali būti vienas iš galimų sprendimų, kaip lengvai užmegzti naujas pažintis ir smagiai praleisti laiką kartu.

„Ši socialinė platforma leidžia žmonėms, aistringai besidomintiems maistu, kur kas lengviau susipažinti. Tai – pasaulinis vakarieniavimo klubas, kur visi laukiami“, – paaiškino platformos viešųjų ryšių atstovė Eglė Mockevičiūtė.

Idėja yra paprasta. Bet kurios šalies atstovas gali užsiregistruoti platformoje tasteplease.com, čia susikurdamas paskyrą arba jungdamasis per „Facebook“, „Google+“ ar „LinkedIn“. Registracija yra nemokama.

Vartotojai gali arba patys rengti vakarienes, arba tapti jų svečiais. Vakarienes gali rengti ne tik pavieniai asmenys, bet ir kavinės bei restoranai, o dalyvauti jose ir vietos gyventojai, ir turistai.

Vakarienes rengiantiems asmenims nebūtina būti profesionaliais šefais, bet svarbu laikytis virtuvės higienos reikalavimų ir maisto gaminimo normų. Vakarienės temą, kainą, vietą, pobūdį ir dalyvių skaičių nustato pats šeimininkas.

Jeigu vakarienė neįvyksta, svečiai atgauna pinigus, mat, užsisakius vietą, pinigai kortelėje tik rezervuojami ir nuskaičiuojami jau po renginio.

Tai panašu į „Airbnb“ platformą, suteikiančią galimybę neilgam laikui nuomotis būstą iš privačių asmenų. Neseniai ji buvo visiška naujovė, o dabar labai populiari tarp keliautojų.


Milanietiškas daugiaryžis su šafranu

Reikės (10 porcijų):

600 g ryžių „Carnaroli“

2,5 l veršienos sultinio

100 ml baltojo vyno

0,4 g šafrano

200 g sviesto

100 g smulkiai pjaustytų svogūnų

200 g tarkuoto kietojo sūrio

10 vėžių

druskos ir juodųjų pipirų

šiek tiek aliejaus

Šafraną atskirame nedideliame puodelyje užpilkite karštu sultiniu, kad išsiskleistų visas egzotinio prieskonio skonis ir spalva.

Puode su šlakeliu aliejaus ant vidutinės kaitros pakepinkite svogūnus, kol jie taps permatomi. Suberkite ryžius ir šiek tiek juos apkepinkite, kol irgi taps vos permatomi.

Supilkite baltąjį vyną ir maišykite, kol alkoholis baigs garuoti. Pamažu maišydami pilkite sultinio, kol skystis vos vos apsems ryžius. Supilkite iš puodelio šafraną – daugiaryžis nusidažys ryškia geltona spalva, o virtuvė pakvips šafranu.

Nuolat maišydami papildykite sultinio jam susigėrus į ryžius ir nugaravus. Maždaug po 15 minučių ryžiai jau turėtų būti „al dente“ – minkšti išorėje, bet vos vos traškūs viduje. Vėžius sumeskite į karšto sultinio likutį. Tuomet sumažinkite kaitrą, dėkite sviestą ir maišydami suberkite sūrį. Jei reikia, šiek tiek papildykite sultiniu – daugiaryžis turi būti skystokos kreminės tekstūros.

Kadangi skirtingas sūris suteikia skirtingai sūrumo, žiupsneliu druskos galima pakoreguoti galutinį skonį. 5 minutes leiskite daugiaryžiui pabręsti uždengtame puode.

Patiekite gilioje lėkštėje. Ant viršaus uždėkite sultinyje išvirusį vėžį ir prieš pat valgydami užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.