Aktoriaus patiekalai draugus priverčia apsilaižyti pirštus

Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas ir aktorius Egidijus Stancikas (51 m.) atgaivą po darbų randa nuosavų namų virtuvėje. Gamindamas maistą teatralas mėgsta improvizuoti, tačiau jam gardžiausi – laiko patikrinti, iš mamos išmokti ruošti patiekalai.

E.Stancikui gaminti maisto patiekalus – vienas malonumas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Stancikui gaminti maisto patiekalus – vienas malonumas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2017, 3:05 PM, atnaujinta Sep 5, 2017, 10:45 AM

Iš Sartininkų kaimo (Tauragės r.) kilęs E.Stancikas tikino, kad valgiai, kuriuos išmoko ruošti dar vaikystėje, ne tik jį, bet ir svečius laižytis pirštus verčia iki šiol.

„Mano mama – puiki šeimininkė, nuo mažens ji mus, penkis vaikus, lepino skaniausiais patiekalais. Be to, ruošdavo maistą įvairiems pokyliams, net kepdavo šakočius.

Su vyresniu broliu ir jaunesnėmis seserimis ne tik nuolat matydavome, kaip gaminami įvairiausi patiekalai. Dažnai tekdavo mamai padėti virtuvėje, todėl visi užaugome mokėdami skaniai gaminti ir galvose turėdami daugybę receptų“, – kalbėjo teatro vadovas.

Sukdamasis namų virtuvėje Kaune E.Stancikas puikiai pailsi nuo darbo ir rūpesčių. Dažniausiai savaitgaliais vyras visas mintis sutelkia tik į maisto ruošimą. Nors jis dažnai gaminamas pagal dešimtmečių patikrintus receptus, kaskart tampa kūrybos procesu.

– Dieną pradedate pusryčiais?

– Anksčiau rytais nevalgydavau nieko. Tačiau pastaruoju metu supratau, kad darbo dienomis pusryčiai yra vienintelis garantuotas maistas.

Neretai būna taip, kad darbai ir reikalai tampa svarbesni už pietus. Kartais per visą dieną iki pat vėlumos taip ir nelieka laiko normaliai pavalgyti. Bet ko dėti į burną nesinori. Tada atsigriebiu vakare – pasigaminu ką nors naminio, gardaus.

– Kokie valgiai dažniausiai garuoja ant jūsų stalo?

– Visai neseniai įsigijau didelę lauko kepsninę, todėl pastaruoju metu aš ir mano svečiai mėgaujamės kepta mėsa. Dažniausiai tai būna tėvų ūkyje išauginta vištiena ar kalakutiena.

Iš paukštienos gaminu ir įvairius suktinukus, juos patiekiu su ryžiais, ant garų virtomis daržovėmis.

Turiu ir išskirtinį patiekalą, kurį nuo seno žino visi giminaičiai ir bičiuliai. Tai – vištų kepenėlės su spirgučiais ir bulvių koše.

Gyvenimo neįsivaizduoju be sriubos, todėl jomis mielai vaišinu ir kitus. Ypač man patinka virti vištienos sultinį su žolelėmis, į kurį vėliau dedu burokėlių ir džiovintų grybų arba makaronų ir morkų.

Svarbiausia, kad sultinys būtų verdamas ilgai ant silpnos ugnies ir dar išvirtas kelias valandas pastovėtų uždarytame puode. Tuomet jis būna puikaus aromato ir sodraus skonio. Vasarą dažnai gaminu šaltibarščius – pats ruošiu graikinį jogurtą, verdu burokėlius.

– Valgio kokybei skiriate išskirtinį dėmesį. O užkandžiaujantį greituoju maistu jus galima pamatyti?

– Labai retai. Jeigu yra galimybė, renkuosi kuo šviežesnį ir vertingesnį maistą.

Tėvai visą laiką gyvena ūkiškai. Nuo mažens valgiau jų užaugintas natūralias daržoves, vaisius ir mėsą. Ligi šiol daugelį produktų į namus parsivežu iš tėvų ūkio. Kitų dairausi Kauno ūkininkų turguje.

Prekybos centruose lankausi retai. Juokaudamas mėgstu sakyti, kad ten galima pirkti tik cukraus ir druskos.

– Jeigu atidarytume jūsų šaldytuvą, ko ten rastume?

– Daržovių, sviesto, padažų, lašinių, kumpio, sūrio, šaltos degtinės, atšaldyto sausojo vyno ir šampano. Šaldytuve visada turi būti „Daktariškos“ dešros mano kalytei Milkai. Ši jai būtina prie sauso ir šlapio šunų ėdalo.

Daugelis svečių mielai atsipjautų ir paragautų gabalėlį šios dešros, tačiau jiems užginta. Perspėju juos, kad Milkai skirtos dešros jiems liesti nevalia.

Šaldiklyje visada rasite ledų ir ledukų. Taip pat būna šaldytų daržovių, uogų, mėsos, dažniausiai iš tėvų parsivežtos.

– Esate smaguris? Mokate gaminti desertus?

– Saldumynus labai mėgstu, tačiau jų receptų turiu nedaug. Desertų sau ir draugams dairausi kavinėse, specializuotose parduotuvėlėse, kepyklėlėse.

– Ko nevalgytumėte net už didelius pinigus?

– Nuo mokyklos laikų negaliu valgyti skystų šaltibarščių ir visko, kas gardinta cinamonu.

Mano gyvenimo būdas leidžia man dalyvauti renginiuose ir degustacijose, kur yra galimybė paragauti naujo, neįprasto skonio patiekalų. Yra tekę ragauti prancūziškai paruoštų varlių šlaunelių, įvairių jūrų gėrybių, sraigių.

Maistas turi teikti malonumą, todėl neseniai viename renginyje griežtai atsisakiau valgyti tarakonus. Manau, negalėčiau į burną įsidėti varnienos, šunienos ar šviežių beždžionės smegenėlių, gerti gyvūnų kraujo, valgyti jukos.

Tiesa, mama gamina kraujinius vėdarus. Galbūt ruošto kito žmogaus šio patiekalo taip pat nevalgyčiau, tačiau mamos iškepti vėdarai labai gardūs.

Vištų kepenėlės su spirgučiais ir bulvių koše

Patiekalui reikės:

500 gramų vištų kepenėlių,

pusės litro pieno,

50 gramų rūkytų lašinių,

1 svogūno,

20 gramų konjako,

druskos, žolelių,

2 šaukštų sviesto,

100 gramų grietinės ar grietinėlės,

1 kilogramo bulvių.

Vištų kepenėles kelias valandas pamirkykite piene, išimkite ir nusausinkite. Smulkiai supjaustykite lašinius ir pakepinkite keptuvėje, ant jų suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir dar šiek tiek pakepinkite.

Atskiroje keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite griežinėliais supjaustytas kepenėles ir kepkite maždaug 10 min.

Ant jų suberkite spirgučius su svogūnu, išmaišykite ir pakepkite dar kelias minutes, įdėkite kelis šaukštus grietinės arba įpilkite grietinėlės, pagardinkite druska, žolelėmis, šlakeliu konjako ir troškinkite ant silpnos ugnies.

Nuskuskite bulves, jas išvirkite ir sutrinkite su pienu ar sviestu, kol taps vientisa mase. Bulvių košės įdėkite į kiekvieną lėkštę, viduje padarykite duobutę, į ją įdėkite kelis šaukštus kepenėlių. Šalia padėkite raugintų arba sūdytų agurkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.