Glotnu, trašku, aštru, saldu, sūru

Šį kartą šefas Vidas Banys iš Amsterdamo restorano „Daalder“ sako, kad kiekvienas patiekalas turėtų būti įvairesnės tekstūros ir sukelti skirtingų pojūčių: glotnu, trašku, aštru, saldu, sūru.

Ožkų pieno sūrio ir varškės suktinukas<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Ožkų pieno sūrio ir varškės suktinukas<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Arbūzo ir mėtų desertas<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Arbūzo ir mėtų desertas<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Žuvis su lęšių piurė<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Žuvis su lęšių piurė<br> R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 22, 2017, 10:53 AM

Todėl šį kartą projekto „52 kartai“ autorius Robertas Daskevičius tekstūras rodo minimalistiniais išgrynintais kadrais.

Ožkų pieno sūrio ir varškės suktinukas

Įdarui: * 160 g liesos varškės * 160 g ožkų pieno sūrio * žiupsnio baltų ir juodų sezamų sėklų

Granatų žievei: * 3 granatų arba 250 ml granatų sulčių * 2,8 g agaro miltelių

Traškiam kumpiui: * keleto griežinėlių vytinto (it. prosciutto) kumpio

Skystai ožkų pieno želei: 0,5 l ožkų pieno * 5 g agaro miltelių

Papuošti: * mažų gražgarsčių lapelių

1. Varškę ir ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute į vientisą masę. Paskrudinkite sezamų sėklas ir atšalusias įmaišykite į gautą masę.

2. Paruoškite granatų žievę. Granatus perpjaukite per pusę, padėkite perpjauta dalimi žemyn ir padaužykite per žievę kietu daiktu, kad iškristų sėklos. Granatų sėklas lengvai perplaukite, kad neliktų baltų odelių (jos labai karčios) ir sudėję į marlę išspauskite sultis. 250 ml granatų sulčių gerai sumaišykite su agaro milteliais ir užvirkite.

Karštą masę pilkite plonu keleto milimetrų sluoksniu į didelę lygią orkaitės skardą. Įdėkite į šaldytuvą, ir po 20 minučių granatų žievė suktinukui turėtų būti sustingusi.

3. Granatų žievę supjaustykite nedideliais lapeliais, padėkite ant kepimo popieriaus ir į vidų įsukite ožkų pieno sūrio ir varškės įdarą.

4. Paruoškite kumpį. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į skardą įklokite kepimo popierių, ant jo lygiai sudėkite kumpį ir vėl užklokite kepimo popieriumi, o ant viršaus uždėkite kitą skardą, kad kepdamas kumpis nesusiraitytų.

Kumpį kepkite apie 10–15 minučių. Baigus kepti palikite jį porai valandų padžiūti.

5. Paruoškite ožkų pieno želė. Pieną tolygiai sumaišykite su agaro milteliais, užvirinkite, supilkite į dubenį ir atšaldykite. Jeigu želė išėjo gana minkšta, tiesiog sumalkite ją trintuvu, o jeigu nepakankamai skysta – maldami įpilkite dar truputį pieno.

6. Lėkštėje patiekite ožkų pieno sūrio – varškės suktinuką su traškaus kumpio gabalėliu ir skysta ožkų pieno žele. Galite papuošti keliais lašeliais likusių granatų sulčių ir mažais gražgarsčių lapeliais.

Arbūzo ir mėtų desertas

Reikės: * 400 g arbūzo * šlakelio „Prosecco“ * 75 g šviežių mėtų * butelio imbierinio alaus (neaštraus)

1. Arbūzą supjaustykite mažais kubeliais. Likusį arbūzą sutrinkite ir išspauskite sultis, įpilkite šlakelį „Prosecco“ (dėl aromato). Į dubenį su sultimis sudėkite arbūzo kubelius, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve porą valandų.

2. Mėtas smulkiai supjaustykite, sumaišykite su imbieriniu alumi ir užšaldykite ledukų formelėse. Iš keleto mėtų lapelių išvirkite arbatą ir ją taip pat užšaldykite ledukų formelėse. Užšalusius abiejų rūšių ledukus sudėkite į virtuvinį kombainą, sumalkite ir vėl įdėkite į kamerą pašaldyti, tada dar kartą sumalkite. Kartokite, kol galiausiai šerbetas taps sniego konsistencijos.

3. Į lėkštę įdėkite po kelis arbūzo gabalėlius, ant viršaus uždėkite mėtų šerbeto.

Žuvis su lęšių piurė

Žuviai: * 320 g šviežio sterko filė * rapsų aliejaus * sviesto * druskos

Lęšių piurė: * 250 g džiovintų raudonųjų lęšių * 2 svogūnų * 2 morkų * 70 g geltono kario pastos * 2 valgomųjų šaukštų grietinėlės * druskos

Šaltalankių tyrei: * 250 g šaltalankių tyrės * 70 g šaltalankių sulčių * aitriųjų paprikų miltelių

Agrastų tyrei: * agrastų tyrės * žaliosios citrinos

1. Keptuvę su rapsų aliejumi gerai įkaitinkite, pasūdykite žuvį (tik tą pusę, kuri be odos) ir įdėkite kepti oda žemyn, kol ji taps traški. Tada įmeskite gabaliuką sviesto, gerokai sumažinkite ugnį arba visai išjunkite, apverskite žuvį ir baikite kepti. Taip žuvis neperkeps.

2. Paruoškite piurė. Lęšius nuplaukite. Į puodą su vandeniu įberkite druskos, sudėkite stambiais gabalais pjaustytus svogūnus ir morkas ir suberkite lęšius. Virkite tol, kol jie taps visiškai minkšti, bet dar nebus praradę savo formos, todėl virdami nuolat tikrinkite. Nukoškite vandenį, išimkite svogūnus ir morkas. Lęšius trintuvu sutrinkite iki vientisos masės, įdėkite 50–70 g (nelygu, kaip aštriai mėgstate) geltono kario pastos. Gautą masę atšaldykite. Mažoje padažinėje sumaišykite 6 valgomuosius šaukštus lęšių masės su grietinėle ir kaitinkite maišydami, kol užvirs. Jei reikia, grietinėlės įpilkite daugiau iki norimos piurė konsistencijos.

3. Paruoškite šaltalankių tyrę. Turimą tyrę plakikliu sumaišykite su sultimis, įberkite aitriųjų paprikų, užvirkite ir lėtai virkite garindami, kol tyrė sutirštės ir atsiskleis aitriųjų paprikų skonis.

4. Paruoškite agrastų tyrę – į turimą tyrę įmaišykite truputį žaliųjų citrinų sulčių ir įtarkuokite žaliosios citrinos žievelės.

5. Į lėkštę dėkite po gabaliuką žuvies ir kelis šaukštus lęšių piurė. Pagardinkite šaltalankių ir agrastų tyrės lašeliais, galite papuošti česnakų laiškais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.