Laidos vedėjas Tomas Grigaitis šventės neįsivaizduoja be keptos mėsos

TV3 statybų laidos „Penkių žvaigždučių būstas“ vedėjas Tomas Grigaitis (26 m.) mėgsta ruošti maistą ir tikisi, kad filmuojantis kils minčių, kaip pačiam įsirengti tobulą virtuvę.

Tomas Grigaitis <br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Grigaitis <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2017, 10:05 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 10:09 AM

Iš Kauno priemiesčio kilęs T.Grigaitis vaikystėje mėgo su bendraamžiais siausti nebaigtuose statyti namuose. Statybos Tomą visą laiką viliojo, nors profesinį kelią pasirinko kitą – prieš 10 metų tapo renginių vedėju, rašo „TV antena“.

– Savo vedamoje laidoje prakalbote apie virtuvės įrengimą. Ar šioje erdvėje praleidžiate daug laiko?

– Kai būnu namuose – didžiąją dalį dienos. Virtuvėje ne tik šeimininkauju ir valgau, bet ir dirbu, priimu svečius, skaitau knygas.

Maistą ruošiu ir kartu su svečiais. Turiu draugų, rašančių maisto tinklaraščius, todėl gaminti kartu ir pasisemti idėjų visada smagu.

– Ar jūsų virtuvėje yra daug maistui ruošti skirtos įrangos?

– Manau, įmantrūs prietaisai labai palengvina darbą virtuvėje, bet svarbiausias per amžius buvo ir bus geras peilis.

Tokį turiu – gavau dovanų. Be to, neįsivaizduoju gyvenimo be kokteilių plaktuvo. O kitokios įrangos dar reikėtų įsigyti.

– Receptų knygų turite?

– Labiau mėgstu improvizuoti, bet receptų knygų turiu. Patinka Jamie Oliverio knygos ir laidos. Iš jo ir išmokau, kad virtuvėje nebūtina kiekvieno produkto sverti, laikytis įsikibus recepto, reikia tiesiog vadovautis intuicija ir turėti šiek tiek žinių.

Taip pat turiu tradiciją iš kiekvienos kelionės parsivežti tos šalies patiekalų receptų ir produktų.

Kartą iš Ispanijos parsivežiau vienuolių gaminto žaliųjų pipirų čatnio. Iki šiol su draugais bandome atkurti tą receptą.

– Ar turite patiekalą, kurį labiausiai mėgstate ruošti?

– Labiausiai mėgstu orkaitėje kepti kokį nors paukštį: vištą, antį, žąsį. Tikriausiai iš vaikystės yra įsirėžę į pasąmonę, kad toks patiekalas reiškia šventę. Mano orkaitėje dažnai atsiranda vietos ir lašišai.

– Ar mėgstate grybauti ir ruošti grybų valgius?

– Nesu geras grybautojas, pažįstu tik populiariausius grybus. Grybų patiekalų ruošimą patikiu mamai – ji tikra šios srities specialistė.

– Galbūt konservuojate ar šaldote uogas, daržoves?

– Pasilieku šį pomėgį senatvei, bet mielai vaišinuosi šaldytomis uogomis iš mamos šaldiklio.

– Jeigu netikėtai užsuka svečių, kuo juos vaišinate?

– Saldumynais. Anksčiau visi namai skendėdavo saldainiuose, sausainiuose ir pyragaičiuose. Bet, atrodo, suaugau ir dabar stengiuosi turėti tik gero šokolado plytelę, kuria galima pavaišinti netikėtus svečius.

– Be kokio patiekalo jūsų namuose neįsivaizduojama šventinė vakarienė?

– Be keptos mėsos. Kepti mėsą – magiškas užsiėmimas.

Tikriausiai mano protėviai buvo medžiotojai, todėl šventė man yra tada, kai kas nors į namus parvelka grobį ir jį kepa.

Kepta antis su apelsinais ir medumi

Patiekalui reikės:

2 kg anties,

1 šaukšto druskos,

2 skiltelių česnako,

grūstų pipirų,

pusės citrinos sulčių,

šlakelio alyvuogių aliejaus,

po mažą žiupsnį džiovintos maltos saldžiosios paprikos, aitriųjų pipirų, trintų pankolių sėklų, kalendrų, geltonųjų garstyčių miltelių, kuminų, džiovintų žolelių mišinio.

Ančiai apšlakstyti reikės:

1 apelsino sulčių ir žievelės,

2 šaukštų medaus,

pusės citrinos sulčių,

žiupsnio druskos.

Anties odą tankiai subadykite dantų krapštuku. Sumaišykite marinatą iš prieskonių, česnakų, aliejaus ir citrinų sulčių, įtrinkite antį iš išorės ir vidaus. Palaikykite bent kelias valandas šaldytuve.

 Antį kepkite kepimo maiše 180 laipsnių orkaitėje apie valandą. Tada praplėškite maišą ir dar pakepkite pusvalandį 220 laipsnių temperatūroje.

Baigdami kepti antį vis apšlakstykite sulčių ir medaus ruošiniu.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.