Šį itališką restoraną Vilniuje vieni kitiems rekomenduoja italai

Nedideliame Vilniuje veikia ne vienas geras italų restoranas, kuriame šeimininkauja iš įvairių Italijos regionų atvykę šefai.

 Restorano viduje buvo šviesu ir erdvu, o languotos staltiesės ant stalų suteikė jaukumo. <br> L.Ruškio nuotr.
 Restorano viduje buvo šviesu ir erdvu, o languotos staltiesės ant stalų suteikė jaukumo. <br> L.Ruškio nuotr.
 L.Ruškio nuotr.
 L.Ruškio nuotr.
 Medalionas ant Flavio Riccardo Brentos kaklo simbolizuoja priklausymą somelje luomui.<br> L.Ruškio nuotr.
 Medalionas ant Flavio Riccardo Brentos kaklo simbolizuoja priklausymą somelje luomui.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Flavio Riccardo Brenta su šeima.<br> L.Ruškio nuotr.
 Flavio Riccardo Brenta su šeima.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 „Trattoria di Flavio“ aplinka.<br> L.Ruškio nuotr.
 „Trattoria di Flavio“ aplinka.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restoranui vadovauja italas Flavio Riccardo Brenta.<br> L.Ruškio nuotr.
 Prie aštuonkojo priderintas sicilietiškas vynas iš 'Catarratto' vynuogių.<br> L.Ruškio nuotr.
 Prie aštuonkojo priderintas sicilietiškas vynas iš 'Catarratto' vynuogių.<br> L.Ruškio nuotr.
 Apulijos stiliumi paruoštas aštuonkojis su bulvėmis „Octopus Puglia“. <br> L.Ruškio nuotr.
 Apulijos stiliumi paruoštas aštuonkojis su bulvėmis „Octopus Puglia“. <br> L.Ruškio nuotr.
 Apulijos stiliumi paruoštas aštuonkojis su bulvėmis „Octopus Puglia“. <br> L.Ruškio nuotr.
 Apulijos stiliumi paruoštas aštuonkojis su bulvėmis „Octopus Puglia“. <br> L.Ruškio nuotr.
 Apulijos stiliumi paruoštas aštuonkojis su bulvėmis „Octopus Puglia“. <br> L.Ruškio nuotr.
 Apulijos stiliumi paruoštas aštuonkojis su bulvėmis „Octopus Puglia“. <br> L.Ruškio nuotr.
 Prie aštuonkojo priderintas sicilietiškas vynas iš 'Catarratto' vynuogių.<br> L.Ruškio nuotr.
 Prie aštuonkojo priderintas sicilietiškas vynas iš 'Catarratto' vynuogių.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restorano someljė.<br> L.Ruškio nuotr.
 Restorano someljė.<br> L.Ruškio nuotr.
 Pasak restorano savininko ir šefo F.R.Brentos, jis sąmoningai neprisirišo prie vieno regiono virtuvės.<br> L.Ruškio nuotr.
 Pasak restorano savininko ir šefo F.R.Brentos, jis sąmoningai neprisirišo prie vieno regiono virtuvės.<br> L.Ruškio nuotr.
 Pjemonto regiono patiekalas – baltame vyne troškinta veršiena, panardinta kreminės konsistencijos padaže iš naminio majonezo, tuno, ančiuvių ir kaparėlių.<br> L.Ruškio nuotr.
 Pjemonto regiono patiekalas – baltame vyne troškinta veršiena, panardinta kreminės konsistencijos padaže iš naminio majonezo, tuno, ančiuvių ir kaparėlių.<br> L.Ruškio nuotr.
 Vynas puikiai dera prie itališkos virtuvės patiekalų.<br> L.Ruškio nuotr.
 Vynas puikiai dera prie itališkos virtuvės patiekalų.<br> L.Ruškio nuotr.
 Gnocchi - itališki bulvių virtinukai su gorgoncolos sūriu, pagardinti tarkuotu parmezanu. <br> L.Ruškio nuotr.
 Gnocchi - itališki bulvių virtinukai su gorgoncolos sūriu, pagardinti tarkuotu parmezanu. <br> L.Ruškio nuotr.
 Vynas puikiai dera prie itališkos virtuvės patiekalų.<br> L.Ruškio nuotr.
 Vynas puikiai dera prie itališkos virtuvės patiekalų.<br> L.Ruškio nuotr.
 Vynas puikiai dera prie itališkos virtuvės patiekalų.<br> L.Ruškio nuotr.
 Vynas puikiai dera prie itališkos virtuvės patiekalų.<br> L.Ruškio nuotr.
 Raudonajame vyne troškinta jautiena, pagardinta voveraitėmis.<br> L.Ruškio nuotr.
 Raudonajame vyne troškinta jautiena, pagardinta voveraitėmis.<br> L.Ruškio nuotr.
 Raudonajame vyne troškinta jautiena, pagardinta voveraitėmis.<br> L.Ruškio nuotr.
 Raudonajame vyne troškinta jautiena, pagardinta voveraitėmis.<br> L.Ruškio nuotr.
 Tiramisas - daugelio lietuvių pamėgtas itališkas desertas.<br> L.Ruškio nuotr.
 Tiramisas - daugelio lietuvių pamėgtas itališkas desertas.<br> L.Ruškio nuotr.
Daugiau nuotraukų (25)

Lrytas.lt

Oct 8, 2017, 12:02 PM

Ir tas itališkas skonis barokiškame Vilniuje, kuriame vis dar justi mūsų virtuvę stipriai paveikusios karalienės Bonos dvasia, labai dera. 

Mums, lietuviams, itališkas maistas tinka ir patinka. Prisimenate, kokios vienu metu mūsuose buvo populiarios picos? Vėliau atėjo vyninių metas. Dabar nebesistebime, kad kavinių ar restoranų užkandžių meniu dažniau galima rasti brusketų, nei juodos keptos duonos su sūriu.

Taigi, nenuostabu, kad Vilniuje netrūksta ir itališko maisto restoranų. Vienas tokių yra „Trattoria di Flavio“. 

Šis restoranas veikia nedidelėje ir nuošalioje Ligoninės gatvelėje sostinės centre. Jį sunku aptikti atsitiktinai, kadangi jis yra toliau nuo pagrindinių gatvių, tačiau klientų čia netrūksta.

Restoranui vadovauja linksmai nusiteikęs ir bendrauti mėgstantis Flavio Riccardo Brenta, pasipuošęs keistu sidabriniu medalionu, primenančiu piligrimų kriauklę.

Pasirodo, tai – someljė medalis, vadinamas „tastevin“ (iš pranc. „ragauti vyną“). Į šį negilų sidabrinį indą kadaise buvo įpilama šiek tiek ragaujamo vyno, siekiant įvertinti jo spalvą ir skaidrumą.

Nors šiais laikais vynas vertinamas kitaip ir „tastevin“ prarado savo prasmę, kai kurie vyno ekspertai jį nešioja kaip ženklą, kad priklauso someljė luomui. 

Taigi, Flavio yra ne tik maisto, bet ir vyno žinovas.

F.R.Brenta į Vilnių iš Milano atvyko paskui rusę žmoną. Kadangi nenorėjo pradėti verslo gimtajame jos Kaliningrade, pasirinko Lietuvą.

Restoraną ponas Flavio atidarė daugiau nei prieš trejus metus. Per tą laiką jis ne tik surado ištikimų klientų, bet ir buvo įvertintas maisto kritikų bei įtrauktas į italų maisto gidą „Touring Club Italiano“, kaip itališko maisto restoranas, kurį verta aplankyti Baltijos šalių regione.

„Touring Club Italiano“ rekomendacijos italams prilygsta „Michelin“ vertinimams. Tad vos trejus metus veikiančio restorano įtraukimas į šį gidą yra nemažas pasekimas. 

Restorano viduje buvo šviesu ir erdvu, o languotos staltiesės ant stalų suteikė jaukumo. Aplinka buvo neįpareigojanti. Tokia, kurioje smagu praleisti neformalų vakarą su šeima ar draugais.

Pirmasis ant stalo atkeliavo Apulijos stiliumi paruoštas aštuonkojis su bulvėmis „Octopus Puglia“. 

Aštuonkojis buvo puikiai išvirtas ir minkštutėlis. Prie šio patiekalo tobulai derėjo kruopščiai parinktas vynas iš 'Catarratto' vynuogių, kurios, kaip kurios, kaip pasakoja Sicilijos gastronominį paveldą pristatančios iniciatyvos „Ragauk Siciliją“ atstovai, bręsta 400–500 m virš jūros lygio ir nurenkamos tik rankomis.

Kitas patiekalas negalėjo pasigirti ypatinga išvaizda. Jis panašėjo į „šilkinę“ perlinių kruopų košę.

Tačiau kukli išvaizda buvo apgaulinga. Tai buvo burnoje tirpstantis Pjemonto regiono patiekalas – baltame vyne troškinta veršiena, panardinta kreminės konsistencijos padaže iš naminio majonezo, tuno, ančiuvių ir kaparėlių. Mums, lietuviams, gali pasirodyti keista derinti veršieną su žuvimi. Bet, patikėkite, skoniai nesikirto.

Prie veršienos Flavio parinko sicilietišką vyną iš 'Nero d'Avola' vynuogių.

Dar vienas patiekalas taip pat labai priminė tai, ką esame pratę matyti lietuviškoje virtinėje – virtinukus. Nieko nuostabaus, nes gnocchi ir yra itališki bulvių virtinukai su gorgoncolos sūriu, pagardinti tarkuotu parmezanu. 

Patiekalas paprastas (nors Flavio tikino, kad paruošti tobulus itališkus virtinukus – ne kiekvienam įveikiama užduotis), bet skanus. Prie jo vėlgi labai tiko vynas iš 'Nero d'Avola' vynuogių.

Vėliau buvo patiekta ir raudonajame vyne troškinta jautiena, pagardinta voveraitėmis. Mėsa buvo gardi ir minkšta, paruošta be priekaištų.

Prie šio intensyvesnio skonio patiekalo buvo priderintas Sicilijos vynas iš dviejų vynuogių: 'Nero d'Avola' ir 'Syrah'.

Na, o puotos pabaigoje buvo patiektas itališkų desertų karalius – tiramisas, pagardintas maskarpone ir apibarstytas šokolado drožlėmis.

Taigi, „Trattoria di Flavio“ restorane galima paragauti gana paprastai atrodančių, bet puikiai paruoštų skirtingų regionų itališkų patiekalų (pasak restorano savininko ir šefo F.R.Brentos, jis sąmoningai neprisirišo prie vieno regiono virtuvės), prie jų priderinto vyno ir tiesiog smagiai praleisti laiką.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.