Žinomą vyno žurnalistą Lietuvoje nustebino šampano ir vyno kultūra

„Šampano kokybė prasideda laukuose – vietovėse, kuriose auga vynuogės. Būtent nuo vynuogynų vietos, jų priežiūros ir priklauso šampano skonis. Žinoma, tinkamas požiūris į šį gėrimą ir darbą turi išlikti viso proceso metu – spaudžiant sultis, brandinant, sukuriant šampaną – iki pat to momento, kai jis atsiduria taurėje“, – savo filosofija dalinosi Lietuvoje viešėjęs „AR Lenoble“ šampano namų eksporto vadovas Christianas Holthausenas. 

Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Per Christiano Holthauseno vizitą Lietuvoje degustacinėse vakarienėse nebuvo laisvų staliukų. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 12, 2017, 10:56 AM

Nors Christianas Lietuvoje lankėsi pirmą kartą, jo atstovaujamų „AR Lenoble“ namų šampanai mūsų šalies gurnamams pažįstami jau nuo 2006-ųjų. Per šiuos metus namai spėjo suburti savo gerbėjų būrį, tad per Christiano vizitą degustacinėse vakarienėse laisvų staliukų nebuvo. 

Kuo išskirtiniai šie lietuvių pamėgti, visame pasaulyje vertinami šampano namai? Kokį įspūdį mūsų šalis paliko namų eksporto vadovui, vyno žurnalistui Christianui Holthausenui? 

Apie visa tai – interviu su pačiu Christianu. 

– Kaip trumpai apibūdintumėte „AR Lenoble“ šampano namus nieko apie juos negirdėjusiam žmogui? Kuo jūs išskirtiniai?

– „AR Lenoble“ – vieni iš paskutiniųjų 100 procentų šeimos valdomi, nepriklausomi namai visame Šampanės regione. Vynus kuriame iš nuosavuose 18 hektarų ploto užimančiuose vynuogynuose auginamų vynuogių, kurių dauguma – „Grand Cru“ (Chouilly kaimelyje). Puoselėjamos tradicijos, dėmesys uogoms, natūralumas, nepriekaištinga kokybė – tai apibūdina šiuos šampano namus. 

– Pabrėžiate vyuogynų puoselėjimą. Kaip tai darote? Kokį poveikį priežiūra turi derliui, jo gausumui?

– „AR Lenoble“ 2012 m. tapo antrais šampano namais visame regione, įvertintais „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatu, bylojančiu apie indėlį į darnų gamtos vystymąsi. Tai – daugiau nei 20 metų darbo ir pastangų rezultatas! 

Biologinė įvairovė – labai svarbi mūsų filosofijos dalis. Siekiame sukurti aplinką, kurioje vynuogės užaugtų kiek tik įmanoma sveikiausios. Dirvožemio stabilizavimui mūsų ploteliai apsodinti gyvatvorėmis, savo vynuogynuose turime bičių avilių – šios ne tik padeda saugoti natūralią gamtos pusiausvyrą, bet ir atneša medaus. 

Be to, leidžiame laisvai augti žolei, tad vynuogių plotas mūsų laukuose mažesnis nei įprastai. Dėl to uogos yra sultingesnės, išraiškingesnio skonio, aromatų – juk svarbiausia kokybė, o ne kiekybė. 

– Kuriose vietovėse yra jūsų vynuogynai?

– Didžiausia jų dalis, 10 ha, yra „Grand Cru“ vietovėje Chouilly – čia auginame tik 'Chardonnay' uogas. Tai – vienas iš 6 'Chardonnay' vynuogių „Grand cru“ klasifikacijos kaimelių visame regione! 

'Pinot Noir' vynuoges auginame „Premium Cru“ vietovėje Bisseuil (6 ha), o 'Pinot Moinier' – Damery vietovėje (2 ha). 

– „AR Lenoble“ namai po kelerių metų švęs šimtmetį! Ar jie visada buvo valdomi tik tos pačios šeimos?

– Taip, nuo pat įkūrimo 1920 m. namus valdė tik šeima, šiuo metu – ketvirtoji karta. 1993 m. Anne Malassagne perėmė namų valdymą, ji – pirmoji moteris vadovė šeimos istorijoje. 1996 m. prie jos prisijungė brolis Antoine'as, jis atsakingas už vynuogynus ir šampano gamybą. Jie puikiai papildo vienas kitą ir yra tikrai gera komanda. 

– Kokias ankstesnių kartų tradicijas saugojate, puoselėjate? 

– Esame vieni iš nedaugelio, vis dar naudojantys tradicinius „Coquard“ presus, dabartiniai pas mus net nuo 1940 m.! Jais išpaudžiame 100 procentų derliaus.

Sultys nesusiduria su oksidacija, tad šios technikos dėka geriau atskleidžiami natūralūs skoniai, aromatai, „terroir“ (vynuogių augimo aplinka). Taip pat, kaip minėjau, išlaikome žemą vynuogynų tankį – mūsų plotai apsodinti dar mažiau, nei leidžiama. 

– Prieš kurį laiką priėmėte vis dar kontraversiškų nuomonių susilaukiantį sprendimą – ant butelių neberašyti mielių nuosėdų pašalinimo datos. Ar vis dar džiaugiatės šiuo sprendimu? Kodėl?

– Iš tiesų ant kiekvieno šampano butelio pateikiame labai daug informacijos – vieni daugiausiai visoje Šampanėje. Rašome išpilstymo datą, informaciją apie vynuogynus, naudotus rezervinius vynus, vynifikacijos techniką, cukraus kiekį ir kt. 

Sprendimas neberašyti mielių nuosėdų pašalinimo datos – siekis parodyti, jog yra daugybė kitų svarbių vyno gamybos ir išleidimo faktorių. Kokia yra teisinga ši data, žino tikrai nedaugelis, tai priklauso nuo labai specifinių faktorių ir visada skiriasi. Skiriasi net, pavyzdžiui, geriausiai parinktos mūsų „Rosé Terroirs Chouilly-Bisseuil“, „Cuvée Les Aventures Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly“ ir „Cuvée Gentilhomme 1996 Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly“ mielių nuosėdų pašalinimo datos. 

Sprendimas jų nerašyti – tiesiog siekis parodyti, jog ši data labai individuali, kiekvienam vynui skirtinga, ir tai nėra vartotojui svarbus skonio ar kokybės rodiklis. 

– Kaip apibūdintumėte savo šampanų stilių? Kuris šampanas geriausiai jį atskleidžia?

– Turtinga, kreminė struktūra, vyniškas, išraiškingas skonis ir natūralūs aromatai. Šampanėje kiekvieni namai pirmiausia vertinami pagal savo bazinį, ne vintažinį briut šampaną. Jį sunkiausia pagaminti, būtent juo („AR Lenoble Intense“) labiausiai ir didžiuojamės.

– Kasmet pagaminate apie 250 000 butelių šampano, esate vertinami viso pasaulio gurmanų. Kuriose šalyse turite daugiausia gerbėjų?

– Daugiausia – Prancūzijoje, tačiau kitos didelės mūsų eksporto rinkos yra Anglija, Japonija, Jungtinės Valstijos, taip pat Švedija, Ispanija, Vokietija. Partnerius renkamės atsižvelgdami į tai, ar sutampa mūsų požiūris, mąstymas. 

Lietuva, beje, yra viena sparčiausiai augančių rinkų – mane labai nustebino toks žmonių susidomėjimas! Tuo pačiu labai malonu būti ten, kur esi taip vertinamas. 

– Kokiu tarptautiniu įvertinimu labiausiai džiaugiatės?

– Tikriausiai paskutiniu. Neseniai Šampano ir putojančio vyno pasaulio čempionate Londone ekspertas Tomas Stevensonas mus apdovanojo prestižiniu „Chairman“ trofėjumi. Taip pat šiame čempionate mūsų „Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly Vintage 2008 magnum“ buvo įvertintas kaip geriausias labai mažai arba išvis cukraus neturinčių šampanų kategorijoje. Nuoširdžiai džiaugiamės ir didžiuojamės! 

– Papasakokite apie save – ar seniai domitės šampanu, kiek laiko dirbate „AR Lenoble“ namuose?

– Esu dviejų šalių – Prancūzijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų – pilietis, tad didžiąją dalį gyvenimo ir praleidžiu keliaudamas tarp jų. Prieš prisijungdamas prie „AR Lenoble“ komandos dirbau Reimse (Prancūzijoje) esančių „Champagnes Piper-Heidsieck & Charles Heidsieck“ namų komunikacijos direktoriumi. Prieš tai penkerius metus praleidau rūpindamasis „Rémy Cointreau USA“ vynų portfolio Niujorke. 

O karjerą šioje srityje pradėjau 1999 m. „Champagne Veuve Clicquot“ namuose.

Iš tiesų, Anne Ir Antoine pažinojau jau daugybę metų, tačiau oficialiai prie „AR Lenoble“ šampano namų prisijungiau tik 2014 m. Džiaugiuosi šiuo sprendimu!

– Esate žinomas žurnalistas, rašantis apie vyną. Ar tai – jūsų hobis? Ar sunku vertinant likti nešališkam?

– Aš studijavau literatūrą, ir man visada patiko rašyti. Profesionaliai rašyti apie vyną pradėjau 2014 m. – „The Guardian“ turėjau savaitinę rubriką. Neblogai sekėsi, po kurio laiko pasitaikė galimybė tęsti šį pomėgį rašant „Jancis Robinson“, „Meininger’s Wine Business International“ ir „Decanter“. 

Vos prieš keletą savaičių buvau įtrauktas į iškilusio metų vynų rašytojo apdovanojimo pretendentų sąrašą Tarptautiniuose  vyno žurnalistų apdovanojimuose Londone. Man tai – nuostabus įvertinimas! 

Be to, labai džiaugiuosi, jog Anne ir Antoine Malassagne, „AR Lenoble“ namų savininkai, skatina šį mano hobį, nevaržo nešališkumo, laisvai reiškiamos nuomonės ir apie kitų namų gėrimus. Dėl to būti nešališkam visai nesudėtinga.

– Kuris „AR Lenoble“ namų šampanas jūsų pats mėgstamiausias?

– Lengva atsakyti, tai – „AR Lenoble Rosé Terroirs Chouilly-Bisseuil“. Šis šampanas puikiai atspindi Chouilly ir Bisseuil vietoves, yra labai elegantiško skonio, turtingas, turi aiškią struktūrą. 

Be to, tai yra vienas iš nedaugelio rožinių vynų, pagamintų net iš 90 procentų 'Chardonnay' vynuogių. Kiekvieną kartą žaviuosi šiuo šampanu!

– Kokį įspūdį jums paliko pirmasis vizitas Lietuvoje?

– Esu nuoširdžiai sužavėtas! Tuo, kaip žmonės domisi šampanu, kaip moka juo mėgautis, derinti prie maisto. Taip pat maloniai nustebau pamatęs, kiek daug šampaninių ir vyninių turite – tai tik dar kartą įrodo, kaip sparčiai auga Lietuvos rinka. 

„AR Lenoble“ šampano namų atstovas Lietuvoje, „Cognac Boutique“ parduotuvės vadovas Juozas Kabašinskas džiaugėsi Christiano Holthauseno vizitu ir tokiu Lietuvos gerbėjų susidomėjimu: „Rengėme dvi degustacines vakarienes: restorane „Onorė“ Palangoje ir vyninėje „Somm“ Vilniuje. Abiejų vakarienių metu salės buvo tiesiog pilnos. 

Išties smagu pabendrauti su pačiu šampano namų atstovu, iš pirmų lūpų išgirsti istorijas apie šampano gamybą ir kitas subtilybes. Maistas buvo puikiai priderintas, žmonės – susidomėję, atsipalaidavę. Šampano kultūros Lietuvoje augimas – stebėtinas“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.