Būrėjos rankose kopūstai virsta raugintais ir džiovintais gardėsiais

Nemažai žmonių mėgsta rauginti agurkus, o astrologė ir būrėja Vaiva Budraitytė (57 m.) neišmeta nė vieno savo rankomis užaugintos daržovės lapo.

V.Budraitytė įsitikinusi, kad parauginti lapai kur kas vertingesni nei marinuotos daržovės, kurias ruošiant dedama acto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Budraitytė įsitikinusi, kad parauginti lapai kur kas vertingesni nei marinuotos daržovės, kurias ruošiant dedama acto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kartu su vyru Gaudentu V.Budraitytė šiemet užaugino nemažai vegetarų jautiena vadinamų lapinių kopūstų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kartu su vyru Gaudentu V.Budraitytė šiemet užaugino nemažai vegetarų jautiena vadinamų lapinių kopūstų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į lapinių kopūstų lapus įvyniojamos įvairios daržovės ir žolelės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į lapinių kopūstų lapus įvyniojamos įvairios daržovės ir žolelės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Budraitytė įsitikinusi, kad parauginti lapai kur kas vertingesni nei marinuotos daržovės, kurias ruošiant dedama acto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Budraitytė įsitikinusi, kad parauginti lapai kur kas vertingesni nei marinuotos daržovės, kurias ruošiant dedama acto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Budraitytė įsitikinusi, kad parauginti lapai kur kas vertingesni nei marinuotos daržovės, kurias ruošiant dedama acto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Budraitytė įsitikinusi, kad parauginti lapai kur kas vertingesni nei marinuotos daržovės, kurias ruošiant dedama acto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rauginti lapiniai kopūstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rauginti lapiniai kopūstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiemai V.Budraitytė ruošia atsargas iš savo užaugintų daržovių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiemai V.Budraitytė ruošia atsargas iš savo užaugintų daržovių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rauginti lapiniai kopūstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rauginti lapiniai kopūstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kartu su vyru Gaudentu V.Budraitytė šiemet užaugino nemažai vegetarų jautiena vadinamų lapinių kopūstų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kartu su vyru Gaudentu V.Budraitytė šiemet užaugino nemažai vegetarų jautiena vadinamų lapinių kopūstų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

Oct 20, 2017, 11:42 AM, atnaujinta Oct 16, 2018, 5:30 PM

Jie tampa pikantišku garnyru prie košių, mėsos patiekalų, iš jų verdamos sriubos, gardinami padažai.

Vilniuje įsikūrusi būrėja V.Budraitytė prisipažino, kad su vyru Gaudentu tapo daržininkais, o tiksliau – kampininkais, paraginti draugų, kurie pasiūlė auginti daržoves jų sklype Trakų rajone.

Susidomėjusi daržininkyste astrologė nė nepajuto, kaip atsigavo ne tik jos siela, bet ir skrandis. Atsivežusi savo rankomis užsiaugintų daržovių moteris įsitaiso virtuvėje.

Jai apmaudu, kad daržovių lapai, kuriuose yra daug reikalingų medžiagų, dažnai keliauja į kompostą kaip atliekos. Tai – nuostolis ir labai naudingų medžiagų švaistymas.

Žalumynus susuka į tūteles

Ant stalo V.Budraitytė sudėlioja nuplautus kopūstų, brokolių, vynuogių lapus, gelsvių ir petražolių šakeles, priskina dar žaliuojančių garšvų ir kiaulpienių.

Iš lapų moteris vynioja tūteles, panašias į cigarus, susuktus iš tabako lapų.

Taip susukti žalumynai sudedami į tuščią stiklainį ir užpilami šaltu vandeniu, į jį dar reikia nepamiršti įberti druskos, taip pat įvairių prieskonių.

Kartu su vyru Gaudentu V.Budraitytė šiemet užaugino nemažai vegetarų jautiena vadinamų lapinių kopūstų.

Šis augalas dėl savo savybių dar tituluojamas žalumynų karaliumi, vadinamas maistinių medžiagų bomba.

Mažai kalorijų, gausu geležies, vitamino K, daug ląstelienos – ne viena priežastis skatina pamėgti lapinius kopūstus. Tai – vienas vertingiausių pasaulyje maistinių augalų.

Rauginti geriau nei marinuoti

Sveikuolių mityba susidomėjusi moteris aptiko daug įvairių receptų ir juos išbandė pati.

V.Budraitytė įsitikinusi, kad parauginti lapai kur kas vertingesni nei marinuotos daržovės, kurias ruošiant dedama acto.

Išbandžiusi žaliavalgystę, vegetarizmą ir tapusi vegane, moteris jau daug metų nevalgo marinuotų agurkų.

Ji mieliau renkasi raugintas daržoves, nes įsitikinusi, kad kur kas geriau valgyti tai, ką būna apdorojusios bakterijos, o ne marinuoti skirtas skystis.

Rauginimas – tai būdas palengvinti virškinimą ir papildyti patiekalus maistinėmis skaidulomis, vitaminais ir mikroelementais“, – pasakojo būrėja.

Neseniai moteris atrado būdą, kaip dar kitaip pasiruošti žiemai atsargų. Lapinių kopūstų lapus ji džiovina, pabarsto prieskoniais ir valgo kaip bulvių traškučius.

„Nutarėme su Gaudentu valgyti tiktai tokias daržoves, kurių patys užsiauginame, todėl neiname į turgų pirkti agurkų ar pomidorų“, – prisipažino sveika mityba susidomėjusi V.Budraitytė.

Lapiniai kopūstai padeda moteriai malšinti ir jaudulį. Kai astrologė žiūri krepšinio rungtynes, ji valgo sudžiovintus kopūstų lapus.

Daug kramtant ir judant žandikauliams šie signalai keliauja į smegenis ir suteikia malonumo jausmą.

Rauginti lapiniai kopūstai

Nuskinkite lapinių kopūstų ar brokolių lapus, nuplaukite, nusausinkite. Pašalinkite sukietėjusią lapo dalį, susukite lapus kaip balandėlius, į vidų galite įdėti prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, petražolių, gelsvių ar garšvų.

Dėkite į stiklainį, o kai stiklainis bus pilnas, įpilkite šalto vandens. Įberkite valgomosios druskos. Vienam litrui vandens prireiks vieno valgomojo šaukšto druskos.

Pradėję rūgti lapai suminkštėja, tada juos galima perkelti į mažesnį indą ir padėti šaltai. Kas neturi rūsio, teks raugintus lapus saugoti šaldytuve.

Rauginimo principas gali būti dar paprastesnis: reikės prisiskinti lapų, prieskoninių žolių, jas sugrūsti į molinį, emaliuotą ar stiklinį indą. Tada užpilti sūdytu vandeniu, kuris ruošiamas taip pat kaip agurkams.

Po savaitės galima įrūgusiais lapais ar žolėmis gardinti sriubas, troškinius, valgyti kaip garnyrą prie mėsos.

Lapinių kopūstų traškučiai

Nuskabykite lapus, nuplaukite, nudžiovinkite. Pašlakstykite aliejumi, užberkite šiek tiek druskos ir prieskonių. Vienu sluoksniu lapus išdėliokite ant skardos.

Kepkite juos apie 10–15 minučių 150 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol švelniai paruduos.

Daugiau receptų, ką paruošti iš lapinių kopūstų, rasite žemiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.