Šeimininkė iš Kėdainių niekuomet nenuleidžia rankų

Yra sakoma, kad kiekvienos moters vieta virtuvėje, nors reikia pripažinti, jog ne visos ir ne visada tą mėgsta. O štai Asta Jasiūnienė sako, kad virtuvė yra būtent ta vieta, kurioje ji praleidžia didžiąją dalį savo laiko. 

 A.Jasiūnienė yra sukaupusi daug patirties ruošdama maistą, ji pati norėtų daugiau išmokti maisto puošimo paslapčių.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 A.Jasiūnienė yra sukaupusi daug patirties ruošdama maistą, ji pati norėtų daugiau išmokti maisto puošimo paslapčių.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Čebnachai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Čebnachai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Lietiniai su varške ir špinatais.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Lietiniai su varške ir špinatais.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Obuolių pyragas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Obuolių pyragas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Daugiau nuotraukų (4)

Džestina Borodinaitė („Rinkos aikštė“)

2017-10-24 12:28

Daugiausia laiko maisto gaminimui skirianti savaitgaliais Asta per savaitę suplanuoja, kokie patiekalai garuos jos namuose ant stalo.

Iš klaidų mokėsi

„Gaminti pradėjau anksti. Ko nemokėdavau, visada klausdavau mamos. Noras gaminti nesumažėdavo, jei kas ir nepavykdavo – iš klaidų vis mokiausi.

Todėl ir dabar galiu pagaminti įvairiausią maistą ir dar kitam patarti, pakonsultuoti vienokiais ar kitokiais klausimais.

Nors patirties maisto ruošime jau esu prikaupusi, tačiau norėčiau daugiau išmokti maisto puošimo įdomybių“, – tikina Asta.

Nepavyksta taip užraityti

Moteris pasakoja nuo mažens stebėdavusi, kaip gamina jos mama, o ir pati nevengdavo dalyvauti maisto ruošimo procese.

„Kiek jėgos leisdavo ir kiek tik mokėdavau, dalyvaudavau šiame procese. Mėgdavau mamos keptus pyragus su varške ar uogomis.
Ypač patikdavo jos gaminami virtinukai su bulvėmis ir mėta. Dar dabar prisimenu kaip mama iškočiodavo blynukus, o aš įdėdavau bulvių įdaro. Negalėdavau atsistebėti, kaip dailiai ji juos užraito. 

Ir dabar jos koldūnai ir virtiniai labai skanūs ir išvaizdūs. Prisipažinsiu, taip užraityti man lyg šiol nepavyksta.

Dabar ypač patinka Beatos kulinarinės laidos, turiu nemažai knygų šia tema. Tad tik turėk noro gaminti, eksperimentuoti. Juolab, kad daug pagyrų sulaukiu iš sūnaus ir vyro.

Ir dar galiu pasidžiaugti, kad neretai ir sūnus apsilanko virtuvėje ne kaip mano gaminto maisto degustatorius, o kaip savo šedevrų kūrėjas – jam taip pat patinka gaminti maistą“, – paslaptį išduoda pašnekovė.

Nenuleidžia rankų

Kuo toliau, tuo labiau norinti išbandyti įvairius receptus Asta pabrėžia, kad noras gaminti niekada nesumažėjo.

„Virtuvėje turėjau įvairių patirčių, tačiau, jei ir nepavykdavo kažkas, niekada nenuleisdavau rankų. Pamenu pirmąją savo nesėkmę – tai buvo „abriedukai“. Nusprendžiau juos pagaminti buvama 6-7 klasėje. 

Nepaklususi tešla atsidūrė... agrastų krūme. Mamai tik po daug metų prisipažinau, jog taip buvo nutikę. O dabar šis nutikimas man sukelia juoką“, – pasakoja šeimininkauti virtuvėje mėgstanti moteris.

Karšti patiekalai – mėgiamiausi

Iš mokykloje pradinių klasių mokytoja dirbančios Astos jos darbas pareikalauja daug žinių, pasiruošimo, kūrybiškumo. Tačiau net ir po sunkių darbo dienų  moteriai kūrybiškumo nestinga ir virtuvėje.

„Savaitgaliais stengiuosi apie darbą negalvoti, daugiau laiko skirti pasibūvimui su šeima, pramogoms, poilsiui ir, be abejo, gaminimui. Aišku, ne visada taip pavyksta, todėl nesu linkusi konkrečiai susidėlioti planu, viskas dažniausiai vyksta ekspromtu.

Per savaitę dažnai apgalvoju ir tarsi susiplanuoju, ką skanaus pagaminsiu. Žinoma, visada atsižvelgiu į namiškių norus, pasiklausinėju, ko jie norėtų, tačiau nepaisant visko labiausiai man patinka gaminti karštus patiekalus. Tačiau galiu paruošti ir užkandžius bei desertus.

Dažniausiai gaminu tradicinius lietuviškus patiekalus, tačiau kartais pagaminu sūnaus mėgstamą itališką patiekalą lazaniją, makaronų užkepėles, meksikietišką vištieną su ryžiais.

Stengiuosi, kad namuose garuotų mano ruoštas maistas. Savaitgalį tradiciškai pusryčiams gaminu kiaušinienę arba įvairiausius blynelius. Tačiau kaip ir visos šeimininkės, kartais renkuosi pusgaminius, pusfabrikačius. Bet taip būna labai retai.

Retsykiais apsilankome ir kavinėse. Ypač patinka japonų tradicinis patiekalas sušis. Tai lengvas, bet kartu ir sotus maistas. Pati dar nebandžiau jų pagaminti, tačiau sušiais mus palepina mano sesuo Vilma ir dukterėčia Monika – jos tai jau išbandžiusios“, – sako Asta.

Mėgsta čenachus

Pašnekovė visus mėgiamiausius patiekalus kaupia savo receptų sąsiuvinyje.

„Receptų įvairovė išties gausi – pagal visų poreikius. Vyras labiau mėgsta mėsiškus patiekalus, sūnus – miltinius.
Tačiau abu labai mėgsta čenachus. Retsykiais stengiuosi išpildyti jų norą ir pagaminu šį patiekalą. 

Gaminu jį ir iš vištienos, ir iš kiaulienos ar jautienos. Pati labai mėgstu troškintą žuvį su morkomis ir daržovių salotomis. Todėl bent kartą per savaitę ją gaminu.

Kadangi gyvenu kaime, tai ekologiškų daržovių užsiauginu savo darže. Jas verdu garuose, troškinu. Mėsos patiekalus kepu specialioje keptuvėje be riebalų. Labai retai naudoju padažus.
Visada stengiuosi paivairinti, kad maistas nenusibostų“, – pabrėžia dažniausiai savo turimais receptais pasikliaunanti Asta ir priduria, jog kartais mėgsta tiesiog improvizuoti ir patikina, kad tai šeimininkei visai neblogai sekasi.

Savo mėgstamiausiais receptais Asta Jasiūnienė dalijasi ir su laikraščio skaitytojais – išbandykite.

Čenachai

Reikės:

0,5 kg vištienos mėsos be kaulo (gali būti kiauliena, jautiena, kalakutiena),

6 bulvių,

3 morkų,

didelės paprikos (nebūtinai),

didelio svogūno,

prieskonių (pipirų, lauro lapelių),

druskos,

kelių skiltelių česnako,

kelių šaukštų grietinės,

kelių šaukštų pomidorų padažo.

Gaminimas

Vištieną supjaustyti kubeliais, suberti prieskonius ir pakepinti keptuvėje, įpylus truputį aliejaus. Tada supjaustyti bulves, morkas, svogūnus ir į karščiui atsparius indus (čenachines) sluoksniais dėti vištieną, bulves, morkas su svogūnais ir pagardinti druska, pipirais, lauro lapeliais. 

Į paruoštus indus (mažiau nei pusė indo) užpilti verdančio vandens, o ant viršaus dėti grietinės, pomidorų padažo. Viską pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 1,5 valandos.

Obuolių pyragas

Reikės:

6 kiaušinių,

1,5 stiklinės cukraus,

3 šaukštelių vanilinio cukraus,

2 šaukštelių kepimo miltelių,

3 stiklinių miltų (būtina persijoti),

10 šaukštų aliejaus,

1 citrinos sulčių,

6 didelių obuolių (gali būti kriaušės, bananai, džiovinti vaisiai)
3 šaukštelių cinamono (apibarstyti tešlos viršų).

Gaminimas

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Suberti miltus, kepimo miltelius, supilti aliejų ir išspausti citrinos sulčių. Viską dar kartą išplakti.

Nulupti obuolius, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir įmaišyti į tešlą. 

Apvalią skardą ištepti aliejumi ir supilti paruoštą tešlą. Viršų apibarstyti cinamonu (taip pat skanu apibarstyti kokoso drožlėmis, aguonomis). Kepti iki 170–180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.

Lietiniai su varške ir špinatais

Lietiniams reikės:

~ 500 g. miltų,

4 kiaušinių,

~ 1 l vandens,

4 šaukštų aliejaus (į tešlą),

druskos (pagal skonį).

Įdarui:

700 g varškės,

špinatų (žalių lapų gerą saują, šaldytų – apie 300 g),

druskos (pagal skonį),

3 skiltelių česnako,

2 šaukštų grietinės,

šiek tiek sviesto (špinatų pakepinimui).

Gaminimas

Tešlai reikiamus ingredientus gerai sumaišyti ir iš paruoštos tešlos išsikepti lietinių blynų, į kuriuos vėliau dėsime įdarą.

Tuo tarpu ruošiame įdarą: špinatus reikia pakepinti svieste su išspaustomis česnako skiltelėmis. Visa tai įmaišyti į varškę su grietine, įberti druskos ir viską gerai išmaišyti. Dėti įdarą į lietinius, suvynioti (galima apkepinti). Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.