Šildanti, bet ne šilta sriuba. Niekas neatspės, iš ko ji pagaminta

Šildanti, bet ne šilta vaisių sriuba, duona be miltų, sušiai be ryžių ir be žuvies, mišrainė be kiaušinių.

 Trinta žieminė vaisių sriuba.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Trinta žieminė vaisių sriuba.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Trinta žieminė vaisių sriuba.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Trinta žieminė vaisių sriuba.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Burokėlių ir baklažanų traškučiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Burokėlių ir baklažanų traškučiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Burokėlių ir baklažanų traškučiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Burokėlių ir baklažanų traškučiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Burokėlių ir baklažanų traškučiai su gvakamolės padažu.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Burokėlių ir baklažanų traškučiai su gvakamolės padažu.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Sveikuoliškas tortas „Moka“.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Sveikuoliškas tortas „Moka“.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Žaliavalgiška mišrainė.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Žaliavalgiška mišrainė.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Desertai: aguonų pienas stiklinėse, morkų, linų sėmenų ir datulių rutuliukai ir migdoliniai sausainiai,<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Desertai: aguonų pienas stiklinėse, morkų, linų sėmenų ir datulių rutuliukai ir migdoliniai sausainiai,<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Krienų padažas ir žaliųjų žirnelių sriuba stiklinėse.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Krienų padažas ir žaliųjų žirnelių sriuba stiklinėse.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Krienų padažas ir žaliųjų žirnelių sriuba stiklinėse.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Krienų padažas ir žaliųjų žirnelių sriuba stiklinėse.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restoranėlio „Vegan RawHouse“ virtuvės vadovė Irena Žentalytė.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restoranėlio „Vegan RawHouse“ virtuvės vadovė Irena Žentalytė.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restoranėlio „Vegan RawHouse“ virtuvės vadovė Irena Žentalytė.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restoranėlio „Vegan RawHouse“ virtuvės vadovė Irena Žentalytė.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Žaliavalgiški sušiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Žaliavalgiški sušiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Žaliavalgiški sušiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Žaliavalgiški sušiai.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Iš šių produktų gaminama trinta žieminė vaisių sriuba.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Iš šių produktų gaminama trinta žieminė vaisių sriuba.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restroranėlio „Vegan RawHouse“ aplinka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restroranėlio „Vegan RawHouse“ aplinka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restroranėlio „Vegan RawHouse“ aplinka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restroranėlio „Vegan RawHouse“ aplinka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restroranėlio „Vegan RawHouse“ aplinka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Restroranėlio „Vegan RawHouse“ aplinka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

2017-10-30 11:25

Atrodytų, neįmanoma padaryti patiekalų, be pagrindinių jų sudedamųjų dalių, bet Irena Žentalytė, vienintelio Lietuvoje žaliavalgių restoranėlio „Vegan RawHouse“ šefė, griauna visas išankstines nuostatas. Savo patiekalais ji įrodo, kad nieko nėra neįmanomo.

I.Žentalytė gamina patiekalus be jokių gyvūninės kilmės produktų (atsisakė net ir medaus, kadangi jį renka bitės). O svarbiausia – neruošia maisto aukštesnėje nei 42 laipsniai temperatūroje, kad termiškai apdorojant produktus nebūtų sunaikinti kai kurie vitaminai ir augaliniai fermentai.

Žaliavalgišką maistą galima valgyti šiltuoju metu, bet paspaudus šaltukui norisi ko nors šildančio. Tačiau I.Žentalytė įsitikinusi, kad toks maistas gali būti valgomas ir žiemą. Juk organizmą šildančių savybių maistas gali įgyti ne tik jį pašildžius, bet ir parinkus tinkamus produktus bei prieskonius.

Tad ką gi žaliavalgiai valgo žiemą? Tai buvo galima sužinoti sostinėje esančio „Vegan RawHouse“ restorano naujojo sezono meniu pristatyme.

Vienas iš greičiausiai nuo stalo išgaravusių patiekalų buvo traškučiai iš baklažanų ir burokėlių, patiekti su meksikietišku gvakamolės padažu.

„Kadangi baklažanai ir burokėliai yra mažai kalorijų turintis maistas, pateikiau juos su augaliniais riebalais – avokadais, sumaišytais su aitriąja paprika“, – paaiškino I.Žentalytė.

Dar vienas šio sezono meniu patiekalas – saldžių žirnelių sriuba su agurkais ir citrinomis, papuošta žirnelių daigais ir pabarstyta Kajeno paprikomis.

Norintiems ko nors sotesnio, I.Žentalytė paruošė mišrainę, kuri, anot šefės, ypač tinka norintiems pereiti į veganizmą, nes patiekale nėra kiaušinių, bet yra jų skonio.

Mišrainė buvo pagaminta vos iš dviejų daržovių – saliero ir svogūnų laiškų bei pagardinta veganišku majonezu iš fermentuotų migdolų, bertoletijų, česnako, ciberžolės ir citrinų sulčių. O kiaušinių skonį suteikė juodoji jūros druska.

Vienas įdomesnių patiekalų buvo sušiai, pagaminti, kaip minėta, be ryžių ir žuvies.

Ryžius atstojo sutarkuotas baltasis ridikas. Taip pat sušiams gaminti naudotos saulėgrąžos, marinuotos morkos, agurkas, pomidoras, salieras, mėlynosios liucernos daigai ir marinuoti svogūnėliai. Visa tai, kaip ir priklauso, buvo susukta į dumblių lakštus.

Skonis nebuvo panašus į tikrų sušių, tačiau išvaizda labai juos priminė.

Beje, žaliavalgiškus sušius I.Žentalytė patiekė ne su vasabiu, bet su padažu iš lietuviškų krienų ir saulėgrąžų grietinės, kurį juokais praminė „krienabiu“.

Dar vienas patiekalas – šildanti, bet ne šilta trinta žieminė vaisių sriuba, kurios pagrindinės sudedamosios dalys – kriaušės, bananas, žalioji citrina, atrodytų, labiau tiktų desertui, nei sriubai. Bet skonis gana maloniai nustebino. Sriuba išties šildė ir nebuvo saldi.

Smaližiams šį I.Žentalytė pasiūlė sveikesnių desertų: morkų, linų sėmenų ir datulių rutuliukų bei migdolinių sausainių, kurį skonis priminė kalėdinius meduolius.

Vakaro vinimi tapo gaivus, nekeptas, pagamintas be miltų ir be cukraus sveikuoliškas tortas „Moka“. Pasirodo, kai kurie klientai į šį restoraną eina specialiai dėl jo.

Taigi, ar žaliavalgių maistas gali šildyti? Kai kurie patiekalai – taip.

Jeigu norite tuo įsitikinti patys, galite pabandyti pasigaminti trintos žieminės vaisių sriubos pagal I.Žentalytės pateiktą receptą.

Trinta žieminė vaisių sriuba

Sudedamosios dalys:

keletas vynuogių,

1 žalioji citrina,

2 didelės arba 3 mažos kriaušės,

bananas,

imbiero šaknis,

žiupsnelis druskos,

šiek tiek mėtų pagardinimui.

Gaminimo eiga:

Sutrinkite kriaušes ir bananą trintuve.

Įspauskite žaliosios citrinos sultis, įtarkuokite imbiero ir įberkite mažą žiupsnelį druskos.

Viską dar kartą sumalkite ir įpilkite į lėkštę.

Supjaustykite ketvirčiais vynuoges ir įberkite į sriubą.

Pagardinkite patiekalą mėtomis.

Jeigu sriuba bus per tiršta, galite įpilti pusę stiklinės vandens.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.