Alfas Ivanauskas patarė, ką paruošti, jeigu laukiate svečių

Virtuvės mitų griovėju pasivadinęs kulinaras Alfas Ivanauskas (33 m.) rudens šeštadieniais mėgsta iki soties prisivalgyti, tad dažnai verda sriubą, kepa picą ar kepsnius. Neretai pietų pasikviečia ir draugų, nes gaminti kartu kur kas smagiau nei vienam.

Ruošdamas patiekalus A.Ivanauskas niekada neryši prijuostės, nors apsirengia baltus marškinius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Ruošdamas patiekalus A.Ivanauskas niekada neryši prijuostės, nors apsirengia baltus marškinius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Rudeniška pica – su vištiena ir spanguolėmis
Rudeniška pica – su vištiena ir spanguolėmis
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Nov 4, 2017, 1:26 PM

Daug keliaujantis A.Ivanauskas neretai šeštadienį praleidžia ne namuose, todėl svetur paragavo nemažai kitų šalių patiekalų. Jeigu virtuvės mitų griovėjas lieka Vilniuje, šeštadienį būtinai praleidžia virtuvėje ir ruošia pietus.

„Neabejotinai šeštadienis yra ta diena, kai draugams rengiu maisto vakarėlius, – renkuosi pietus, kai niekam nereikia skubėti, gali prisidėti ir šeimos su vaikais.

Lietuvoje vyrauja vakarienių kultas, pietūs yra mažiau populiarūs. Vis dėlto siūlyčiau visiems pagalvoti apie vaišes pietų metu, nebent norite, kad jūsų svečiai ilgai neužsibūtų“, – šmaikštavo A.Ivanauskas, kurio namų durys tądien neužsidaro.

Nors Alfas nuo ryto svarsto, ką gamins ir kas ateis pas jį pietauti, dažnai ruošia greitus patiekalus ir juos kepa orkaitėje. Kai už lango lyja ir pučia vėjas, šeimininkui norisi ne tik gardaus, bet ir šilto maisto.

Tad dažniausiai jis renkasi kalakutienos kepsnį su šakninėmis daržovėmis, žuvį ar jautienos didkepsnį. Jis taip pat labai mėgsta sriubas, net kuria atskirą savo sriubų seriją.

„Sutiksite, kad ruduo ir žiema – pats geriausias metas sriuboms, juk pavasarį ir vasarą jau pereiname prie salotų ir grilio patiekalų“, – patikino pašnekovas.

Kodėl picą geriau valgyti pirmoje dienos pusėje

Savaitgalio ir šiokiadienių valgiaraštis nesiskiria kokiais nors produktais ar patiekalais. Tačiau A.Ivanauskas prisilaiko taisyklės – miltinius patiekalus dažniausiai renkasi pusryčiams.

„Tik man miltiniai patiekalai yra juoda duona, retais atvejais – blynai, dar kartais pica“, – su šypsena patikino šešių kulinarinių knygų autorius, radijo ir televizijos laidų vedėjas bei lektorius A.Ivanauskas.

Gaminti picą šeštadienį – puiki išeitis, jeigu norite į svečius pasikviesti draugų su vaikais. Visiems darbo užteks, o kartu padirbėjus ir apetitas išaugs.

Picą galima ruošti išradingai, nesilaikant tikslaus recepto. Tereikia išsikepti pagrindą, o papildomus produktus kiekvienas valgytojas gali susidėlioti pagal skonį.

„Be to, kai svečiuojasi draugai, pasirūpina stalo dekoru ir kitu rekvizitu. Visi žino, kad esu pamišęs dėl indų, stalo įrankių ir buitinių prietaisų. Todėl man svarbu bičiuliams parodyti, kaip ne tik valgiaraščiu, bet ir stalo puošimu galime pakeisti kasdienybę. Savaitgalis tokiai praktikai puikiai tinka“, – patikino virtuvės mitų griovėjas.

Kodėl picą tinka valgyti pirmoje dienos pusėje, A.Ivanauskas turi paaiškinimą – skanias nuodėmes darykite rytais arba per pietus, ne vakarienės metu.

Būryje draugų – lyg kulinariniame šou

„Savo knygoje „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“ („Kulinariniai triukai: žaisk, gamink ir bučiuok(is)“) rašiau apie tai, kad tam tikras patiekalas ar net produktas gali tapti jūsų vakarėlio akcentu. Pavyzdžiui, dažnai kviečiu svečius atsinešti mėgstamų produktų, o tada jau visi kartu sugalvojame, ką iš jų galima pagaminti“, – patarimu pasidalijo kulinaras.

Dar vienas jo sumanymas – prašyti, kad draugai atsineštų produktų, kurių nežino, kaip panaudoti. Tarkime, ne visi moka paruošti Briuselio kopūstus, kuriuos gaminant lengva sugadinti valgį.

„Kūrybiškai drauge mokomės iš jų gaminti tai, kas vėliau gali tapti firminiu šeimos patiekalu“, – sakė A.Ivanauskas.

Į kulinarijos laidas Alfas kviečiasi svečių, todėl ir namuose gamindamas su draugų būriu jaučiasi lyg būtų kulinarinio šou vedėjas.

„Man kūrybos procesas patinka turbūt labiau nei rezultatas. Norisi net ir per atstumą įkvėpti žmones, o esantys šalia, manau, būna laimingiausi“, – patiekalo ruošimą laidoje ir namuose palygino A.Ivanauskas.

Kulinaras įpratęs gaminti patiekalą kelių tūkstančių žmonių akivaizdoje ir suktis prie viryklės be pertraukų.

Vasarą A.Ivanauskas be sustojimo gamindamas patiekalus dvidešimt keturias valandas netgi pasiekė Lietuvos rekordą.

Nors jam labiau patinka kulinarinis procesas, jį vienaip ar kitaip vainikuoja rezultatas. Jį, kaip tikslą, pasiekti taip pat svarbu, antraip tikriausiai niekas nenorėtų ragauti kulinaro patiekalų ar gaminti pagal jo receptus.

Vietoje turgaus – parduotuvė internete

Šeštadienį prieš ruošdamasis sutikti svečius šeimininkas nebėga produktų pirkti į prekybos centrą, turgų ar Senamiesčio kepyklėles.

„Man tikrai juokinga, kai dabar visi pasakoja apsipirkinėjantys turguje. Ten aš nesilankau, dėl to tikrai nesu madingas.

Apsiperku elektroninėje parduotuvėje, nes laiką, kurį skirčiau vaikščiodamas po prekybos centrus ir stovėdamas eilėje, skiriu kūrybai ir savo svajonėms“, – tikino kulinaras.

Alfas kartais apsilanko prekybos centruose, dirbančiuose per naktį, nes tuomet nebūna daug žmonių ir jie neblaško žinomo kulinaro minčių. Jam patinka apžiūrėti naujus produktus, ramiai paskaityti etiketes.

„Aš galiu medituoti su visomis prekėmis“, – juokdamasis apie naktinį apsipirkimą pasakojo vilnietis.

Alfui parduotuvėje kartais tenka padėti nepažįstamiesiems sugalvoti receptą ar patarti, kaip paruošti ne itin madingą daržovę – baklažaną.

„Kadangi sulaukiu daug klausimų, atsakymus dažnai pateikiu gastronominiame portale vmgonline.lt – ne tik mano receptai, bet ir VMG („Virtuvės mitų griovėjų“) receptų duomenų bazė prieinama visiems“, – pasakojo pašnekovas.

Rudeniška pica – su vištiena ir spanguolėmis

Susiruošę kepti picą pirmiausia užminkykite tešlą jos pagrindui. Kol tešla kyla, pasiruoškite kitus produktus, kad darbas eitų kaip iš pypkės. Ši pica nusidažys rudeniškomis spalvomis – jas sukurs pomidorų pasta, spanguolės, sūris.

Tešlai reikės:

200 ml pieno,

2,5 stiklinės miltų,

4 g sausų mielių,

šaukšto cukraus,

5 šaukštų alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio druskos.

Padažui reikės:

8 marinuotų saldžių raudonų paprikų,

4 šaukštų pomidorų pastos,

2 šaukštų cukraus sirupo,

žiupsnelio smulkintų šviežių kalendrų,

druskos, pipirų pagal skonį.

Įdarui reikės:

100 g fermentinio sūrio,

2 rutuliukų mocarelos (po 125 g),

8 pievagrybių,

4 šaukštų spanguolių,

keptos vištos krūtinėlės,

žiupsnelio pipirų,

žiupsnelio smulkintų šviežių čiobrelių.

Padažui skirtus produktus sutrinkite iki vientisos masės.

Į šiltą pieną suberkite trečdalį miltų, mieles, cukrų, druską ir gerai išmaišykite. Po to supilkite aliejų. Berdami likusius miltus užminkykite tešlą. Palikite ją kilti šiltoje vietoje apie 30–40 minučių.

Iškilusią picos tešlą padalykite į keturias dalis. Iškočiokite ir aptepkite paruoštu padažu. Ant viršaus berkite tarkuotą fermentinį sūrį, plėšytą mocarelą, spanguoles, smulkintus pievagrybius, smulkintą vištos krūtinėlę. Pagardinkite pipirais ir šviežiais čiobreliais.

Picą kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių arba, esant mažesnei kaitrai, kol iškeps.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.