Gardi ir šildanti rudeninė kava

Būtų sunku paneigti, kad daugelio diena prasideda nuo kvapios ir gardžios kavos puodelio. Kokybiškai paruoštas šio gėrimo puodelis net blogiausią dieną įplieskia optimizmo ir šilumos. Vėstant orams profesionalūs kavos ruošimo meistrai siūlo mėgautis kava, kuri gardinama šiam sezonui ypač tinkančiais prieskoniais, tokiais kaip kardamonas ar net aitrioji paprika.

 Laidos „Visa tiesa apie kavą“ metu svečiuodamasis žinomos šeimos namuose Linas Malinauskas demonstravo visą kavos ruošimo procesą.
 Laidos „Visa tiesa apie kavą“ metu svečiuodamasis žinomos šeimos namuose Linas Malinauskas demonstravo visą kavos ruošimo procesą.
 Žvalumo suteikiančiai rudeninei kavai pagardinti reikės Himalajų druskos, juodojo šokolado ir aitriųjų paprikų.
 Žvalumo suteikiančiai rudeninei kavai pagardinti reikės Himalajų druskos, juodojo šokolado ir aitriųjų paprikų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2017, 8:05 AM, atnaujinta Nov 15, 2017, 8:34 AM

Kavos ruošimo meistras Tomas Rudys „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Visa tiesa apie kavą“ pasakojo, kad per 10 meistrystės metų sužinojo įvairių gėrimo ruošimo subtilybių.

Jis atskleidžia, kad vanduo kavai turi daug reikšmės, mat sudaro net 95 procentus šio gėrimo. Ruošdami tos pačios rūšies kavą su skirtingu vandeniu gausite visai kitą kavos skonį. Gardžiausia bus naudojant minkštą šaltinio arba filtruotą vandenį.

„Daug klausimų kyla ir dėl kofeino kiekio kavoje. Pirmiausia tai lemia kavos pupelių rūšis. Jeigu gersime kavą, kuri paruošta tik iš arabikos kavos pupelių, kofeino joje bus mažiau nei puodelyje, kuriame kava paruošta iš robustos kavos pupelių“, – laidoje „Visa tiesa apie kavą“ pasakojo T.Rudys.

Dažnas kavos mėgėjas mano, kad espreso kavoje kofeino kiekis didžiausias, bet tai tik mitas, kilęs dėl itin stipraus ir koncentruoto taip ruošiamos kavos skonio. Baristas daugelį nustebino sakydamas,

kad kofeinas yra bespalvė ir bekvapė medžiaga, tirpstanti vandenyje. Tad daugiausia kofeino turi ta kava, kurią tiesiog užplikome puodelyje.

Baristas Linas Malinauskas aktoriaus Daliaus Skamarako šeimą mokė paruošti rudeninę kavą su aitriąja paprika ir juoduoju šokoladu.

„Pirmiausia į kavos virimo aparatą įpilama šaltinio vandens ir lėtai skrudintų kavos pupelių AROMA GOLD BUSINESS. Aparatu paruoštą kavą pagardiname Himalajų druska ir arbatiniu šaukšteliu cukraus, viską pamaišome“, – gamindamas kavą pasakoja kavos ruošimo meistras.

Unikaliam skoniui sukurti L.Malinauskas į kavos puodelį deda gabalėlį juodojo šokolado ir perpjautą aitriąją papriką. Paruoštą puodelį palieka 2 minutėms, kad atsiskleistų skonis. Taip gaunama tikra, žvalumo suteikianti, rudeninė kava.

Dalius su žmona Lina pajuokavo, kad iki šiol jiems teko ragauti tik šokolado su aitriąja paprika, tad šis receptas pasirodė išties įdomus ir gardus.

Aktorius smalsavo, ką reiškia putelė, susidaranti kavos paviršiuje. Ekspertas Linas Daliui papasakojo, kad puta nereiškia nieko blogo, – tai natūralus produktas, susidarantis užplikius kavą. Ji dar vadinama kremu. Kavos kreme susikoncentruoja eteriniai aliejai, suteikiantys kavai aromatą ir intensyvų skonį.

Espresas patiekiamas mažame puodelyje, nes turi būti išgeriamas dviem, trimis gurkšniais. Tik taip gerdami jau pirmu gurkšniu galime paragauti abiejų kavos sluoksnių ir pajusti tikrą kavos skonį: kavos kremo skonio intensyvumą su kartoku poskoniu ir puodelio apačioje esantį kavos saldumą.

„Visa tiesa apie kavą“ – sekmadieniais 10.45 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją arba portale lrytas.lt.

Laidos rėmėja – kava AROMA GOLD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.