Gardiems pietums – kalafiorų kepsnys su bulvių koše

Mantvydas Riškus (17 m.) mokyklos valgykloje nevalgo pietų, nes dažniausiai atsineša dėžutę su paties paruoštu maistu. Joje neretai būna kepta duona, su medumi pakepinti dribsniai, jogurtas, uogos ar po vakarienės namuose likęs kepsnys.

Kuršėniškiui M.Riškui nėra patiekalo, kurio jam nepavyktų pagaminti.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kuršėniškiui M.Riškui nėra patiekalo, kurio jam nepavyktų pagaminti.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kuršėniškiui M.Riškui nėra patiekalo, kurio jam nepavyktų pagaminti.
Kuršėniškiui M.Riškui nėra patiekalo, kurio jam nepavyktų pagaminti.
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Mantvydas lengvai pasigamina tešlą.
Mantvydas lengvai pasigamina tešlą.
Daugiau nuotraukų (9)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Nov 17, 2017, 10:54 AM

Vienuoliktokas Mantvydas jau tvirtai žino, kokias studijas rinksis.

Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos moksleiviui kulinarija – labai plati sritis.

„Jos gali mokytis ir mokytis, bet kažin ar kada nors viską išmoksi. Čia gali stengtis, nes kiekvieną dieną sužinai ką nors nauja, ką gali susieti su kulinarijos mokslu.

Visa tai mane labai traukia“, – pasakojo į „Samsung Galaxy“ kulinarijos šou „Svajonių šefas“ finalą patekęs M.Riškus.

Vaikystėje Mantvydas matė, kaip jo mama, anglų kalbos mokytoja Staselė šeimai ruošia maistą, ir iš jos mokėsi, o dabar sūnus jau seka garsiomis kulinarijos pasaulio žvaigždėmis britais Jamie Oliveriu (42 m.) ir Gordonu Ramsay (50 m.).

Tačiau pastaruoju metu kuršėniškį labai žavi britų virtuvės asas Hestonas Blumenthalis, kuris ne vien gamina, bet ir gilinasi į chemines produktų sąveikos savybes.

„Gamindamas aš taip pat stengiuosi pritaikyti logiškus paaiškinimus, kitaip tariant, sujungti mokslą su kulinarija. O tai – pagrindiniai molekulinės virtuvės principai.

Ruošiant maistą stengiamasi pasitelkti fizikos bei chemijos žinias ir sukurti „oho“ efektą.

Tai valgytojui sukelia nuostabą ir suteikia puikių emocijų“, – įsitikinęs M.Riškus, svajojantis studijuoti prestižinėje prancūzų kulinarijos mokykloje „Le Cordon Bleu“, kuri turi filialus ir keliose šalyse.

Mantvydą molekulinė virtuvė traukia dėl to, kad įprasti produktai ruošiant valgį tampa neatpažįstami.

„Naudojami tam tikri elementai arba mišiniai, dėl to išgaunamos kitokios formos, pavyzdžiui, galima išvirti kiaušinį, kurio trynys būtų iš mangų“, – patikino jaunasis virtuvės asas, pasirinkęs mokytis chemiją ir biologiją A lygiu.

M.Riškus taip padarė, nes jį domina cheminiai procesai kulinarijoje, – kas su kuo geriausiai dera, kaip reaguoja ir kodėl.

Prancūzijoje, Ispanijoje arba Jungtinėse Amerikos Valstijose kulinarijos studijas ketinantis rinktis M.Riškus, grįžęs iš gimnazijos, visuomet ruošia pietus. Kasdien – vis ką nors nauja, nes mėgsta eksperimentuoti.

Moksleiviui patinka kepti duoną – ją į orkaitę pašauna du ar tris kartus per savaitę. Mantvydas mėgsta azijietiškus, itališkus, prancūziškus valgius – juos renkasi pietums.

Ar gyvenant Kuršėnuose kulinarui pavyksta įsigyti Azijos šalių virtuvei būdingų produktų?

„Stengiuosi naudoti kuo paprastesnius produktus, nes nėra didelio jų pasirinkimo. Tačiau sugebu pagaminti patiekalą iš tokių produktų, kokių yra“, – šypsodamasis patikino M.Riškus.

Tą dieną, kai kalbėjomės su Mantvydu, pietums jis ketino ruošti ryžių popieriaus suktinukus su elniena, daržovėmis ir padažu. Tai – azijietiškas patiekalas, kurį paruošti Mantvydas įgudęs vos per pusvalandį.

Keista, bet Mantvydas nemėgsta saldumynų, negeria ir gazuotų gėrimų. Moksleivis stengiasi maitintis sveikai, valgyti kuo įvairesnį maistą.

Šeštadienį M.Riškus virtuvėje sukasi nedažnai, nes įprastai tądien susitinka su draugais.

„Bet kai galiu ir turiu laiko, šeštadienį šeimai gaminu maistą, stengiuosi išmokti ką nors nauja, domiuosi išskirtiniais patiekalais“, – pasakojo moksleivis, kurio artimieji mažai ką turi bendra su kulinarija.

Trejais metais vyresnis Mantvydo brolis Edmundas studijuoja programavimą Vilniaus Gedimino technikos universitete, tėtis Mindaugas – draudimo bendrovės skyriaus vadovas, o mama dėsto anglų kalbą.

M.Riškus patikino, kad jo mama puikiai gamina desertus. Šeimą ji palepina klasikiniu prancūzišku skanėstu krembriulė – kreminiu desertu traškiu karamelizuoto cukraus paviršiumi, kanelėmis.

O Mantvydą šiuo metu traukia klasikiniai prancūzų virtuvės padažai – mokosi perprasti jų gamybos paslaptis.

Eksperimentuodamas su elniena vieną šeštadienį kulinaras namiškiams paruošė kepsnius, marinuotus apelsinų sultyse ir su laurų lapeliais. Juos patiekė su kalafiorų piurė, svieste kepintomis daržovėmis ir prancūzišku sviestiniu vyno padažu.

Patiekalas kokybe ir skoniu prilygo kone prestižinio Paryžiaus restorano valgiaraščiui.

Mantvydo tėvai džiaugiasi jaunėlio sūnaus kulinariniais gebėjimais, mat jiems vis rečiau tenka namuose suktis prie puodų. Tačiau nuo viryklės jie atsitraukė nelabai seniai – kai vyresnėlis sūnus išvyko studijuoti į Vilnių, o jaunėlis įsitraukė į maisto ruošimą.

Maždaug prieš trejus metus Mantvydas susidomėjo kulinarija, kai su klasės draugu Edgaru pradėjo kepti picas. Į svečius atėjusį bičiulį Mantvydas vaišindavo picomis, kurias abu ruošdavo.

„Mokėmės kepti storapades ir plonapades picas bei duonas-picas“, – paaiškino vaikinas.

Moksleiviai paruošdavo tešlą ir pašaudavo skanėstą į orkaitę. Kramsnodami picas draugai žiūrėdavo televizorių, žaisdavo kompiuterinius žaidimus.

Tačiau klasės draugas kulinarija domisi tiek, kiek kartu su Mantvydu ką nors gamina, nes didžiausias Edgaro pomėgis – sportiniai šokiai. Kulinaro draugas skina pergales šokių konkursuose, tad valgio ruošimas jam nėra svarbiausia.

„Kai įgysiu daugiau kulinarijos žinių ir pasisemsiu patirties gurmaniškų šalių, tokių kaip Prancūzija ir Ispanija, restoranuose, gali būti, kad atidarysiu kada nors ir savo restoraną“, – pasvajojo M.Riškus, kuriam svarbiausias įrankis virtuvėje – peilis.

Moksleivis juokavo: kai turi gerą peilį, gali viską gaminti.

Pietums – kalafiorų kepsnys su bulvių koše

Kepsniai gali būti ne tik mėsos, bet ir daržovių. Tam labai tinka kalafiorai. Juos galite paruošti su pikantiškais prieskoniais, patiekti su gaiviomis salotomis ir baravykais kvepiančia bulvių koše.

Kepsniams reikės:

nedidelės kalafioro galvos,

šaukšto kumino,

1/2 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių,

1/2 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Bulvių košei reikės:

dviejų didelių bulvių,

stiklinės pieno,

2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus,

arbatinio šaukštelio džiovintų baravykų miltelių,

kelių svogūnų laiškų,

druskos.

Salotoms reikės:

dviejų saujų špinatų,

šaukšto citrinų sulčių,

2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus,

druskos, pipirų pagal skonį,

pusės granato.

Nuplaukite kalafiorą ir išpjaukite iš jo vidurio du didkepsnius (apie 3 cm storio). Likusį kalafiorą galite panaudoti troškiniams ar košei gaminti.

Ruošiant daržovių kepsnius teks panaudoti ne tik keptuvę, bet ir puodą, orkaitę. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies kepsniams kepti, užkaiskite puodą su vandeniu bulvėms virti ir įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Įpilkite į keptuvę aliejaus, sudėkite kepsnius, iš abiejų pusių apibarstytus prieskoniais: kuminu, paprikos milteliais, druska, pipirais.

Kol kepa kepsniai, nulupkite bulves, supjaustykite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite apie 15 minučių (tik skusdami bulves nepamirškite apversti kalafioro kepsnių). Kai kepsniai iš abiejų pusių gražiai apskrus, pašaukite juos su visa keptuve į orkaitę penkiolikai minučių.

Tuo metu paruoškite salotas. Nuplaukite špinatus ir gerai nusausinkite. Atskirame indelyje sumaišykite šaukštą citrinų sulčių su 2 šaukštais tyro alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska, pipirais. Tai bus salotų padažas.

Be to, išrinkite sėklas iš granato. Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus.

Iškepusius kalafioro kepsnius išimkite iš orkaitės ir paruoškite bulvių košę. Bulves sutrinkite su pašildytu pienu, suberkite grybų miltelius, įpilkite alyvuogių aliejaus ir pagardinkite druska.

Salotas sumaišykite su padažu. Prieš patiekdami kepsnius apibarstykite granatų sėklomis, o bulvių košę – smulkintais svogūnų laiškais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.