Virėju svajojęs tapti Arnas Mazėtis pasidalijo savo kibinų receptu

Arnas Mazėtis (26 m.) šeštadienį pusryčiauja šiek tiek po septintos valandos ryto, kai daugelis po prabėgusios savaitės darbų ir pramogų dar saldžiai miega. Anksti keltis ir pusryčiauti žurnalistą verčia ryto laida, bet jo pietūs nusikelia į pavakarę. Tad šeštadienį galima nušauti du zuikius – valgyti tik du kartus, o antrasis kartas atstoja pietus ir vakarienę.

A.Mazėtis maistą ruošia mėgaudamasis procesu, užtat ir rezultatas būna puikus.<br>T.Bauro nuotr.
A.Mazėtis maistą ruošia mėgaudamasis procesu, užtat ir rezultatas būna puikus.<br>T.Bauro nuotr.
A.Mazėtis maistą ruošia mėgaudamasis procesu, užtat ir rezultatas būna puikus.<br>T.Bauro nuotr.
A.Mazėtis maistą ruošia mėgaudamasis procesu, užtat ir rezultatas būna puikus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 19, 2017, 1:20 PM, atnaujinta Nov 19, 2017, 1:21 PM

Šeštadienio ryto laidos „Labas rytas, Lietuva!“ prodiuseris ir vedėjas A.Mazėtis savaitgalio valgiaraščiui skiria daugiau dėmesio, nors jam ir tenka dirbti.

Arnas visada valgo pusryčius, nes jie tampa kone pagrindiniu maistu anksti besikeliančiam žurnalistui.

Rytą jis geria šviežiai spaustų apelsinų, kurių visuomet būna šaldytuve, sultis, verda kiaušinius arba valgo varškę su obuoliene ir būtinai pasimėgauja kavos puodeliu.

Šeštadienio pietūs dažniausiai ruošiami namuose – Arnas su namiškiais mėgsta gaminti vištieną. Jos variacijų daug, nelygu, kokia vištos dalis būna nupirkta.

„Virtuvėje improvizuojame iš vištos ir daržovių. Nebūtinai reikia visą vištą kepti orkaitėje. Turint vištienos galima pasigaminti lengvą troškinį.

Dažnai naudojame kulšeles – jas kepame orkaitėje arba šlaunelių mėsą troškiname su daržovėmis keptuvėje ar keraminiame inde“, – pasakojo A.Mazėtis, praeityje vedęs ir kulinarijos laidą.

Kadangi pietūs namuose būna vėlyvesni nei darbo dienomis ir sotūs, jie atstoja ir vakarienę.

Mat pietūs pereina į pavakarių laiką, todėl nakčiai prisikirsti būtų nesveika.

Jeigu žurnalistas praalksta, vakare suvalgo kokių nors užkandžių ir nebevargina savęs maisto ruošimu.

Darbo dienomis A.Mazėtis valgo triskart – pusryčius namuose, pietus darbe ir vakarienę – vėl namie.

Važiuodamas iš darbo į namus Arnas pradeda galvoti, ką ruoš vakarienei.

Jeigu dieną jam šauna į galvą, kad vakare norėtų varškės apkepo, grįžęs namo vyras jį ir išsikepa.

Tačiau kartais jam nesinori vakare ilgai gaminti, jei diena prabėgo intensyviai, buvo nemažai įtampos. Tuomet žurnalistas pakeliui į namus užsuka į prekybos centrą ir nusiperka, pavyzdžiui, virtinukų, kurie greitai išverda.

„Šiokiadienių dienotvarkė – sudėtinga.

Turiu keltis pusę penkių ryto, laida „Labas rytas, Lietuva!“ prasideda šeštą valandą.

Jeigu dieną rengiu reportažus, vakare namo grįžtu toks pavargęs, tarsi būčiau arti komos būsenos. Todėl vakarienei greitai pasigaminu salotų – į dubenį sumetu pjaustytų agurkų, pomidorų“, – pasakojo televizijos žurnalistas.

Tad darbo dienomis jis būtinai valgo tris kartus ir nepusryčiaujančio savęs neįsivaizduoja: „Nebent namuose nespėju pavalgyti pusryčių, tad darbe ant stalo rytą visąlaik būna koks nors vaisius, kavos puodelis.

Kai redaguoju žinias, stalčiuje būna ir saldainių.“

A.Mazėtis nesivaiko mitybos madų, jis – visavalgis. Jam kartais geriausiu patiekalu tampa saldumynai, kurie dažniausiai pakelia nuotaiką.

„Tačiau neišskirčiau vieno patiekalo, kurį labiausiai mėgstu. Juk kartais labai noriu namuose keptų bulvinių blynų, užsimanau vištų kulšelių arba žuvies kepsnio, šalto žuvies ar jautienos užkandžio – sakyčiau, maistą renkuosi pagal nuotaiką“, – pasakojo gurmanas.

Būdamas šešiolikametis Arnas jau mokėjo gerai ruošti valgį, nes turėjo net tris kulinarijos mokytojas – mamą Viliją ir dvi tetas, motinos seseris.

Vyras tikino, kad giminėje puikiai maistą gamina pusseserė Rūta, ji jam kaip sesuo. Gardžius patiekalus ruošdavo ir šviesaus atminimo močiutė.

Tad kulinarijos paslaptis žurnalistas perprato šeimoje ir tai tapo jo pomėgiu.

Gyvendamas atskirai nuo artimųjų A.Mazėtis namuose kartais kepa varškės pyragą, kurio ištobulintą receptą jam perdavė teta Dalia.

„Retai, bet pyragų šventė namuose būna, – turiu keletą kitų mėgstamų receptų, kuriuose visąlaik pirmuoju smuiku griežia varškė“, – užsiminė Arnas.

Žurnalistas galėtų varškę valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei, nes su mamos virta obuoliene ji – tobuliausias patiekalas.

„Jeigu namuose nėra pieno ir varškės, tai kvepia beveik nacionaline tragedija“, – šmaikštavo vilnietis.

Anksčiau kulinarijos laidą vedęs A.Mazėtis džiaugėsi įgyta patirtimi, nes jam tai buvo galimybė išbandyti jėgas kitoje patinkančioje srityje.

Iš viso sukūręs keturiolika laidų A.Mazėtis net užsiminė, kad norėtų įgyti ir virėjo specialybę.

Svajonė taip ir liko svajone, nes Arnui dar nepabodo žurnalistika. Be to, jis dirba šešias dienas per savaitę, todėl kulinarijai laiko lieka tik po darbo valandų.

„Dirbti televizijoje įdomu, dar nepavargau nuo savo darbo, bet jei būtų kitaip, nepulčiau iš karto atidaryti savo restorano.

Nuosavas verslas – atsakomybė ne tiktai už save, bet ir už komandą.

Gal pirmiau reikėtų pasimokyti pas garsius virtuvės vadovus ir turėti didesnį žinių bagažą nei mėgėjo, kad pradėtum savo verslą“, – svarstė A.Mazėtis, kuriam kulinarija tėra malonus, lėtas ir tingus laiko leidimo būdas.

Žvarbią dieną sušildys kibinai su jautienos faršu

Puikus A.Mazėčio pasiūlymas šeštadienio pietums – kibinai. Juos galite pasigaminti ir namuose. Kibinus patiekite su naminiu sultiniu.

Tešlai reikės:

350 g miltų;

200 g šalto sviesto;

žiupsnelio druskos;

150 ml 30 proc. riebumo grietinės;

2 kiaušinių (vieno kiaušinio plakinio prireiks ir kibinų viršui patepti prieš šaunant į orkaitę);

Įdarui reikės:

apie 700 g jautienos faršo;

raudonojo svogūno;

žiupsnelio maltų pipirų ir druskos;

ryšelio krapų ir tiek pat petražolių;

2 šaukštų grietinės.

Į dubenį suberkite miltus, sutarkuokite šaltą sviestą. Tada viską rankomis minkykite, kol pasidarys trupiniai (tiksliau, kol sviestas susilies su miltais į vientisą masę).

Po to į dubenį berkite druskos, įmuškite kiaušinį, supilkite grietinę. Viską suminkykite, bet ne per daug stipriai, kad tešla nebūtų per kieta. Tešlą suspauskite į vientisą kamuolį, padėkite į šaldytuvą, kad „pailsėtų“.

Kol tešla stingsta, gaminkite įdarą. Šįkart buvo naudojamas jautienos faršas, tačiau puikiai tinka ir jautienos sprandinė, bet teks ilgiau sugaišti, kol ją paruošite. Į mėsą suberkite kapotą svogūną. Jo tikrai galite negailėti. Faršą gardinkite pipirais, druska, krapais ir petražolėmis. Įkrėskite grietinės ir viską gerai išminkykite.

Kai paruošite įdarą, išimkite iš šaldytuvo tešlą. Imkite gabaliuką tešlos, ją iškočiokite, bet ne per plonai, kad neplyštų nei gaminant, nei kepant. Į vidų įdėkite šaukštą įdaro, sulenkite per pusę ir tešlą užraitę gražiai į viršų dėkite kibinus į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Orkaitę įkaitinkite iki 180–190 laipsnių. Nepamirškite prieš pašaudami kibinų patepti kiaušinio plakiniu – jie turi tiesiog spindėti, kai bus iškepę ir patiekti ant stalo. Kiek juos kepti? Apie 30–40 minučių, priklauso nuo kibinų dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.