Maistas, kuris sukelia vaikystės prisiminimus

Tie, kurie nors kartą matė puikųjį kulinarinį animacinį filmuką „La troškinys“, turbūt gerai pamena sceną, kai šefas peliukas abejingajam maisto kritikui Ego atneša daržovių troškinio. Jo paragavęs Ego nušvinta ir mintimis nusikelia į savo vaikystę.

R.Daskevičiaus („I4U Studio“) stilius ir nuotr.
R.Daskevičiaus („I4U Studio“) stilius ir nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 27, 2017, 3:24 PM

Nepaprastas patyrimas, kaip maistas gali stimuliuoti pojūčius ir sukelti širdžiai mielus prisiminimus. Būtent tokie yra šie projekto „52 kartai“ autoriaus Roberto Daskevičiaus ir virtuvės šefo Jaroslavo Orševskio receptai.

Varškės sūris su arbatos ikrais

Reikės: * 1 saldaus varškės sūrio * 4 sviestinių („brioche“) bandelių * mėgstamų uogų: aviečių, gervuogių, šilauogių * lazdynų riešutų * rūgštynių papuošti

Arbatos ikrams ir kremui: * 5 g juodosios arbatos * 400 ml vandens * 4 g agaro miltelių * 40 g medaus

Tešlos pagalvėlėms: * 235 g miltų * 28 g sviesto * žiupsnelio druskos ir cukraus * 7 g mielių * 100 ml vandens

Sviesto putoms: * sviesto * žiupsnelio druskos

1. Paruoškite arbatos ikrus. Visus produktus sudėkite į puodą ir pavirkite 3 minutes. Perkoškite, arbatžoles išmeskite. Pusę gautos masės lašinkite į indą su aliejumi (geriausia pipete). Gautus arbatos ikrus perkoškite per sietelį ir jau galite juos naudoti.

2. Pagaminkite arbatos kremą. Pusę masės, likusios nuo arbatos ikrų, sustingdykite (inde šaldytuve), tada supjaustykite smulkiais kubeliais ir sutrinkite plakikliu iki vientisos konsistencijos.

3. Pagaminkite tešlos pagalvėles. Miltus, druską, cukrų ir mieles sudėkite į maišyklę ir lengvai sumaišykite, tada sudėkite išlydytą sviestą, supilkite vandenį. Tešlą maišykite, kol sušoks į gabalą, ir palikite per naktį šaldytuve. Iškočiokite ją 1–1,5 mm storio lakštais, supjaustykite mažais keturkampiais ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 6–8 min. (kol išsipūs). Iškepę aštriu peiliu padarykite skylutes, jas vėliau konditeriniu švirkštu įdarykite sviesto putomis.

4. Pagaminkite sviesto putas. Sviestą dėkite į maišytuvą ir plakite iki standžių putų, paskaninkite druska. Putomis įdarykite tešlos pagalvėles.

5. Į lėkštę patrupinkite varškės sūrio, šalia dėkite sviestinę bandelę, kelias sviestu įdarytas tešlos pagalvėles, pagardinkite arbatos ikrais ir kremu. Papuoškite mėgstamomis uogomis, lazdynų riešutais, rūgštynių lapeliais.

Voveraitės su šonine

Reikės: * 120 g voveraičių * 80 g šaltai rūkytos šoninės * keleto žirnių daigų * saujos gražgarsčių daigų

Bulvių muslinui: * 400 g bulvių * 150 g grietinėlės * 150 g sviesto * žiupsnelio druskos

Žolelių aliejui: * 25 g špinatų * 25 g krapų * 100 ml aliejaus * žiupsnelio druskos

1. Paruoškite bulvių musliną. Bulves virkite vandenyje su druska, išvirusias sutrinkite. Į prikaistuvį pilkite grietinėlę ir užkaitinkite, dėkite pertrintas bulves ir viską gerai išmaišykite. Tada po mažą gabaliuką sudėkite sviestą, pagardinkite druska.

2. Voveraites lengvai pakepinkite su sviestu.

3. Šoninę sudėkite į skardą ant sviestinio popieriaus, iš viršaus prispauskite kita skarda ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min. Atvėsintą šoninę supjaustykite norimo dydžio formomis.

4. Paruoškite žolelių aliejų. Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir trinkite apie 10 min., kol aliejus įkais ir prisigers žolelių spalvos ir aromato. Masę perkoškite (geriausia per kavos filtrą) ir galite laikyti šaldytuve ir kitiems patiekalams.

5. Į lėkštę dėkite bulvių muslino, apiberkite kepintomis voveraitėmis ir šoninės gabalėliais, pašlakstykite žolelių aliejumi, papuoškite žirnių ir gražgarsčių daigais.

Ožkos sūris su obuoliais

Reikės: * 200 g ožkos sūrio * vanilinių ledų * salierų stiebų daigų

Obuolių tyrei: * 400 g obuolių * 50 g sviesto * 25 g rudojo cukraus * 50 ml grietinėlės

Trupiniams: * 80 g „Selga“ sausainių * 10 g cukraus * 20 g sviesto * 25 g avižinių kruopų

Obuolių traškučiams: * 2–3 obuolių

1. Paruoškite obuolių tyrę. Obuolius nuvalykite ir supjaustykite smulkiais kubeliais, dėkite į puodą su cukrumi ir sviestu ir kaitinkite, kol iš obuolių išgaruoja vanduo ir jie pradeda karamelizuotis. Pilkite grietinėlę, viską užvirkite ir sutrinkite trintuvu. Palikite šiltai.

2. Paruoškite vanilinius trupinius. Sausainius sutrinkite iki miltų, suberkite cukrų, įdėkite sviestą ir viską pakepinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. pamaišydami kas 5 min. Iškepusius trupinius palikite atvėsti. Į juos įmaišykite kepintus avižinius dribsnius.

3. Paruoškite obuolių traškučius. Nulupkite obuolius ir išimkite šerdį. Iš vandens ir cukraus (lygiomis dalimis) išvirkite paprastą sirupą ir atvėsinkite. Obuolius supjaustykite smulkiais diskais, nardinkite į sirupą ir dėkite ant sviestinio popieriaus.

Taip paruoštus obuolius džiovinkite iki 80 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2–2,5 val.

4. Į lėkštę dėkite ožkos sūrio, supilkite dar šiltą obuolių tyrę, pabarstykite sausainių trupiniais, pagardinkite obuolių traškučiais ir, jei norite, ledais.

Močiutės uogų kompotas

Reikės: * 150 g obuolių * 50 g geltonųjų serbentų * 50 g raudonųjų serbentų * 100 g cukraus * 10 g mėtų

Aviečių ikrams: * 100 ml aviečių sulčių * 30 ml balto balzaminio acto * 30 g cukraus * 2 g agaro miltelių

1. Pagaminkite aviečių ikrus. Visus produktus sudėkite į puodą ir pavirkite 3 minutes. Gautą masę lašinkite į indą su aliejumi (geriausia pipete). Gautus ikrus perkoškite per sietelį ir jau galite juos naudoti.

2. Išvirkite kompotą. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite apie 10 min. Kompotą palikite atvėsti su vaisiais viduje ir tada nukoškite. Į atvėsintą kompotą sudėkite aviečių ikrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.