Dūmu kvepiantys patiekalai

Šiai maisto fotosesijai projekto „52 kartai“ autorius Robertas Daskevičius ieškojo urbanistinės aplinkos, kur būtų galima žaisti linijomis ir šviesa.

Obuolių desertas<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) stilius ir nuotr.
Obuolių desertas<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) stilius ir nuotr.
Marinuotų strimelių užkandis
Marinuotų strimelių užkandis
Rūkyta kiaulienos šoninė su daržovėmis
Rūkyta kiaulienos šoninė su daržovėmis
Žolelių arbata
Žolelių arbata
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-11-29 07:56, atnaujinta 2017-12-05 08:19

O patiekalus su dūmo skoniu ir kvapu šiam kartui pagamino kulinarijos pasaulyje puikiai žinomas šefas Darius Dabrovolskas.

Obuolių desertas

Reikės: * 5 didesnių obuolių * keleto šaukštų sviesto * keleto šaukštų karamelės * 100 ml vandens * 100 g cukraus * vanilės ankšties * 2 kiaušinių baltymų * 2 šaukštų cukraus

1. Nulupkite 4 obuolius, supjaustykite skiltelėmis. Į nedidelių apvalių keleto pirštų pločio formelių apačią įdėkite truputį sviesto, karamelės ir tada sudėkite obuolius. Jų pridėkite tiek, kad dar būtų antra tiek viršuje, kiek jų tilpo į formelę (kepdami obuoliai sukris į indelį). Formeles uždenkite šlapiu kepimo popieriumi, tada folija ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Formeles nakčiai įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų ir atvėstų.

2. Iš vieno obuolio išskobkite rutuliukus ar išpjaustykite nedidelius kvadratukus. Išvirkite sirupą iš vandens, cukraus ir vanilės ankšties, sirupui galite panaudoti ir anksčiau nuluptų obuolių žieveles. Tame sirupe ant lengvos ugnies apvirkite obuolio rutuliukus, kol ims skaidrėti. Palikite atvėsti.

3. Išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi, įspauskite šiek tiek citrinų sulčių – gausite skystą morengą.

4. Į lėkštę dėkite keptą obuolių pyragėlį, obuolio rutuliukus, įdėkite skysto morengo. Viską galite pagardinti sausainių trupiniais, o morengo viršų paskrudinti karamelizatoriumi (jei turite).

Marinuotų strimelių užkandis

Strimelei: * 3–4 strimelių * druskos * 1 askaloninio česnako (shallot) * krapų, petražolių * alyvuogių aliejaus * citrinos žievelės

Moliūgų ravioliams: * moliūgo * 100 ml vandens * 100 ml acto * 100 g cukraus

Žirnelių kremui: * 200 g šaldytų žaliųjų žirnelių * 50 g askaloninių česnakų * 50 g sviesto * druskos * alyvuogių aliejaus

1. Pirmiausia marinuokite strimelių filė. Pabarstykite druska tiek, kad atrodytų, jog jei valgysite iškart, bus per sūru. Supjaustykite askaloninius česnakus, sukapokite krapus ir petražoles – viską kartu su aliejumi ir citrinos žievele užpilkite ant žuvies ir palikite per naktį šaldytuve.

2. Moliūgą supjaustykite plonais griežinėliais, apvalia forma išspauskite apskritimus, greitai apvirkite verdančiame vandenyje ir, panardinę į vandens, acto ir cukraus marinatą, šiek tiek palaikykite. Išėmę perlenkite moliūgų apskritimus pusiau, kad gautumėte raviolio formą.

3. Paruoškite žirnelių kremą. Žirnelius sudėkite į sūdytą verdantį vandenį, tik užvirus nukoškite ir sudėkite į ledinį šaltą vandenį. Askaloninį česnaką pakepinkite svieste. Viską sudėkite į trintuvą kartu su žirneliais ir sutrinkite, pagardinkite druska ir alyvuogių aliejumi.

4. Dėkite į lėkštę marinuotų strimelių, žirnelių kremo, moliūgų raviolių. Pagardinkite alyvuogių aliejumi. Galite patiekti su juoda duona.

Rūkyta kiaulienos šoninė su daržovėmis

Reikės: * 700 g kiaulienos šoninės * druskos * prieskoninių žolelių * 1 didesnio pastarnoko * keleto mėlynojo kopūsto lapų * 2 svogūnų * po 1 didesnį geltoną ir raudoną burokėlį * druskos, pipirų * alyvuogių aliejaus * keleto šaukštų grūdėtųjų garstyčių * keleto šaukštų sviesto

Padažui: * 400 ml jautienos sultinio * 400 ml raudonojo vyno * mėgstamų prieskoninių žolelių

1. Kiaulienos šoninę merkite į 10 proc. druskos tirpalą (1 l vandens ir 100 g druskos) su prieskoninėmis žolelėmis (česnakai, kardamonas, laurų lapai, kvapieji juodieji pipirai, muskatai ir kt.) ir palaikykite per naktį. Marinatą pirmiausia užvirkite, tada atvėsinkite ir mėsą merkite į atvėsusį. Iš marinato ištrauktą mėsą nusausinkite, pavoliokite prieskoniuose (sausi česnakų, svogūnų milteliai, garstyčių grūdeliai, kmynai) ir dėkite į iki 100–120°C įkaitintą keraminę kepsninę ant medinės lentelės maždaug 2 valandoms.

2. Pastarnoką perpjaukite į keturias dalis, išimkite šerdį, apvoliokite alyvuogių aliejuje su druska ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10–15 minučių.

3. Svogūnus perpjaukite per pusę, pabarstykite druska, pipirais, rozmarinais, čiobreliais, uždėkite po gabalėlį sviesto ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių (galite kartu su pastarnokais). Prieš patiekdami svogūnus dar galite apkepti keptuvėje, kad viena pusė apskrustų.

4. Iš mėlynojo kopūsto lapų išspauskite apskritimus, greitai apvirkite verdančiame vandenyje ir prieš patiekdami pašildykite keptuvėje su sviestu ir druska.

5. Burokėlius išvirkite. Supjaustytą geltoną burokėlį įdėkite į marinatą iš cukraus, vandens ir balto balzaminio acto (lygiomis dalimis) ir palikite 2–3 valandoms. Prieš patiekdami tame pačiame marinate pašildykite. Supjaustytą raudoną burokėlį tiesiog pakepkite su sviestu.

6. Paruoškite padažą. Visus ingredientus palengva virkite, kol nugaruos ir sutirštės iki padažo konsistencijos.

7. Į lėkštę dėkite po gabalėlį mėsos, šalia išdėliokite paruoštų daržovių ir pagardinkite padažu.

Žolelių arbata

Reikės: * džiovintų mėlynių * džiovintų juodųjų serbentų lapų * džiovintų liepų žiedų * džiovintų medetkų * medaus

Žoleles užpilkite 90 laipsnių vandeniu (užvirusį vandenį palaikykite apie 5 minutes), palaukite, kol pritrauks, ir pagardinkite medumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.