Vytaras Radzevičius lietuviškus grybus prilygino nuodingai žuviai

Kitąmet penkiasdešimtmetį švęsiantis žurnalistas, keliautojas ir rašytojas Vytaras Radzevičius prisipažino svajojantis sulaukęs 55 metų išeiti į pensiją.

 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos. Pomidorų sriuba.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos. Pomidorų sriuba.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
 Vytaro Radzevičiaus knygos  „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (27)

Lrytas.lt

Dec 2, 2017, 9:16 PM

O kol kas jis veltui laiko nešvaisto – ne tik dalyvauja TV ekspedicijose, kuria įvairius projektus, veda protų kovas, bet ir rašo kulinarines knygas.

Prieš kone trejus metus V.Radzevičius išleido pirmąją savo kulinarinę knygą „Pasaulio puodai: 50 vyriškų atradimų virtuvės geografijoje“. O šią savaitę jaukiame sostinės restorane „Paupio 12“ V.Radzevičius pristatė ir knygos tęsinį, pavadintą „Pasaulio puodai. Dar 50“.

Tai – knyga, kurioje galima rasti ne tik 50 įvairiose kelionėse surinktų, paties autoriaus išbandytų ir kiek sulietuvintų receptų – nuo garsiųjų britiškų „Fish and chips“ iki dzūkiškų bobausių su šparagais – grybų, kurių paruošimą V.Radzevičius prilygino garsiojo japoniško delikateso – fugu žuvies gaminimui. Fugu yra žuvis, kurios kai kurie organai nuodingi. Tad neteisingai išdarinėta ir paruošta ji gali tapti paskutiniu jūsų ragautu patiekalu.

Ir nors kai kurie patiekalų pavadinimai skamba sudėtingai, pavyzdžiui, kiauliena hui guo, paskaičius receptus paaiškėja, kad juos paruošti gana paprasta.

Maža to, kiekvieną receptą autorius palydėjo intriguojančiais pasakojimais apie patiekalą. Tad knygoje galima ne tik rasti receptus, bet ir išties įdomių faktų, pavyzdžiui, kaip pomidoras, kuris biologiškai yra vaisinė uoga, tapo daržove, kodėl falafeliai skatina politinius ginčus ar kokio gėrimo pavadinimas sanskrito kalba reiškia „penki“. 

Kas Jus įkvėpė tapti kulinarinių knygų rašytoju? – pasiteiravau V.Radzevičiaus jo knygos „Pasaulio puodai. Dar 50“ pristatymo vakarą.

– Martynas Starkus ir kiti kolegos su kuriais keliaujame. Ir, žinoma, šeima.  Pirmosios kelionės į Afriką metu (filmuojant dokumentinę laidą „Afrika.LT“, – G.B.) visai atsitiktinai laidoje atsirado rubrika „Pasaulio puodai“. Aš gaminau valgyti ir tai pateko į laidą. Tą rubriką netyčia pavadinau „Pasaulio puodais“. Kelionėse surinktų receptų vis daugėjo ir visi pradėjo mane skatinti rašyti knygą, kol prisiverčiau tai padaryti. 

– Kodėl nusprendėte išleisti knygos „Pasaulio puodai: 50 vyriškų atradimų virtuvės geografijoje“ tęsinį?

– Todėl, kad vis atsiranda naujų receptų. Kai keliaujame po pasaulį, susipažįstame su vis naujomis virtuvėmis, naujais skoniais, patiekalais. Receptų paieška man tapo tarsi aistra, savotišku kolekcionavimu. Ir dabar man norisi juos perduoti kitiems.

– Per kiek laiko parašėte antrąją knygą?

– Galima sakyti, kad per trejus metus. Tai nebuvo toks smūginis rašymas. Išleidęs pirmąją „Pasaulio puodų“ knygą trejus metus kaupiau receptus, gaminau, bandžiau, tyrinėjau ir taip atsirado nauja knyga.

– Kaip atsirado visi į knygas sugulę receptai?

– Didžioji jų dalis atsirado iš kelionių. Keliaudami bendraujame su vietiniais, gaminame jiems kažką iš lietuviškų patiekalų, o jie mus įsileidžia į savas virtuves ir pamoko, kaip gaminti, pasako visokių gudrybių. Tai daugiausiai iš sutiktų kelionėse žmonių gauti receptai.

– Ar sunku gaminant egzotinius patiekalus Lietuvoje rasti reikalingų produktų?

– Iš esmės ne. Tačiau kai kuriuos tenka pakeisti kitais. Pavyzdžiui, Lietuvoje nepavyks gauti šviežios ryklio mėsos, bet galima rasti, kuo ką pakeisti, ryžių vyną, kuris naudojamas Azijos virtuvėje, galima pakeisti cheresu ir panašiai. Tiesiog reikia pabandyti, paieškoti panašių skonių ir juos adaptuoti.

– Rašydamas knygą per dieną fotosesijoms pagamindavote po 5–11 patiekalų. Kas juos vėliau suvalgydavo?

– Šeima, užsukdavo ir draugai. Kai aš gamindavau fotosesijai, būdavo didelė šventė, bet namai pavirsdavo savotiška restorano virtuve, kur reikia daug gaminti. Vakare būdavau visiškai nusiplūkęs, vos laikydavausi ant kojų, nes visą laiką reikėdavo prastovėti, sukiojantis nuo puodo prie lentos ir panašiai. 

– Ar knygoje pateikti receptai sudėtingi?

– Tai nėra sudėtingi receptai. Net ir virtuvėje „žalias“ žmogus gali viską pasigaminti. Stengiausi kuo paprasčiau viską aprašyti ir kuo aiškiau nurodyti, kaip ir ką padaryti.

– Esate minėjęs, kad rašant knygą buvo sunku tiksliai nurodyti sudedamųjų dalių proporcijas.

– Taip. Ta bėda man tęsėsi dar nuo pirmos knygos. Man iš tiesų lengviau viską įvardinti žiupsniais, daug ką dedu iš akies. Bet kai rašai knygą, matuoji viską po šaukštelį, pasveri, bandai kuo tiksliau apibūdinti, kiek ir ko reikia įdėti, ir pavyksta. 

– Knygoje aprašyti įvairių šalių virtuvių patiekalai. O kokios šalies virtuvė jums asmeniškai mieliausia?

– Turbūt kiniška. Kelis kartus buvau Kinijoje ir mane vis dar žavi tos šalies patiekalų įvairovė, gebėjimas derinti visus skonius: saldumą, sūrumą, rūgštumą, kartumą ir tą penktąjį – umami. Be to, ten labai šviežias maistas.

Man ir šiaip Azijos virtuvė labai patinka, ne tik Kinijos, bet ir Japonijos, kuri, nors ir kaip paradoksaliai skamba, yra pakankamai jauna. Juk daug patiekalų japonai sugalvojo tik po karo arba perėmė iš kinų. Bet Japonijoje žuvis yra tiesiog neprilygstamo šviežumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.