3 taisyklės, padėsiančios tinkamai suderinti maistą su uogų ir vaisių vynais

Nors vyno kultūra Lietuvoje sparčiai vystosi ir apie vyną lietuviai ima išmanyti vis daugiau, dalis šio gėrimo subtilybių dažnam vis dar lieka paslaptyje. Kai kalba pasisuka apie natūralius uogų ir vaisių vynus, įsigalėjusi nuomonė, kad juos geriausiai tinka gurkšnoti vienus ar prie deserto. Nors abiem atvejais nesuklysite, perprasti vietinių vynų ypatybes nėra sudėtinga, o tinkamai suderintas maistas ir vynas padės atsiskleisti abiems. Štai kelios paprastos taisyklės, kuriomis dalinasi „Anykščių vyno“ meistrai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2017, 12:33 PM

Pirmoji taisyklė: skonių intensyvumo dermė

Ko gero, paprasčiausia taisyklė, kuri padės nepriekaištingai suderinti pasirinktą vyną ir mėgstamą patiekalą, yra vyno ir maisto skonių intensyvumo dermė. Tai reiškia, kad, jei jūsų ruošiamas patiekalas yra lengvesnis, tai ir vyną rinktis vertėtų mažiau intensyvų. Arba atvirkščiai: jei patiekalo skonis sodrus, labiau derės intensyvesnio skonio vynas.

Kad įsitikintumėte savu kailiu, siūlome išbandyti kelias vyno ir maisto derinių variacijas. Pavyzdžiui, užkandžiams puikiai tiks subrandinto „brie“ sūrio ir natūralaus braškių vyno derinys, pietums ar vakarienei – vištienos kepsnys, sotesnės salotos su kalakutiena ar švelni jautienos išpjova ir serbentų vyno taurė. Dėmesio vertas braškinio vyno ir abrikosų pyrago derinys – toks desertas neabejotinai liks įvertintas.

Antroji taisyklė: įvertinkite ingredientų suderinamumą

Derinant vyną su maistu, neabejotinai pasitarnaus ir dar viena paprasta gudrybė: vyną rinkitės pagamintą iš tokių ingredientų – vaisių ar uogų, kurie ir šiaip derėtų prie gaminamo patiekalo. Pavyzdžiui, gerai žinoma, kad kiaulienos kepsnius ypač skanu gardinti obuoliniu padažu ar orkaitėje keptais obuoliais. Vadinasi, ir obuolių vynas prie tokio kepsnio puikiai tiks.

Verta išbandyti ir kitus taisyklę pagrindžiančius vyno ir maisto derinius: vyšnių vyną derinkite prie mėlynojo ar čederio sūrio. Natūralus braškių vynas, pavyzdžiui lietuvių gaminamas „Voruta“, puikiai tiks ir prie skrudintos vištienos, lašišos arba azijietiškų patiekalų, o salsvesnis vyšnių vynas – prie šokoladinių desertų.

Trečioji taisyklė: desertai nėra išimtis

Na, o šis patarimas aktualus smaližiams. Sėkmingai priderintas vynas saldų desertą gali paversti dar stipresniu, ir čia nesuklysite, jei derindami vadovausitės ta pačia logika: atsižvelgsite į skonių intensyvumą ir ingredientų dermę.

Tai reiškia, kad nevertėtų saldesnio uogų vyno gurkšnoti, skanaujant desertų, kurių pagrindas yra rūgštesni vaisiai, – daug labiau toks vynas dera prie skirtingų kepinių, taip pat šokoladinių skanėstų. Pavyzdžiui, priderinus uogų vyną prie deserto, kurio pagrindas – juodasis šokoladas, vynas ims rodytis saldesnis, o skanėstas – mažiau saldus. Rezultatas – nepriekaištingas skonių balansas. Dar kelios uogų ir vaisių vyno ir desertų derinių idėjos – natūralus vyšnių vynas „Voruta“ ir šilkiniai ledai, obuolių pyragas ir obuolių vyno taurė, varškės pyragas ir braškių vynas.

Galų gale, atminkite: derinant vyną ir maistą, vyno taurė nėra tiesiog pietums ar vakarienei paruošto patiekalo papildinys. Suderinus maistą ir vyną teisingai, abu komponentai tampa lygiaverčiai svarbūs, paverčiantys valgymo patirtį įsimintina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.