Deivydas Praspaliauskas atskleidė, ką išgyveno atleistas iš „Dublio“

Ką vienas žinomiausių Lietuvoje virtuvės meistrų Deivydas Praspaliauskas išgyveno, kai buvo atleistas iš antrojo „Dublio“ restorano? Ar tai jam pačiam buvo netikėta?

 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
 D.Praspaliausko knygos pristatymo akimirkos.<br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (27)

Lrytas.lt

2017-12-14 18:29

Ką garsusis šefas, sukūręs savo restoraną „Amandus”, galėtų patarti tiems, kurie svajoja atidaryti maitinimo įstaigą?

Kaip ruošti maistą namuose, kad jis būtų ne tik gardus, bet ir nenuobodus?

Į visus šiuos klausimus atsakė pats D.Praspaliauskas savo debiutinėje knygoje „Aš, tu ir virtuvė”.

D.Praspaliauskas ilgai brandino mintį parašyti knygą, tačiau nenorėjo, kad ji primintų klasikinę receptų knygą ar restoranų verslo vadovėlį. 

Knyga buvo rašoma pusantrų metų. Per tą laiką šefo karjeroje įvyko ir didelis lūžis, kuomet daug kam netikėtai virtuvės virtuozas buvo atleistas iš antrojo „Dublio“ restorano, o vėliau pats sostinės Pilies gatvėje atidarė restoraną „Amandus“.

„Man tie pusantrų metų buvo periodas nuo pakilimo iki visiško nukritimo ir vėl pakilimo. Tai galite pajausti, skaitydami šitą knygą“, – žadėjo D.Praspaliauskas.

Debiutinę šefo knygą sudaro trys dalys. Pirmojoje jis pasakoja apie savo kelionę paskui svajonę – nuosavą restoraną, antrojoje dalyje parodomi restorano užkulisiai, o trečioje dalyje atskleidžiamas vidinis restorano virtuvės gyvenimas.

Knyga visų pirma sužavi atvirumu. Joje lengvai ir sklandžiai, su tam tikra saviironija išdėstyta D.Praspaliausko gyvenimo ir karjeros istorija. 

Yra net atviras prisipažinimas, kaip šefas išgyveno skausmingą atsisveikinimą su antruoju „Dubliu“.

„Šioje istorijoje padėjęs tašką net nesvarsčiau likti Lietuvoje, norėjusi sėsti į pirmą pasitaikiusį lėktuvą ir dingti. Įtampa pakerta net fiziškai stipriausią žmogų, tada pradedi nebekęsti savo darbo“, – apie kone prieš metus patirtus išgyvenimus atviravo šefas.

Pristatydamas savo knygą šefas prisipažino joje tarsi visiškai apsinuoginęs. Savo knygą jis stengėsi kuo mažiau skaityti, antraip būtų neišvengęs pagundos daug ką tekste pakeisti.

Knygoje daug kalba ir apie restoranų verslo užkulisius, bet susitelkiant ne į teoriją, pavyzdžiui, produktus ir jų pateikimą, o kalbant apie asmeninę D.Praspaliausko patirtį ir požiūrį.

Restoranų verslas – be galo įdomus, tačiau, šefo teigimu, visuomenei matoma tik nedidelė jo dalis. Todėl savo knygoje jis atvirai papasakoja apie čia laukiančius iššūkius bei siekį toliau kurti progresą šioje srityje.

Knygą D.Praspaliauskas visų pirma skyrė svajojantiems apie restoraną. Jo atskleisti maitinimo įstaigų verslo užkulisiai turėtų padėti tiems, kurie norėtų turėti savo kavinę ar restoraną, nuspręsti, ar tikrai to nori.  

Taip pat knygoje gausu receptų: garnyrų, užkandžių, padažų, sriubų, pagrindinių patiekalų, gėrimų ir desertų.

„Receptai sudėtingesni negu restorane, – kalbėjo D.Praspaliauskas, bet čia pat pridūrė. – Jeigu restorane yra sudėtinga, tai čia bus dar sudėtingiau... man. Bet žmonėms tai pateikta taip, kad būtų lengva pasidaryti“.

D.Praspaliauskas prisipažino, kad jam, mėgstančiam eksperimentuoti virtuvėje, buvo sudėtinga paprastai ir aiškiai išdėstyti patiekalų gaminimo subtilybes. 

Bet į knygą jis sudėjo gana nemažai praktinių patarimų, kaip eksperimentuoti ir kurti naujus patiekalus savo namuose. Dauguma receptų pateikti taip, kad liktų erdvės ir skaitytojo vaizduotei.

Pirmąją virtuvės meistro D.Praspaliausko knygą išleido leidykla „Alma littera“.

Tad jeigu galvojate apie Kalėdų dovaną tiems, kas nori gaminti ar net turėti savo restoraną, galite neabejoti – ši knyga yra kaip tik tai, ko reikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.