Pusiau rimtai, pusiau juokais I.Marozienė tikino, jog restoranų šeimininkai būna dviejų rūšių – tie, kurie maitinimo įstaigą kuria, nes patys labai mėgsta ruošti maistą, ir tie, kurie ją atidaro dėl to, kad gaminti nemėgsta.
„Restoraną įkūriau beveik prieš tris dešimtmečius. Aš buvau iš tų, kurie patys kasdien po keletą kartų gaminti nesiveržia.
Tokia ir likau po daugybės metų. Įprastai valgau tai, kas paruošiama mano restorano virtuvėje“, – tikino moteris.
– Nejaugi net retkarčiais nekyla noro pasisukioti savo namų virtuvėje ir pačiai ką nors gardaus pasigaminti?
– Aišku, kad kyla. Bet tai būna labai retai.
Namuose nemėgstu užsiimti ilga ir sudėtinga maisto ruoša. Ir laiko tam neturiu.
O štai sodyboje Aukštaitijoje, kur dažnai susirenka būrys artimų žmonių, ilsintis, bendraujant ką nors sotaus ir skanaus pagaminti smagu.
Ten virtuvė yra įrengta bendroje erdvėje su svetaine. Kad nebūtų taip, jog kas nors vienas uždaroje patalpoje gamina, o kiti bendrauja gurkšnodami vyną.
Įprastai darbus dalijamės. Jeigu ruošiame plokštainį, vieni skuba bulves, kiti tarkuoja, kepa.
– Kokie valgiai garuoja ant jūsų sodybos stalo?
– Burokėlių sriuba, bulvių plokštainis, vėdarai, cepelinai, daržovės. Mėgstu, kas lietuviška.
Receptai atkeliavo iš mano mamos, ji perėmė iš mano senelės. Cepelinai ir kitokie bulvių patiekalai būtinai turi būti gausiai gardinti spirgučiais ir grietine.
– Į jus pažvelgus sunku patikėti, kad sau leidžiate kirsti bulvių patiekalus, ir dar su grietine bei spirgučiais.
– Labai mėgstu cepelinus ir bulvių plokštainį. Jų bent kartą per savaitę valgau restorane ir dar sodyboje šių skanėstų dažną savaitgalį pasigaminu.
Įdomu, kad gyvenant Lietuvoje mano svoris nekinta, tačiau kelionėse dažnai priaugu du ar tris papildomus kilogramus.
Ten vis norisi paragauti įvairių naujų patiekalų. Tuomet grįžusi į Vilnių mažinu porcijas – suvalgau ne du, o vieną cepeliną.
– Sumažinus maisto kiekį pavyksta susigrąžinti trokštamas formas?
– Labai greitai. Tai pats geriausias būdas atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Nereikia jokių specialių dietų. Norite sulieknėti, valgykite perpus mažiau.
Kaip minėjau, ne du cepelinus, o vieną, ne visą kepsnį, o pusę.
Aš visada buvau liekna, svėriau 49 kilogramus, tik gimus jaunėlei dukrai Justinai svarstyklės parodė net 75 kilogramus. Sulieknėjau, nes labai mažai valgiau.
– Kokie įprastai būna jūsų pusryčiai?
– Stiklinė vandens, šaukštelis medaus, stiprios kavos puodelis, vienas ar keli sausainiai, gabalėlis sūrio.
– Per pietus tikriausiai sau leidžiate pavalgyti sočiau?
– Pietums dažniausiai būna salotos. Manęs ne apie pusryčius ir pietus, o apie vakarienę reikėtų klausti. Įprastai sočiai valgau vakare. (Juokiasi.)
Vakarienei galiu ir du „Kijevo“ kotletus, ir cepelinų porciją, ir didkepsnį sukirsti. Niekada nesutikau su nuostata, kad vakare nerekomenduojama daug valgyti.
– O kaipgi saldumynai? Esate smaližė ar vis dėlto mieliau renkatės mėsą?
– Vaikystėje saldumynus mėgau, o po to buvo laikotarpis, kai man jų nereikėjo.
O dabar vėl valgau tortus, ypač mėgstu morenginius.
Tačiau jeigu būtų padėtos dvi lėkštės – viena su saldumynais, kita – su mėsos patiekalu, nė nesvarstydama rinkčiausi mėsą.
– Ko visada galima rasti jūsų namų šaldytuve?
– Sūdytų lašinių, sviesto, sūrio ir šaldytų koldūnų. Juokauju – jeigu pas mane netikėtai užgriūtų svečių, būtų pavaišinti lašiniais su duona ir koldūnais.
– Ko už jokius pinigus neįsidėtumėte į burną?
– Kraujinės dešros, kraujinių vėdarų, jukos ir viso kito, kas gaminama iš kraujo ar su juo.
– Daug keliaujate. Kokių itin egzotiškų patiekalų esate ragavusi?
– Kambodžoje valgiau kobrų mėsos, o Peru – jūrų kiaulyčių.
– Atvėsus orams daugelį gelbėja tradicinė karšta juodoji arbata su medumi ir imbieru.
O gal žinote dar kokių nors būdų, kaip sušilti sustirus?
– Man skaniausia lietuviškų žolelių arbata su šaukšteliu medaus. Ji ir gydo, ir šildo.
Kiek kartų save bandžiau įtikinti, kad turėčiau pamėgti indišką arba kinišką arbatą, tačiau kad ir kokia ji reta ar brangi būtų, to padaryti nepavyko. Niekas negali prilygti mėtoms, ramunėlėms, čiobreliams, liepų žiedams.
– Laikotės taisyklės, kad per dieną privalu išgerti bent du litrus vandens?
– Dar tokios mados nebuvo, kad reikia gerti daug vandens, o aš jo per dieną jau išgerdavau ne mažiau nei tris litrus. Ir ligi šiol tiek išgeriu.
Bulvių plokštainis
Reikės:
16 didelių bulvių,
400 mililitrų pieno,
3 kiaušinių,
druskos,
pipirų,
100–200 gramų lašinių,
indelio grietinės.
Bulves nuskuskite ir sutarkuokite, tarkius užpilkite virintu pienu, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite apie 1 valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Ant keptuvės paspirginkite smulkiai supjaustytus lašinius ir jais užpilkite plokštainį, nepagailėkite grietinės.