Žemaičių „Sviestinis“ šakotis užkariavo gurmanų širdis

Prieš šventes nespėjate pasigaminti skanėstų? Laužote galvą, kokių lauktuvių nusiųsti giminaičiams į užsienį ar ką nusinešti į draugų vakarėlį? Niekada neprašausite pro šalį pasirinkę geidžiamiausią skanėstą – šakotį. Ir ne bet kokį, o „Sviestinį“! Kretingoje veikiančioje kepykloje „Amazis“ darbas visuomet verda dieną naktį, o prieš šventes – ypač.

 „Sviestinio“ šakočio receptūrą kepyklos „Amazis“ gamybos vadovė Daiva Petreikienė paveldėjo iš močiutės sesers.
 „Sviestinio“ šakočio receptūrą kepyklos „Amazis“ gamybos vadovė Daiva Petreikienė paveldėjo iš močiutės sesers.
 „Sviestinio“ šakočio receptūrą kepyklos „Amazis“ gamybos vadovė Daiva Petreikienė paveldėjo iš močiutės sesers.
 „Sviestinio“ šakočio receptūrą kepyklos „Amazis“ gamybos vadovė Daiva Petreikienė paveldėjo iš močiutės sesers.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 2:52 PM, atnaujinta Dec 18, 2017, 4:51 PM

Čia sklando gardžiausi aromatai, o iš sandėlio į parduotuves su produkcija kasdien išvažiuoja sunkvežimiai, prikrauti gardėsių. Įvairius gaminius kasdieniam ir švenčių stalui siūlantys kretingiškiai rūpinasi, kad pirkėjus pasiektų švieži, sveiki ir gardūs kepiniai.

Šakotis – populiariausias gardėsis, kurį kepa auksarankiai kepyklos meistrai. Iš viso kretingiškiai kepa trijų rūšių šakočius, tačiau labiausiai didžiuojasi tuo, kurį itin palankiai įvertino pirkėjai, – „Sviestiniu“. Šis kepinys iš kitų išsiskiria tuo, kad jo tešlai naudojamas tik tikras lietuviškas 82,5 proc. riebumo sviestas. Sviestiniame šakotyje nėra nė gramo sveikatai nepalankių hidrintų riebalų. Tešla ruošiama tik iš natūralių lietuviškų ingredientų.

Jo receptūrą kepyklos „Amazis“ gamybos vadovė Daiva Petreikienė paveldėjo iš močiutės sesers. Senovinę receptūrą konditerininkė pritaikė moderniai kepyklai ir tai pasiteisino visu šimtu procentų. „Kai pradėjome parduotuvėms siūlyti „Sviestinius“ šakočius, iš pradžių į juos buvo žiūrima atsargiai: vis dėlto jie truputį brangesni už paprastus. O dabar net mums patiems nuostabu – šie šakočiai yra pats populiariausias gaminys“, – pasidžiaugė D.Petreikienė.

Jos teigimu, tie, kurie paragauja „Sviestinio“ šakočio, nebenori jokio kito.

Prieš didžiąsias žiemos šventes kretingiškiai ėmė kepti ir nedidelius 150 g sveriančius suvenyrinius „Sviestinius“ šakočiukus. Pirkėjai jau pastebėjo ir šiuos gražiai supakuotus skanėstus – perka dovanų ar lauktuvių. Visi kretingiškių šakočiai kaip ir senovėje – rankų darbo. Joks mechanizmas neatstos kepėjos, kuri rankomis pila tešlą ant besisukančio veleno.

Vienas šakotis kepa apie 1–1,5 valandos, per dieną kepykloje iškepama apie 100 kg šakočių. „Šakočių gaminame vis daugiau – neseniai įsigijome antrą krosnį. O poreikis auga dar sparčiau – vos spėjame suktis“, – neslėpė kepyklos gamybos vadovė.

Kepyklos „Amazis“ produkcija parduodama visame Žemaitijos regione. Vilniuje kepyklos gaminiais prekiauja UAB „Pontem“. Jau antrą dešimtmetį švieži, gardūs ir kokybiški kepyklos „Amazis“ gaminiai tiekiami ugdymo, gydymo ir globos įstaigoms. Tai įpareigoja produkciją gaminti tik iš aukščiausios kokybės žaliavų, nenaudojant konservantų, skonio stipriklių ir kitokių priedų.

Šiuo metu plečiamas konditerijos gaminių asortimentas, į jį įtraukti kreminiai gaminiai, šakočiai, tortai, sudėtingi sausainiai. Šie kepiniai, džiuginantys saldumynų mėgėjus, parduodami maisto parduotuvėse. Per parą pagaminama apie 3 tonas duonos ir 1,5 tonos konditerijos gaminių.

Gamybos vadovė džiaugiasi, kad 27 žmonių kolektyvas puikiai tvarkosi su keliamais iššūkiais, o vadybininku dirbantis sūnus Giedrius sparčiai didina „Amazio“ produkcijos gerbėjų skaičių. Šventiniame kepyklos asortimente – ir kiti pirkėjų simpatijas užkariavę skanėstai: legendinis „Kuršėnų“ vyniotinis, „Draugystės“ pyragas, tortai „Karališkas“, „Triufelinis“, „Rafaelo“.

Konditerijos asortimentas plečiamas ir atnaujinamas ne tik prieš šventes. „Nesėdime sudėję rankų. Dabar rūpinamės švenčių stalu, o po jų vėl atnaujinsime asortimentą – pasiūlysime naujų gaminių“, – patikino konditerininkė D.Petreikienė.

Tad smaližiams tikrai yra ko laukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.