Livetos ir Petro Kazlauskų Kūčios neapsieina be žuvies suktinukų su grybais

Dainininkai Liveta ir Petras Kazlauskai bei jų duktė Ingrida Kūčių stalo neįsivaizduoja ne tik be 12 patiekalų, kuriuos kaskart ruošia patys. Stebuklingą naktį kauniečiai pasiners į burtus – sužinos, kas ilgiausiai gyvens.

I.Kazlauskaitė (dešinėje) dėkinga tėvams L. ir P.Kazlauskams, kad gimė per Kalėdas.<br>G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
I.Kazlauskaitė (dešinėje) dėkinga tėvams L. ir P.Kazlauskams, kad gimė per Kalėdas.<br>G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
G.Narkevičiūtės nuotr. („Charizma Photography“), studiją puošė „A.N. Decor“.
Daugiau nuotraukų (6)

„TV antena“

Dec 24, 2017, 12:18 PM, atnaujinta Dec 14, 2021, 9:25 AM

– Koks būna jūsų Kūčių stalas? Ar ant jo kvepia jūsų pačių ruošti valgiai?

Liveta: Stalas bus uždengtas balta drobine staltiese, o po ja dėsime šiaudų. Jų gauname iš mūsų kaimynės, kuri laiko arklius. Tokia tradicija atėjo iš mano tėvų namų.

Ant stalo dėsime tiek lėkščių, kiek bus žmonių. Būtinai padėsime lėkštę vėlėms. Taip darome kasmet. Ant stalo bus mažiausiai 12 Kūčių patiekalų: bent trijų rūšių silkės – su baravykais, žaliais svogūnais, troškintais svogūnais su morkomis. Visada per Kūčias mama pagamina žuvies faršo suktinukų, įdarytų mūsų pačių rinktais baravykais ir kiaušiniais. Verdame bulvių.

Ingrida: Senelė visada iškepa žuvies. Mes su mama verdame kisielių iš mūsų sodo uogų ir džiovintų obuolių. Jį gardiname cinamono lazdelėmis. Ant stalo dedame duonos, riešutų, mandarinų.

– Tikriausiai šventė neįsivaizduojama ir be kūčiukų, aguonų pieno?

Liveta: Kūčiukus visada kepu pati. Tai vienas būtiniausių Kūčių valgių. Tačiau jų nemirkome aguonų ar kanapių piene, nes tokios tradicijos mūsų namuose nėra. Visi mėgstame valgyti sausus kūčiukus.

– O kokių laikotės Kūčių tradicijų?

Petras: Kai susėdame prie stalo, visi sukalbame maldą. Po to laužome kalėdaičius. Įprastai jų būna ne vienas, o tiek, kiek prie stalo yra žmonių. Po to valgome Kūčių patiekalus, pakeliame po taurę raudonojo vyno.

Ingrida: Pavalgę visi einame į Bernelių mišias. Grįžę nepraleidžiame Kūčių burtų. Būtinai kiekvienas traukiame iš po staltiesės šiaudą. Tai simbolizuoja, kiek ilgai gyvensime. Visi stengiasi ištraukti kuo ilgesnį šiaudą.

Liveta: Jeigu augintume gyvulius, Kūčių naktį eitume paklausyti, ką jie kalba. Žinome, kad gyvuliai tarpusavyje kalba apie ateitį. Tačiau jų neturime. Belieka klausytis vienintelės namų augintinės – pudelių veislės kalytės Bellos lojimo.

– Ką šįmet gaminsite Kalėdų stalui? O gal turite tradicinį patiekalą?

Petras: Kalėdų maistas mūsų namuose taip pat pradedamas ruošti iš anksto. Pusryčiai būna skanūs, bet kiek kuklesni. O pietums būtinai ant stalo garuoja pagal tradicinį Livetos receptą keptas kalakutas, neretai kepamas kumpis, gaminamos įvairios salotos, daugybė užkandžių.

Liveta: Per Kalėdas pas mus suguža daugybė svečių. Sulaukiame giminaičių, bičiulių. Pasisvečiuoti mėgsta ir mūsų draugai iš muzikos pasaulio. Man patinka, kai namuose per šventes būna daug žmonių. Jiems prigaminu įvairių valgių.

Žuvies suktinukai su baravykais ir kiaušiniais

Reikės:

  • 1 kg žuvies faršo,
  • 50 g džiovintų baravykų,
  • 3–4 kiaušinių,
  • druskos,
  • pipirų,
  • 2 svogūnų,
  • 200 g grietinėlės,
  • 2 šaukštų lydyto sviesto.

Sukapotus baravykus ir smulkiai supjaustytą 1 svogūną pakepinkite su sviestu. Išvirkite ir susmulkinkite kiaušinius, sumaišykite su svogūnu, baravykais ir prieskoniais.

Suformuokite iš faršo paplotėlius, dėkite į kiekvieną įdaro ir formuokite suktinukus. Sudėkite juos į kepimo skardą, išteptą sviestu, ir kepkite 45 minutes orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje.

Kol suktinukai kepa, paruoškite padažą. Susmulkinkite 1 svogūną, įpjaustykite baravykų, įpilkite grietinėlės, įdėkite šaukštą sviesto, pagardinkite druska, pipirais, petražolėmis, krapais. Į padažą sudėkite iškepusius suktinukus ir kelias minutes juos patroškinkite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.