Sveikas šokoladinis Milanos Jašinskytės desertas – vos per 10 minučių

Mėsos ir alkoholio atsisakiusi Milana Jašinskytė (33 m.) sunkiai atsispiria saldumynams. Todėl šokių ir jogos mokytojos šventės iš tiesų saldžios, tačiau saldėsius ji ruoš iš sveikų produktų.

Vilnietė M.Jašinskytė sluoksniuotą desertą iš vaisių ir riešutų pagamino per dešimt minučių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilnietė M.Jašinskytė sluoksniuotą desertą iš vaisių ir riešutų pagamino per dešimt minučių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilnietė M.Jašinskytė sluoksniuotą desertą iš vaisių ir riešutų pagamino per dešimt minučių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilnietė M.Jašinskytė sluoksniuotą desertą iš vaisių ir riešutų pagamino per dešimt minučių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 29, 2017, 9:18 AM, atnaujinta Dec 6, 2019, 1:00 PM

Visai neprošal žiemos vakarą pasimėgauti sveiku desertu, paruoštu iš vaisių, riešutų, kakavos. Sluoksniuotas skanėstas puikiai tiktų kaip atgaiva suvalgius nemažai įvairių patiekalų.

Juolab kad šis desertas – be pridėtinio cukraus, todėl nereikėtų baimintis, kad apsals širdis ir apsunks organizmas.

Būtent dėl to vilnietė pamėgo saldumynus gaminti namuose, nes žino, ką į juos deda. Sveikos gyvensenos šalininkė netgi neperka ledų, nes gali jų pasiruošti iš šaldytų bananų ir riešutų sviesto.

Dėl to, kad šokių ir jogos mokytoja valgo nemažai daržovių ir vaisių, jos Kūčios ir Kalėdos – kiek kitokios nei daugelio.

Didžiąsias metų šventes M.Jašinskytė įprastai sutinka gimtojoje Klaipėdoje.

„Šventes sutinkame nedideliame artimųjų būrelyje, nes giminė nėra labai plati. Man gera sugrįžti pas mamą, ir kuo toliau, tuo labiau mane traukia Klaipėda. Grįžus norisi žemę bučiuoti, ten taip gera“, – prisipažino artimųjų išsiilgusi M.Jašinskytė, auginanti dukterį Danielę (6 m.).

Kūčių vakarienę ir Kalėdų vaišių stalą įprastai ruošia svečius namuose sutinkanti Milanos mama, ji vienturtės dukters neįpareigoja prisidėti prie pasirengimo šventėms.

Trys šventinės dienos gimtuosiuose namuose Milanai labiau prilygsta poilsiui ir pasibuvimui su brangiausiais žmonėmis.

„Maistas – mano mamos atsakomybė. Aš nesiveržiu perimti šitų pareigų, nes malonu, kai vyriausias šeimos narys palepina gardžiais patiekalais. Mama puikiai gamina ir atsižvelgia į sveikesnes receptūras“, – pasakojo M.Jašinskytė.

Šventinis stalas nebūna perkrautas gausybe patiekalų, be to, valgiai – lengvesni, iš kelių produktų. Milanai patinka mamos ruošta silkė su cinamonu, virtiniai su džiovintais baravykais.

Nors šeimininkė kūčiukų šventėms nekepa, spanguolių kisieliaus visada išverda. Tad tradicijų laikomasi tik iš dalies.

„Šviesaus atminimo močiutės laikydavosi visų lietuviškų papročių, valgiai būdavo tradiciniai. Kadangi mama antrą kartą ištekėjo už vokiečio, požiūris į šventes ir maistą yra platesnis“, – pasakojo M.Jašinskytė.

Nors dukra trejus metus nevalgo mėsos, mama neatsisako Kalėdų tradicijos patiekti keptą kalakutą.

Juk, be Milanos, būna kitų svečių, kuriems medumi ir garstyčiomis pagardintas kalakutas – vienas gardžiausių šventinių patiekalų.

Prie kepsnio patiekiama bulvių košė ir raudonajame vyne su gvazdikėliais troškinti švieži mėlynieji kopūstai. O Milanai atskirai mama ruošia žuvį.

„Pradėjau pasninkauti prieš trejus metus – nors tuomet adventas dar nebuvo prasidėjęs, nutariau gerokai prieš Kalėdas nevalgyti mėsos. Bet maniau, kad mamos kepto kalakuto per šventes neatsisakysiu, o tik papasninkausiu, kad organizmą išvalyčiau.

Kai mama ant stalo atnešė tą kalakutą, pasakiau: „Aš atsisakysiu.“ Daug geriau jaučiuosi, kai nustojau valgyti mėsą“, – pasakojo M.Jašinskytė.

Nors Milana nevalgo mėsos, pirmokei dukrai pietums visada ruošia mėsišką patiekalą.

Tačiau moteris nemėgsta ilgai užtrukti virtuvėje, tad stengiasi gaminti kuo paprastesnius ir greitai paruošiamus valgius.

Namų virtuve M.Jašinskytė dalijasi su širdies draugu televizijos žurnalistu Mindaugu Rainiu, kuris labiau mėgsta gaminti nei mylimoji.

Jis pasekė Milana ir taip pat atsisakė mėsos.

Vyras visada namuose pagamina vakarienę – dažniausiai ruošiamos įvairios salotos su padažais, kartais pica.

„Aš esu labai praktiška – juk mama, kuri augina vaiką, turi tvarkyti namus, domėtis vaiko namų darbais ir eiti į darbą. Todėl maistas man turi tarnauti – jį reikia paruošti greitai.

Žaviuosi tomis moterimis, kurios turi kantrybės netgi netikrą zuikį iškepti. Bet aš negaliu sau leisti patiekalą gaminti visą dieną. Jeigu man nepavyktų paruošti deserto per dešimt minučių, verčiau liksiu jo nevalgiusi ir nė nesiimsiu gaminti“, – šyptelėjusi pasakė M.Jašinskytė.

Sluoksniuotas desertas – iš trintų produktų

M.Jašinskytė pasidalijo sluoksniuoto deserto, kuriam nereikės daug produktų, receptu. Svarbu turėti kakavos, bananų, avokadų. Kietasis deserto sluoksnis galėtų būti ruošiamas iš džiovintų vaisių ir riešutų, o jeigu jų tuo metu neturite, panaudokite trupintus sausainius.

Indeliui skanėsto paruošti reikės:

  • 4 džiovintų datulių,
  • 3 graikinių riešutų.
  • Kremui reikės:
  • pusės didelio avokado,
  • pusės banano,
  • šaukšto kakavos,
  • arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus,
  • šaukšto klevų sirupo, jeigu norėtųsi daugiau saldumo,
  • šaukšto riešutų sviesto,
  • ispaninių šalavijų sėklų ir kokosų drožlių pagal skonį.

Gaminame

Datules ir graikinius riešutus sutrinkite trintuvu.

Lipnų mišinį dėkite į indelio dugną, tai bus deserto pagrindas, plonasis jo sluoksnis.

Avokadą, bananą ir kakavą sudėkite į trintuvą ir sutrinkite, kol pasidarys šokoladinis kremas. Jeigu įdėsite 2 šaukštus kakavos, kremas bus kartesnis, labiau primins juodąjį šokoladą, turintį apie 82 proc. kakavos.

Į tą pačią masę įdėkite šaukštelį kokosų aliejaus, kuris visus produktus puikiai sujungia, ir šaukštą klevų sirupo. Taip pat desertą pagardinkite riešutų sviestu, kuris suteiks riešutinį poskonį. Jei atrodo, kad riešutų skonio gali būti per daug, nedėkite sviesto.

Viską išplakite, kad produktai pasiskirstytų tolygiai. Į indą ant deserto pagrindo dėkite pusę kremo. Ant jo pabarstykite kokosų drožlių – kaip sniego, kuris tokį vaizdą sukurtų, jeigu skanėstą sluoksniuotumėte stikliniame inde.

Po to sudėkite likusį kremą. Viršų negausiai apibarstykite ispaninių šalavijų sėklomis ir dekoruokite keliomis šaldytomis uogomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.