Dangiškai skanus Trijų karalių desertas. Išsikepę nepasigailėsite

Kai iš „Thierry kepyklos“ gavau pakvietimą pasimokyti kepti Trijų Karalių bandeles – supaprastintą tradicinio prancūziško Trijų Karalių versiją, nė nedvejodama jį priėmiau.

 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Be tokio Trijų Karalių pyrago Prancūzai sausio neįsivaizduoja.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Be tokio Trijų Karalių pyrago Prancūzai sausio neįsivaizduoja.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 „Thierry kepyklos“ vaišės. Iš šonų - Trijų Karalių pyragai.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 „Thierry kepyklos“ vaišės. Iš šonų - Trijų Karalių pyragai.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Thierry Lauvray kasmet lietuvius kviečia pasimėgauti Trijų Karalių pyragu.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Thierry Lauvray kasmet lietuvius kviečia pasimėgauti Trijų Karalių pyragu.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Prie prancūziško Trijų Karalių pyrago puikiai derėjo ir lietuviški svarainiai.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Prie prancūziško Trijų Karalių pyrago puikiai derėjo ir lietuviški svarainiai.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 „Thierry kepyklos“ vidus.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 „Thierry kepyklos“ vidus.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Thierry mokė, kaip teisingai kepti Trijų Karalių desertą.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Thierry mokė, kaip teisingai kepti Trijų Karalių desertą.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Kiekvienme Trijų Karalių pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radęs asmuo karūnuojamas auksine karūna. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Renkama gražiausia bandelė.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Renkama gražiausia bandelė.<br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
 Trijų Karalių pyrago kepimo akimirkos. <br> R.Šeškaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (26)

Lrytas.lt

Jan 5, 2018, 5:45 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:06 PM

Dar pernai ragavau šio nuostabaus skanėsto, be kurio prancūzai neįsivaizduoja Trijų Karalių šventės ir vis dar prisiminiau pasakišką šio sluoksniuotos tešlos pyrago su švelnaus skonio migdolų įdaru, skonį.

Prancūzams, anot „Thierry kepyklos“ įkūrėjo ir šefo Thierry Lauvray, Trys Karaliai yra ne prastesnė šventė, nei Kalėdos. Ir ši šventė Prancūzijoje tiesiog neįsivaizduojama be Trijų Karalių pyrago.

Pyragas paprastai patiekiamas vakarienės pabaigoje. Jis stovi ant stalo, o po stalu, pagal seną tradiciją, palenda jauniausias šeimos narys. Iš pastalės jis praneša, kam kurį pyrago gabalą atiduoti. Vienas laimingasis gauna pyrage paslėptą keramikinę figūrėlę. Jis tituluojamas vakaro karaliumi ir gauna auksinę karūną”, – su tradicija supažindino Th.Lauvray.

Prancūzai šį pyragą valgo visą sausį. Kaip prancūzės nestorėja, besimėgaudamos tokiais desertais, man yra visiška paslaptis.

Prieš dešimtmetį pirmąją prancūzišką kepyklėlę Vilniaus Užupio rajone atidaręs, o šiandien visą jų tinklą turintis Thierry kasmet paragauti „Trijų Karalių“ pyrago kviečia ir lietuvius.

Kadangi, kaip minėta, kiekviename pyrage paslepiama po keramikinę figūrėlę, kurią radusius, tikima, laimė lydi visus metus, Thierry siūlė pyragą kąsti atsargiai.

„Stomatologų paslaugų mes nekompensuojame, – kvatojosi linksmasis prancūzas ir pridūrė, kad pjaustydamas Trijų Karalių pyragą stengiasi sau palikti gabalą be figūrėlės. – Užtat ir vaikštau be laimės“.

Jeigu anksčiau į „Thierry kepyklas“ visi būdavo kviečiami tik paragauti įžymiojo prancūziško skanėsto, šiemet šefas pasiūlė pasimokyti jį išsikepti ir patiems.

Todėl prieš pat Trijų Karalių šventę į savo kepyklėlę Užupyje Thierry sukvietė žymiausius Lietuvoje maisto tinklaraštininkus ir apie maistą rašančius žurnalistus į pyrago kepimo pamoką.

Tiesa, susirinkusieji kepė ne pyragą, o mažesnę jo versiją – sluoksniuotos tešlos bandeles su Trijų Karalių pyrago įdaru ir, žinoma, viduje paslėptomis keramikinėmis rankų darbo figūrėlėmis, kurių Thierrry parsivežė iš Prancūzijos.

Kad būtų įdomiau, Thierry sugalvojo užduotį – ne tik išradingai papuošti bandeles, bet ir pagardinti jas savo pačių sugalvotais slaptais ingredientais.

Sėkmingiausią dirbtuvėlių metu iškeptą pyrago versiją Thierry žadėjo dar šiek tiek patobulinti ir kitąmet pasiūlyti kepyklėlės svečiams.

Paprastai Trijų Karalių pyragas Prancūzijoje įdaromas tik migdolų kremu, tačiau prancūzas aklai tradicijų nesilaiko ir yra atviras lietuviškiems pasiūlymams.

Jų pyrago kepimo pamokoje būta visokių – nuo šviežių braškių, kardamono miltelių, cukruotų apelsino žievelių, džiovintų spanguolių iki lietuviškų svarainių, cinamonu apibarstytų obuolių ir bananų.

Vėliau degustacijos metu nuspręsta, kad labiausiai Trijų Karalių pyragą praturtino braškės ir lietuviški svarainiai.

Trijų Karalių pyrago galima visą sausį nusipirkti „Thierry kepyklose“ arba pasigaminti patiems pagal žemiau pateiktą receptą.

Trijų Karalių pyrago receptas

Tešlai reikės:

2 sluoksniuotos tešlos lakštų;

1 kiaušinio trynio;

20 ml vandens.

Kremui reikės:

2 kiaušinių;

250 ml pieno;

60 g cukraus pudros;

30 g miltų.

Kremo ruošimas

Pieną užvirkite. 2 kiaušinius išplakite su cukraus pudra, įmaišykite miltus. Supilkite verdantį pieną ir gerai išmaišykite.

Masę supilkite į nedidelį puodą, užvirkite, pavirkite 3 min. Kremą supilkite į dubenį, palikite atvėsti ir dėkite į šaldytuvą valandai.

Migdolų įdarui reikės:

60 g minkšto sviesto;

4 kiaušinių;

150 g maltų migdolų;

100 g cukraus pudros.

Migdolų įdaro ruošimas

Kiaušinių trynius iki baltumo suplakite su cukraus pudra. Į masę įmaišykite sviestą, po to – maltus migdolus.

Kai kremas atvės, įmaišykite į jį migdolinę tešlą.

Pyrago gaminimas

Kiaušinio trynį išplakite su vandeniu. Kepimo formą ištepkite sviestu ir dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą, patepkite jį kiaušinio plakiniu.

Ant lakšto dėkite migdolinį įdarą, bet netepkite jo iki kraštų.

Dėkite antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdykite pirmojo ir antrojo kraštus.

Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Dar kartą aptepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.