Konkurentas žaliajai arbatai: nauda sveikatai visapusė

Nors įprasta manyti, kad pati sveikiausia žmogaus organizmui arbata yra žalioji, specialistai tikina, kad toks įsitikinimas nėra iki galo teisingas. 

Paragvãjinio bugiẽnio arbata iki šiol yra pats populiariausias karštas gėrimas visoje Pietų Amerikoje. <br> 123rf.com. nuotr.
Paragvãjinio bugiẽnio arbata iki šiol yra pats populiariausias karštas gėrimas visoje Pietų Amerikoje. <br> 123rf.com. nuotr.
 Matė.
 Matė.
 Matė.
 Matė.
 Indai žaliajai arbatai gerti.
 Indai žaliajai arbatai gerti.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 6, 2018, 12:24 PM

Ekspertų teigimu, Lietuvoje sparčiai populiarėjančios paragvãjinio bugiẽnio (Yerba mate) arbatžolės – rimtas žaliosios arbatos konkurentas, mat ši iš Pietų Amerikos atkeliavusi arbata išsiskiria ne tik savo skoninėmis savybėmis, bet ir poveikiu sveikatai. 

Nauda sveikatai – visapusė 

Paragvãjinio bugiẽnio arbata – reikšmingas Lotynų Amerikos simbolis, lydėjęs šį žemyną ir per revoliucijas, ir per audringus karnavalus, todėl lig pat šiol laikomas pačiu populiariausiu karštu gėrimu visoje Pietų Amerikoje. 

„Skoniui ir kvapui“ atstovaujančio arbatos žinovo Andriaus Žilinsko teigimu, pietinėje žemyno pusėje šios arbatos išgeriama net daugiau nei kavos, o likusioje pasaulio dalyje ji pripažinta kaip sveika ir švelni kavos alternatyva. 

„Matė turtinga vitaminais ir mineralais, o antioksidantų, padedančių aspiginti nuo žalingo aplinkos poveikio, turi net daugiau nei žalioji arbata. Matėje esantys saponinai veikia priešuždegimiškai ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, o ksantinai – kofeinas, teobrominas ir teofilinas – energizuoja, be to, padeda esant kvėpavimo sutrikimams, pavyzdžiui, astmai. Dėl tokių savo savybių matė naudojama ir gaminant įvairius mitybos papildus“, – sako A.Žilinskas. 

Geriama pagal tradiciją

Ši arbata – tai Pietų Amerikoje augančio paragvajinio bugienio džiovinti lapeliai bei koteliai. Specifinio, gaivaus, kartoko skonio augalas ypač populiarus Argentinoje, Paragvajuje, Urugvajuje, Brazilijos pietuose ir Čilėje. 

Atvykėlius europiečius dar XVI amžiuje su šia arbata supažindino indėnai guaraniai, ji tapo neatskiriama kasdienybės dalis pietų Amerikos lygumų kaubojų kultūroje, o šiandien mėgstama daugumos žemyno gyventojų. 

Kaip tikras bendruomenės gėrimas, matė geriama savito ritualo metu draugų kompanijoje. 

Tradiciškai matė geriama iš kalebaso – išskobto nedidelio moliūgo, nors populiarūs ir mediniai, oda, metalu kaustyti puodeliai. 

Vis dėlto įprasta tokią arbatą gerti ir pavieniui – tai ir ryto gėrimas, kuris kartu su termosu karšto vandens keliauja su gėrėju per visą dieną. Tos pačios arbatžolės plikomos daugybę kartų, kol tampa  beskonės. Su kiekvienu užplikymu kofeino matėje vis mažiau, todėl vakarop gėrimas tampa labiau gaivinantis ir atpalaiduojantis. 

„Jei keliausite po po Pietų Ameriką, pastebėsite su savimi kalebasą matės besinešiojančius vietinius, kartu su savimi turinčius ir karšto vandens termosą jai pakarotinai užplikyti. O patekę į vietinių kompaniją, ir pats būsite įtrauktas į gėrimo ritualą. 

Matė – veiklių žmonių gėrimas. Jis padeda išlaikyti dėmesį ir jėgas ilgą laiką, nesukelia didelių energijos svyravimų. Gal todėl yra populiarus tarp pasaulio lyderių: tai mėgstamas Baracko Obamos, popiežiaus Pranciškaus, Che Guevaros, futbolo žvaigždžių Diego Maradonos ir Lionelio Messi gėrimas“, – sako A.Žilinskas. 

Paruošti nesudėtinga

Kaip namuose pasiruošti matės? A.Žilinskas atskleidžia, kad įprastai matė ruošiama sekant trumpą ritualą. 

„Pirmiausia indas iki 2/3 pripildomas matės arbatžolių. Uždengus jis šiek tiek papurtomas, kad arbatžolės susiluoksniuotų pagal dydį. Tuomet indas pakreipiamas 45 laipsnių kampu taip, kad arbatžolės nugultų į vieną jo šoną. 

Šiek tiek sudrėkinus jas vandeniu, ant arbatžolių paguldomas  specialus metalinis šiaudelis su tinkleliu, padedantis išfiltruoti smulkiausias matės žoleles. Tuomet galima plikyti arbatžoles – pilkite atsargiai, kad neišjudintumėte arbatžolių krūvelės, taip pat nenaudokite verdančio vandens (pakaks 80-95 laipsnių), nes gėrimas bus labai kartus“, – pataria „Skonio ir kvapo“ ekspertas. 

Gurkšnojant matę, pasak A.Žilinsko, metalinio šiaudelio imti pirštais ar judinti nereikėtų. 

„Ištuštinus pirmąjį kalebasą, užpilkite arbatžoles dar kartą ir paduokite puodelį draugui. Tradiciškai geriama kompanijoje, besišnekučiuojant, neskubant. Kiekvienas dalyvis ištuštiną gautą matės porciją ir siunčia indą kitam. Visi dalinasi ir vienu metaliniu šiaudeliu, visai nesijaudindami dėl bakterijų – todėl peršalę dalyviai turėtų savo eilę praleisti“, – sako A.Žilinskas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.