Istorikas papasakojo, kokie blynai buvo kepami smetoniškoje Lietuvoje

Kaip Užgavėnės buvo švenčiamos prieš 100 metų ir vėliau, tarpukario Lietuvoje? 

 Blynai pirmiausia išpopuliarėjo Vakarų Lietuvoje, tik po to jų receptas pasklido po šalį.<br> 123rf.com nuotr.
 Blynai pirmiausia išpopuliarėjo Vakarų Lietuvoje, tik po to jų receptas pasklido po šalį.<br> 123rf.com nuotr.
 Mieliniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
 Mieliniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
 Paprasti miltiniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
 Paprasti miltiniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
 Čirviniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
 Čirviniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
 Bulviniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
 Bulviniai blynai.<br> 123rf.com nuotr.
Užgavėnės neapsieina be blynų.<br>LR archyvas.
Užgavėnės neapsieina be blynų.<br>LR archyvas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 12, 2018, 6:00 PM, atnaujinta Mar 3, 2019, 1:31 PM

Daugiau šia tema pasakoja istorikas, o maisto ekspertė pateikia tris tradicinius lietuviškų Užgavėnių blynų receptus.

Skirtingose regionuose – skirtingos Užgavėnės 

Anot Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo docento A.Vaicekausko, būtent iš tarpukario tradicijų ir žinome apie Užgavėnes – ankstesnės informacijos nėra daug išlikę. 

Užgavėnės skirtinguose regionuose buvo švenčiams kitaip.

„Štai Vakarų Lietuvoje buvo populiarūs persirengėliai. Jų vaikštynės dabar paplitusios visoje šalyje. Gal todėl žemaičiai Užgavėnes savinasi kaip savo tradicinę šventę“, – tikino pašnekovas. 

Tačiau kitur Lietuvoje Užgavėnių metu persirengėlių nebuvo. 

„Didžiausia šventės pramoga kituose Lietuvos regionuose būdavo važinėjimas arklių traukiamomis rogėmis. Kaimo jaunimas tiesiog susėsdavo į keletą rogių ir važinėdavo per kaimą, linksmindavosi, pokštaudavo“, – teigė A.Vaicekauskas.

Populiariausi – miltiniai gaminiai

Na, o Užgavėnėms būdingas patiekalas – blynai – pas mus atėjo iš slaviškos tradicijos ir tai jau yra moderniosios kultūros dalis. 

„Tarpukariu tai jau buvo populiarios vaišės, nors anksčiau lietuviai per Užgavėnes valgė tiesiog riebią mėsą. Blynai išpopuliarėjo taip pat Vakarų Lietuvoje, kitaip tariant, Žemaitijoje, ir tapo tradicijų dalimi – minima, kaip persirengėliai vagia blynus nuo krosnies arba yra gražiuoju jais vaišinami“, – pasakojo docentas. 

Tarpukario metais per Užgavėnes, pasak A.Vaicekausko, buvo populiaru valgyti paprastus miltinius blynus: tuomet niekas nekepė blynų su obuoliais ar bulvinių blynų. 

Tačiau buvo mėgstami per visą keptuvę iškepti lietiniai ir paprasčiausi miltiniai blynai, kai kur – čirviniai. Taip pat atsirado miltinių kepinių variantų: spurgų, žagarėlių ir t.t.

Suintensyvėja prekyba blynais

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė tikina, kad prieš Užgavėnes ir per jas išties suintensyvėja prekyba IKI kepamais blynais.

„Prieš Užgavėnes tikrai pastebimas išaugęs blynų populiarumas. Tarp mūsų klientų mėgstamiausiųjų – pikantiški blynai: lietiniai su kumpiu ir sūriu, žemaičių blynai, vištienos blyneliai, tačiau populiarūs ir lietiniai su varške bei saldūs blynai. Taip pat visada siūlome egzotiškų lietinių su daržovėmis, į kurių tešlą įmaišyta ciberžolės“, – vardino B.Čaikauskaitė, pridūrusi, kad iš viso IKI parduotuvėse prekiaujama 9 rūšių blynais.

Kaip pagaminti įsimintinus ir autentiškus Užgavėnių blynus, papasakoti gali IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen. 

Pasak jos, svarbiausia, kad blynai būtų purūs. O tam visada gelbėja viena gudrybė: atskirai išplakti kiaušinių tryniai ir baltymai. Baltymai išplakami iki standžių putų, o tai suteikia blynams purumo. 

Visų mėgstami čirviniai blynai

Maisto ekspertė A.Rasmussen gaminant čirvinius blynus pataria pirmiausia sumaišyti šlapias ir sausas sudedamąsias dalis ir tik tuomet jas maišyti tarpusavyje. Geriausia, kad ingredientai būtų kambario temperatūros. 

„Antra gudrybė siekiant, kad blynai būtų purūs – dalį pieno atskiesti gazuotu vandeniu. Tiek gazuotas gėrimas, tiek iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymai turi atsidurti tešloje prieš pat kepimą“, – teigia A.Rasmusen ir siūlo pasigaminti populiariuosius čirvinius blynus pagal šį receptą.

Reikės: 

300 g miltų,

3 vnt. kiaušinių,

2 valg. š. grietinės,

100 gr. sviesto,

2 arbat. š. kepimo miltelių,

1,5 arbat. š. vanilinio cukraus,

žiupsnelio druskos,

2 valg. š. cukraus,

1 st. pieno. 

Gaminame 

Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus. Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Gardūs mieliniai blynai

Mieliniai blynai ypatingi tuo, kad visuomet yra purūs ir minkšti. Sumaišę mielinių blynų ingredientus, tešlą palikite šiltoje tamsioje vietoje kelioms valandoms, kad pakiltų. 

„Tešlos kildinimas – svarbus momentas, nes jei tešla nebus pakankamai iškilusi, blynai nebus tokie minkšti ir purūs. Tačiau jei perkildinsite tešlą, blynuose jausite mielių kartumą, o kartu jie neteks ir dalies saldumo, nes mielės „suvalgys“ visą cukrų. Todėl geriausia blynus kepti tada, kai tešla padvigubės. Jei planuojate blynus kepti, pavyzdžiui, pusryčiams, paruoštą tešlą pernakt laikykite šaldytuve“, – tikina A. Rasmusen ir dalinasi sočių mielinių blynų receptu. 

Reikės: 

25 g šviežių mielių arba 8-9 g sausų,

3 valg. š. cukraus,

0,5 l pieno,

2 kiaušinių,

didelės saujos razinų,

žiupsnelio druskos,

miltų. 

Gaminame 

Mieles sumaišykite su 1 valg. š.cukraus ir užpilkite šiltu pienu. Į tešlą supilkite išplaktus kiaušinius, likusius 2 valg. š. cukraus ir viską išmaišykite. Maišydami įberkite vandenyje išbrinkytas razinas. Galiausiai įberkite tiek miltų, kad tešla taptų grietinės tirštumo. Indą su tešla uždenkite maistine plėvele ar ranšluostėliu ir palikite šioje vietoje, kol tešla padvigubės. Kepkite ant gerai įkaitintos keptuvės. Tiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Tradiciniai bulviniai blynai

Bulviniams blynams gaminti, pasak A.Rasmusen, reikėtų rinktis krakmolingas bulves, kurios išskirtų kuo mažiau skysčio. Na o jei tokių bulvių neturite, bulvių masę galima nusunkti ir taip išvengti per didelio drėgmės kiekio. Taip pat į tešlą galima įdėti miltų, tačiau kuo jų daugiau, tuo blynai būna kietesni. 

„Jei bulvės šviežios ar mažiau krakmolingos, jas geriau tarkuoti burokine tarka – išsiskirs mažiau skysčio. Be abejo, galima bulves sutrinti bulvine tarka, tačiau skysčio bus daugiau ir greičiausiai bulvių masę reikės šiek tiek nusunkti“, – pasakoja A. Rasmusen ir kviečia išbandyti žemiau pateikiamą bulvinių blynų receptą.

Reikės: 

4-5 didelių bulvių,

1 svogūno,

1 skiltelės česnako,

1 kiaušinio,

3 valg. š. miltų,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio pipirų,

100 ml aliejaus kepimui.

Gaminame 

Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus. Patiekite su grietine ar grybų padažu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.