Neįprasti blynų receptai Užgavėnėms ir gurmaniškas blynų tortas

Įvairių pasaulio šalių restoranų virtuvėse dirbęs kulinaras Gediminas Abraškevičius sako, kad Užgavėnių proga verta paragauti ne tik tradicinių lietuviškų blynų, bet ir išmėginti mums neįprastus receptus iš kitų pasaulio virtuvių. 

Užtenka suteikti blyneliams kitokią formą, ir jie atrodys nekasdieniškai.<br> 123rf.com nuotr.
Užtenka suteikti blyneliams kitokią formą, ir jie atrodys nekasdieniškai.<br> 123rf.com nuotr.
 Blynai.<br> Organizatorių nuotr.
 Blynai.<br> Organizatorių nuotr.
 R.Bolgovas.<br> Organizatorių nuotr.
 R.Bolgovas.<br> Organizatorių nuotr.
 Mėsos gaminiais prekiaujantis Irmantas.<br> Organizatorių nuotr.
 Mėsos gaminiais prekiaujantis Irmantas.<br> Organizatorių nuotr.
 Blynų tortas.<br> Organizatorių nuotr.
 Blynų tortas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 13, 2018, 12:29 PM

O virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo pasimėgauti gurmanišku blynų tortu ir pateikia jo receptą.

Blynai – toks patiekalas, kur labai daug lemia ne tik tešla, bet ir su kuo jie valgomi. Įprastai Lietuvoje blynai kepami iš kvietinių miltų ir vandens, dažnai pridedant į tešlą ir kiaušinių. Kartais dar šlakelis pieno ar kefyro. Populiariausi lietuviški blynų padažai turbūt bus grietinė ir uogienė, o nesaldūs blynai būna pagardinami spirgučiais ar grybais“, – vardijo G.Abraškevičius.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad Užgavėnėms klientai išties ieško daugiausia tradicinių priedų blynams. 

Vaisių ir daržovių skyriuje perkamos bulvės bulviniams blynams, bananai, obuoliai, kriaušės – lietinių įdarams, o įvairios uogos – paprastų blynelių padažams ir papuošimui. 

„Kadangi su klientais pasišnekame, tikrai galiu pasakyti, kad Užgavėnėms žmonės ruošiasi. Vieni kepa bulvinius blynus, tad ieško bulvių, kurios tam geriausiai tinka. Kiti į lietinius vynioja obuolių ar kriaušių skilteles.  Bananai – tai jau klasika. O neseniai po pertraukos ir vėl turime šviežių braškių. Laukdami lietuviškų, žmonės po truputį bando ir jas šen bei ten panaudoti“, – pasakojo turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.

Pieno produktų skyriuje prieš Užgavėnes nuperkama daugiau varškės ir grietinės. O mėsos skyrius ta proga sulaukia specialiai atvykstančių klientų.

„Turiu pirkėją, kuris ne tik Užgavėnių proga, bet ir šiaip kartas nuo karto prašo parinkt kokį gražesnį gabalėlį lašinukų ar šoninės spirgučiams prie blynų. Jis išsipasakojo, kad valgo bent kartą per mėnesį paprastus blynus iš miltų, bet su spirgučiais ir grietine. Kaip jis sakė, tėvukas tokius valgė ir šimto metų sulaukė, tai ir jis į tą rekordą taiko“, – šypsodamasis istoriją prisiminė natūraliais kaimiškais rūkytos mėsos gaminiais prekiaujantis Irmantas.

Kulinaras G.Abraškevičius norintiems išbandyti ką nors naujo, įkvėpimo siūlo ieškoti kitų tautų virtuvėse. 

„Tai laiko patikrinti receptai, kurie tikrai neturėtų nuvilti. Ačiū internetui, dabar per keletą sekundžių galima pasinerti į tolimiausių kraštų virtuvių paslaptis. Siūlyčiau išmėginti Azijoje populiarius blynus, kepamus iš žemės riešutų miltų, Meksikoje populiarius kukurūzų miltų blynelius. 

Amerikietiški blynai su pasukomis bus ypač purūs, ir, žinoma, nepamirškime juos pagardinti klevų sirupu. Dar įdomūs yra olandiški blynai, kuriems ypatingo traškumo suteikia riešutų sviestas“, – vardijo pašnekovas.

Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pritaria, kad tokiai dienai, kaip Užgavėnės, blynai turi būti išskirtiniai savo skoniu ir pateikimu ir siūlo pasigaminti gurmanišką blynų tortą.

Ruslano Bolgovo Užgavėnių blynų torto tešlai reikės: 

250 g miltų, 

pusės litro pieno, 

200 g grietinės, 

50 g aliejaus, 

žiupsnelio druskos, 

šiek tiek cukraus, 

5 g kepimo miltelių, 

dviejų kiaušinių. 

Viską sumaišę kepkite lietinius, o kad pagamintumėte tortą, jums reikės paruošti kremą. 

Kremui reikės: 

indelio „Nutella“, 

2 indelių maskarponės sūrio, 

vieno apelsino.

Sumaišykite „Nutella“ ir maskarponės sūrį su pjaustytu apelsinu. Tuomet ant kiekvieno lietinio tepkite pasigaminto kremo ir dėkite blynus vieną ant kito, kol „užaugs“ norimo aukščio blynų tortas. Papuoškite jį uogomis ir karamelizuotais riešutais. 

„Skanaus!“ – palinkėjo R.Bolgovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?