Aludarystės muziejui ieško šešiakampe žvaigžde pažymėtų alaus kamštelių

Vasaros pradžioje po rekonstrukcijos atidaroma alaus darykla Klaipėdoje „Švyturys Brewery“ renka aludarystės istorijos įdomybių ekspoziciją, kurios bendraautoriais gali tapti visi alaus kultūros gerbėjai Lietuvoje. Bendrovė kviečia pasidalinti senaisiais keramikiniais alaus kamšteliais arba indais su Dovydo žvaigžde.

Šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno tapo aludarystės simboliu.<br> Organizatorių nuotr.
Šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno tapo aludarystės simboliu.<br> Organizatorių nuotr.
Šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno tapo aludarystės simboliu.<br> Organizatorių nuotr.
Šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno tapo aludarystės simboliu.<br> Organizatorių nuotr.
Šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno tapo aludarystės simboliu.<br> Organizatorių nuotr.
Šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno tapo aludarystės simboliu.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2018, 11:22 AM

Šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno tapo aludarystės simboliu, atsiradusiu, kai alaus gamybos procesas buvo prilyginamas alchemijai. Norint išreikšti ryšį su senąja aludaryste, žvaigžde keramikinius alaus kamštelius žymėjo 1784 m. Klaipėdoje įkurta alaus darykla, po Antrojo pasaulinio karo gavusi „Švyturio“ pavadinimą.

Tokius kamštelius bei kitus įdomius eksponatus bus galima rasti naujosios daryklos aludarystės istorijos ekspozicijoje. Šia kolekcija, kuri bus atvira iš visų Lietuvos miestų atvykusiems lankytojams, siekiama iliustruoti aludarystės ir alaus kultūros raidą Lietuvoje, taip pat „Švyturio“ daryklos istoriją.

Žydiška Dovydo žvaigždė nuo seno – ir aludarių simbolis

Aludarystė nuo senų laikų buvo gerai žinoma ir privilegijuota profesija, tačiau pats alaus gamybos procesas suprantamu tapo daug vėliau.

Iki pat XIX a. pabaigos fermentacijos principas aludariams dar buvo paslaptis. Salykle, gaminamame iš miežių daigų, atsirandantys fermentai buvo reikalingi alaus rūgimui. Tačiau ne vieną šimtmetį vandens „virtimas“ putojančiu alkoholiniu gėrimu buvo laikytas nesuvokiamu reiškiniu, prilygstančiu alchemijai. Todėl šešiakampė žvaigždė, istorijoje naudojama kaip žydų tautos arba alchemijos simbolis, šiuo atveju reiškė dar neatrastą alaus prigimtį ir tapo aludarių gildijos simboliu.

Taip pat svarstoma, kad Dovydo žvaigždė aludarystės simboliu pasirinkta ir dėl to, kad alų verdant jame žūdavo bakterijos, ir senaisiais laikais jis nebuvo toks pavojingas, kaip nevirintas vanduo ar vynas. Dar keliama  versija, kad iš trikampių sudaryta žvaigždė yra trijų svarbiausių alaus gamybos elementų – vandens, salyklo ir apynių – sąjungos simbolis. Egzistuoja ne vienas paaiškinimas, kodėl aludariai pasirinko Dovydo žvaigždę, tačiau faktas, kad šis simbolis prigijo aludarystei.

Daryklos kolekcijai ieškomi eksponatai iš lietuvių stalčių

„Švyturys Brewery“ siekia sukurti unikalią aludarystės istorijos ekspoziciją ir kviečia visus alaus meistrystės gerbėjus prisidėti renkant eksponatus. 

Bendrovė Lietuvos gyventojus kviečia pranešti ne tik apie turimus senuosius keramikinius alaus kamštelius su šešiakampe žvaigžde, bet ir giminėje išlikusius senuosius alaus receptus, gamybos įrankius arba specialius indus – nuo laikų, kai aludarystė pradėjo sparčiai plisti.

Nors XVII a. alaus gamybą buvo bandyta griežčiau kontroliuoti, bendrai aludario profesija buvo gerbiama ir skatinama. Aludarystės amatui klestint, savo reikmėms alų virti galėjo kiekvienas gyventojas. Taip ėmė formuotis autentiškos aludarystės tradicijos, kiekvienos giminės perduodamos jaunesnėms kartoms.

„Švyturys Brewery” – prieš metus rekonstruoti pradėta senoji „Švyturio“ alaus darykla Klaipėdoje. Jau vasaros pradžioje naujas traukos centras atvers duris ne tik naujų pramogų išsiilgusiems vietiniams gyventojams, bet ir aludaryste besidomintiems svečiams iš kitų miestų. Darykloje vienu metu galės būti verdama iki 18 alaus rūšių, o gamybos procesas ir rezultatas bus prieinami visiems – „Švyturys Brewery“ lankytojams bus organizuojamos ekskursijos po daryklą, degustacijos, veiks naująsias alaus kultūros vertybes puoselėjantis gastrobaras.

Dėl turimų eksponatų kreiptis į Godą Diečkutę: goda@bvrg.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.