Dvi draugės atkūrė garsių rašytojų ir jų herojų patiekalų receptus

Ar įsivaizduojate, koks yra madlenų, aprašytų prancūzo Marcelio Prousto romane, skonis? O gal norėtumėte paragauti rusų klasiko Levo Tolstojaus romano „Ana Karenina“ heroję Kiti išgydžiusios džiovintų slyvų sriubos?

Maisto stilistė, fotografė G.Barauskienė (dešinėje) ir literatūrologė, žurnalistė R.Derenčienė suvienijo kūrybines jėgas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Maisto stilistė, fotografė G.Barauskienė (dešinėje) ir literatūrologė, žurnalistė R.Derenčienė suvienijo kūrybines jėgas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žuvų kukuliai su indiškais prieskoniais
Žuvų kukuliai su indiškais prieskoniais
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Mar 1, 2018, 2:54 PM

Dvi vilnietės draugės – maisto stilistė, fotografė Giedrė Barauskienė (48 m.) ir literatūrologė, žurnalistė Rasa Derenčienė (48 m.), išleidusios receptų knygą, tai padarė įmanomu dalyku.

Kūrybingos moterys suvienijo savo pomėgius – gaminti maistą ir skaityti. Kas iš to išėjo?

Su leidykla „Baltos lankos“ jos išleido knygą „Prie stalo su rašytoju“, į kurią sudėjo beveik 80 receptų.

Juos autorės atkūrė pačios, įkvėptos gerai žinomų užsienio ir Lietuvos rašytojų kūrinių bei jų herojų, derindamos klasikinius ir retesnius patiekalų receptus.

Tad galima sakyti, kad jos kviečia sėsti su jais prie stalo ir panirti į kulinarinius nuotykius po skirtingus laikotarpius, šalis ir virtuves.

Idėja gaminti knygose minimus patiekalus prieš trejus metus kilo maisto stilistei, fotografei Giedrei. Žinodama draugės aistrą skaityti ji pasiūlė Rasai prisidėti.

Rasa skaitė kūrinius, apibūdindavo Giedrei epizodą, susijusį su patiekalu, o tada Giedrė galvodavo, kaip tas detales paversti kuo artimesniu knygai receptu, numatyti tikslų produktų kiekį. Ir įsisukdavo į virtuvę.

„Tik keli receptai knygose buvo surašyti detaliai, visus kitus atkuriant teko kurti.

Pavyzdžiui, Roberto Jameso Wallerio knygoje „Madisono apygardos tiltai“ buvo paminėtos įdarytos paprikos. Jos gali būti ir žalios, ir raudonos arba geltonos.

Yra paminėti du produktai – sūris ir ryžiai.

Kadangi herojė Frančeska buvo italė, pamaniau, kad paprikos galėtų būti pailgos, būdingesnės itališkai virtuvei.

Atkurdama receptą ieškojau sąsajų su knygos personažu, istorija, laikotarpiu, šalies virtuve“, – pasakojo G.Barauskienė.

Ir taip neskubėdamos porą metų šalia kitų darbų moterys visa tai kūrė savo malonumui. Surinktą nemažą dalį receptų jos nusprendė pasiūlyti leidyklai.

Gal būtų ir toliau neskubėjusios, tačiau su leidykla susitarė į knygą sudėti apie 80 receptų.

Iš pradžių Rasa prisimindavo knygas, kuriose galėjo būti paminėti kokie nors patiekalai, o vėliau jas ėmė skaityti tikslingai.

Vis dėlto ištrauka, susijusi su kulinarija, – ne vienintelis Rasos tikslas.

Be to, kad R.Derenčienė dirba žurnalistinį darbą, studijuoja psichoterapiją, ji daugiau nei dešimtmetį domisi biblioterapija – literatūros panaudojimu dvasinei ir psichikos sveikatai gerinti, pati veda seminarus.

„Ši sritis – širdžiai, tad dalis knygų atėjo iš biblioterapinių knygų sąrašo. Jos gydo dvasią, pakelia nuotaiką, paglosto širdį. Tai puikiai derėjo su maisto gaminimu.

Paragavusios patiekalo mes jautėmės tarsi fantaziją pavertusios realybe“, – paaiškino Rasa, per metus vidutiniškai perskaitanti po 40 knygų.

Visi patiekalai atsirado Giedrės virtuvėje.

Ten moteris juos fotografuodavo, stengdamasi skirtingus laikus sujungti į vieną bendrą kompoziciją.

Sudėtingiausia G.Barauskienei buvo pagaminti lietuvišką naminę duoną, kuri buvo paminėta Juozo Baltušio knygoje „Sakmė apie Juzą“. Moteriai tai pavyko ne iš pirmo karto.

Užtat madlenos, įkvėptos rašytojo M.Prousto knygos „Prarasto laiko beieškant. Svano pusėje“, tapo Giedrės firminiu patiekalu, kurį dabar gamina visiems.

Prieš kepdama jas pirmą kartą fotografė specialiai iš Prancūzijos atsisiuntė metalines formeles, nors galima naudoti ir silikonines.

Beje, pasak Giedrės, madlenų skonis šiek tiek primena lietuviškus grybukus.

„Romane M.Proustas net keliuose puslapiuose aprašo, ką jis jaučia valgydamas šias madlenas. Ši ištrauka yra panaudota ne viename literatūros vadovėlyje, tad net nedvejojome, kad madlenas tikrai reikia įtraukti į mūsų knygą“, – pridūrė R.Derenčienė.

Airių ir britų rašytojo Iriso Murdocho romano „Jūra, jūra...“ herojus Čarlzas Eroubis – gurmanas, turintis savitą skonį.

Jis vertina paprastą, bet neprastą valgį ir mėgsta mėgautis juo namie.

Jis seniai suprato, kad „viešose vietose dideliais kiekiais ryti brangų, įmantrų ir toli gražu ne visuomet gardų maistą ne tik nepadoru ir neestetiška, bet tai kenkia sveikatai ir neteikia žmogui jokio malonumo“.

Vieną lietingą popietę savo name ant skardžio prie jūros priešpiečiams jis valgo žuvies kukulių su aštriu indišku padažu ir tarkuotų morkų, ridikėlių, rėžiukų bei žalių pupelių salotomis.

Ir jaučiasi „labai savimi patenkintas“.

Būtent šiuos žuvų kukulius su indiškais prieskoniais autorės siūlo pasigaminti „Lietuvos ryto“ skaitytojams. Be to, jos pasidalijo ir kukulių padažo receptu, kuris į knygą nepateko.

Žuvų kukuliai su indiškais prieskoniais

4 porcijoms (16–18 kukulių ) reikės:

5 tilapijų ar stiklinių šamų filė gabalėlių,

3 šaukštų žemės riešutų aliejaus,

1 šaukštelio tarkuotos šviežios imbiero šaknies,

2 česnako skiltelių,

1 svogūno,

2 mažų žalių paprikų (neaitrių),

0,25 šaukštelio maltų ciberžolių,

0,25 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų,

0,5 šaukštelio maltų kalendrų,

0,5 šaukštelio garam masala prieskonių mišinio,

1–2 su lupenomis išvirtų ir nuluptų bulvių,

0,5 šaukštelio žaliųjų citrinų sulčių,

3–4 šaukštelių miltų,

2 šaukštelių kukurūzų krakmolo,

150 g maltų džiūvėsėlių,

aliejaus skrudinti,

pluoštelio kalendrų lapelių,

druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Padažui reikės:

3 pomidorų,

3 kardamonų ankštelių,

1 cinamono lazdelės,

4 gvazdikėlių,

1 lauro lapo,

0,5 šaukštelio kuminų,

2 šaukštų aliejaus kept,i

3 šaukštelių rudojo cukraus,

1 šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies,

1 šaukštelio maltų ciberžolių,

0,5 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų,

0,5 šaukštelio džiovintų ožragių lapelių,

1 šaukšto riebios grietinėlės,

druskos pagal skonį.

Žuvį vienu sluoksniu sudėkite į aliejumi pašlakstytą kepimo skardą, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite 20–25 minutes iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškeptą atvėsinkite.

Keptuvėje įkaitinkite žemės riešutų aliejų. Ant nesmarkios ugnies pamaišydami jame pakepkite susmulkintą svogūną, kol taps skaidrus. Tada sudėkite imbierą, česnaką, sukapotą žalią papriką, pamaišydami dar pakepkite 5 minutes.

Suberkite prieskonius, išmaišykite ir sudėkite susmulkintą žuvį, užpilkite žaliųjų citrinų sultimis. Galiausiai įmaišykite sutarkuotas bulves, krakmolą. Pagardinkite druska ir pipirais, gerai išmaišykite ir palikite masę atvėsti.

Miltus dubenėlyje užpilkite nedideliu kiekiu vandens, kad būtų kiaušinio plakinio tirštumo. Šiame mišinyje suvilgykite iš žuvies masės suformuotus kukulius, paskui juos pavoliokite džiūvėsėliuose ir sudėkite į puode įkaitintą aliejų.

Virkite ant vidutinės kaitros, kad po truputį paruduotų plutelė, – maždaug 5 minutes. Išgriebkite ant popierinio rankšluosčio. Žuvų kukulius ragaukite su padažu ir kalendrų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.