„Visos lietuviškos šventės vyksta prie stalo, todėl nusprendėme Kaziuko mugės metu visą tautą susodinti prie vieno bendro stalo, kuris tapo vienu pagrindinių mugės akcentų. Taip pat ši mintis kilo ir dėl dažnai viešojoje erdvėje girdimų nusiskundimų dėl didelių maisto kainų mugių metu. Partnerių dėka Barbekiu kepėjų asociacijos meistrai mugės svečius prie šimtmečio stalo vaišina už simbolinę trijų eurų kainą,“ – pasakoja mugės organizatorius Vytenis Urba.
Pasak idėjos autoriaus, visi šimtmečio stalo meniu patiekalai buvo kuriami atsižvelgiant į tradiciškai ant lietuviškų stalo nugulančių patiekalų receptūras. „Koks šventinis stalas be silkės? Vienas iš užkandžių, kurio kviečiame paragauti – tai „Vilniaus duonos“ šventinė duonelė, patiekiama su „Zigmo“ žuvų silkės filė ir marinuotu svogūnu.
Karštųjų patiekalų pasirinkimas platus: jautienos kepsneliai, kaukazo šašlykas, kiaulienos dešrelės, sprandinės kespnys – šio mėsiško meniu autoriai – „Biovela“ ir „Utenos mėsa“. Džiaugiamės, kad prie šios idėjos prisijungė ir tarptautinės kompanijos, pavyzdžiui, vulkaninės kilmės mineralinis vanduo „Borjomi“ tapo Lietuvos šimtmečio stalo vandeniu ir kiekvieną pietaujantį vaišina buteliuku vandens bei simbolinėmis dovanėlėmis su lietuviška atributika.
Sekmadienį šimtmečio stalo gaspadoriumi tapo grupės ŽAS narys, maisto guru vadinamas Gidonas Šapiro. „Esu didžiausias lietuviškos virtuvės fanas, todėl būti šio kone ilgiausio Lietuvoje stalo gaspadoriumi man yra didžiulė garbė“, – sakė jis.
Oficialus Kaziuko mugės uždarymas vyks šiandien, sekmadienį, 14:30 val. Arkikatedros aikštėje. Šimtmečio stalo patiekalų Rotušės aikštėje mugės svečiai kviečiami ragauti iki 16 valandos.