Operos solisto namų virtuvėje šeimininkauja nuo didžiausio iki mažiausio

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovu neseniai tapęs Jonas Sakalauskas (36 m.) radęs laiko su žmona aktore, dainininke Agne Sabulyte (33 m.) bei atžalomis Vakare (5 m.) ir beveik trejų metų Dobilu mielai sukiojasi namų virtuvėje. Tai pagrindinė šeimos susibūrimų erdvė.

 Virtuvė – Sakalauskų šeimos susibūrimų erdvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Virtuvė – Sakalauskų šeimos susibūrimų erdvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pavasario salotos.
 Pavasario salotos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 8:59 AM

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro direktoriaus pareigas šių metų pradžioje palikęs ir vadovauti didžiausiam šalies teatrui ėmęsis operos solistas J.Sakalauskas neseniai suvirpino LRT televizijos konkurso „Du balsai – viena širdis“ žiūrovų širdis.

Scenoje vyras dainavo kartu su dukterimi Vakare. Mergaitei tai buvo smagus iššūkis ir žaidimas, o Jonas neslėpė, kad jaudulio tąkart televizijoje buvo nemažai. Kameros taip pat užfiksavo, kaip stebėdama vyro ir dukters pasirodymą jaudinosi A.Sabulytė.

Patirtus įspūdžius šeima aptarė prie visų drauge ruoštos vakarienės stalo nuosavuose namuose Vilniuje. Prie patiekalų ruošimo prisidėjo ir mažoji Sakalauskų atžala – sūnus Dobilas.

– Agne, kaip pasikeitė jūsų šeimos gyvenimo ritmas Jonui tapus LNOBT vadovu?

– Pokyčių yra. Jonas nevažinėja, kaip anksčiau, iš Vilniaus į Klaipėdą ar į gastroles su grupe „El Fuego“. Todėl kiekvieną vakarą grįžta į namus. Vakarieniaujame visa šeima.

– Jonas „TV antenai“ yra sakęs, kad virtuvėje pailsi po dienos darbų ir net kuria dainas, todėl neretai jį galima išgirsti dainuojantį.

– Jonui gal ir patiktų daugiau suktis virtuvėje. Gal ir toks poilsis jam būtų naudingas, išmoktų daugiau klausyti vidinio balso apie valgymo poreikius, tačiau šiame mūsų šeiminio gyvenimo etape daugelį dalykų sureguliuoja vaikai.

Kai Jonas grįžta, Vakarė ir Dobilas būna jo pasiilgę, todėl jis šimtu procentų įtraukiamas į žaidimų karavaną. Virtuvės malonumams dažnai lieka laukti tinkamesnio laiko.

– Vadinasi, valgį dažniausiai ruošiate jūs?

– Dažniausiai aš. Man tai patinka. Nors kartais pagaunu save svajojančią, kaip būtų gera, kad ir mane kas nors palepintų skaniu maistu. Kartais tas mintis pasąmoningai kas nors išgirsta. Tuomet gera ragauti kito ruoštą maistą ir tiesiog mėgautis bendravimu niekuo nesirūpinant.

– Ar turite patiekalą, kurį kiekvienas labiausiai mėgstate ruošti?

– Jonas dažniausiai kepa kiaušinienę – ji tikrai labai skani. O aš ruošiu viską, ko trokšta mano širdis ir šeima.

– Ar įtraukiate į šį procesą vaikus?

– Nuo ankstyvos vaikystės jie kartu su manimi kepa pyragus, beria miltus, maišo sodą su actu, plaka kiaušinių baltymus. Naujausias Dobilo nuotykis virtuvėje – kai aštuntą valandą vakarą užsimanė bulvinių blynų, kurie šiaip mūsų namuose labai reti svečiai. Jis su tėčiu skuto bulves, jas tarkavo, o mano iškepus blynus valgė kone urgzdamas iš laimės.

Vaikai taip pat labai mėgsta spausti obuolių ir morkų sultis, visa šeima drauge ruošiame salotas.

– Esate smaguriai ar vietoj deserto mieliau sukirstumėte kepsnį?

– Saldumynai man ir vaikams labai patinka. Todėl ne visada pavyksta išlaikyti saiką. Jono norai keičiasi pagal nuotaiką – kartais mėsa, o kartais tortas ima viršų.

– Ar pavasarį jūsų valgiaraštis smarkiai pasikeičia?

– Kažkaip ypatingai nesikeičia, nes visus metus valgome daug daržovių. Aišku, pavasarį galima daugiau pasilepinti šviežiomis salotomis, ridikėliais, agurkais, petražolėmis.

Būtent pavasaris asocijuojasi ne tik su saule, parskrendančiais paukščiais, bundančia meile gamtoje ir žmoguje, bet ir tokiais mažmožiais kaip švieži krapai, petražolės, bazilikai, ridikėliai, salotos.

– Ko visada būna jūsų šaldytuve?

– Kietojo sūrio, pomidorų, salotų, sviesto.

– Kokie įprastai būna jūsų pusryčiai?

– Žalioji arbata ir grikių košė su sviestu. Visada tas pats.

– Esate sakiusi, kad žinote, kur Vilniuje galima rasti tikrai šviežių žuvų, ir neretai jų nusiperkate. Mėgstate žuvies patiekalus?

– Specializuotų parduotuvių Vilniuje yra ne viena. Žinau tokią netoli mūsų namų ir, jeigu yra poreikis, ten užsuku. Žuvies ir mėsos pastaruoju metu valgome retai – kartą per dvi savaites ar net rečiau.

– Įrengdami namų virtuvę kam skyrėte daugiausia dėmesio?

– Virtuvė – svarbiausia susibūrimų vieta. Joje stovi didelis apskritas stalas, kad sutilptų ne tik mūsų šeima, bet ir svečiai, kurie mūsų namuose visada laukiami.

– Receptų knygų jūsų virtuvėje galima rasti? Ar jų dairotės internete?

– Turiu keletą receptų knygų. Tos knygos mūsų namuose atsirado greičiau dėl gražaus dizaino ir žmonių, kurie jas parašė, o ne dėl receptų poreikio.

Man patinka tiesiog pavartyti dideles storas knygas su gražiomis nuotraukomis, o kurti receptus kur kas labiau patinka pačiai, intuityviai, iš meilės. Patiekalus ruošiu vedama žinių, dažnai netgi neragaudama.

– Ar turite iš mamos, senelių paveldėtų receptų sąsiuvinių?

– Turiu, bet tai daugiau brangi relikvija nei kasdien naudojami užrašai.

Pavasario salotos

Reikės:

gražgarsčių,

ridikėlių,

saliero šaknies,

lukštentų kanapių sėklų,

fetos,

kanapių arba alyvuogių aliejaus.

Ridikėlius susmulkinkite ir sumaišykite su gražgarstėmis. Pridėkite gabalėliais pjaustytos fetos ir apšlakstykite aliejumi. Saliero šaknį supjaustykite griežinėliais, apkepinkite keptuvėje ir sudėkite ant paruoštų salotų. Apibarstykite kanapių sėklomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.