Pamaryje žvejai atgaivins senovinius žiobrių ruošimo receptus

Pavasariui persiritus į antrą pusę Kuršių marių pakrantėse sukrunta žvejai – atėjo žiobrių migracijos metas. Būtent šiuo metu čionykščiai žvejai švenčia senąsias žūklės tradicijas menančią šventę Žiobrines.

Pavasario šventės Nidoje svečiai sužinos, kaip gardžiai paruošti žiobrius.
Pavasario šventės Nidoje svečiai sužinos, kaip gardžiai paruošti žiobrius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 4:49 PM

Žiobrinės – viena labiausiai laukiamų pajūrio pavasario švenčių. Šiemet Neringoje ji vyks jau šį savaitgalį.

Šeštadienį nuo ryto Nidos uosto teritorijoje savo palapines ir prekystalius išrikiuos mugės prekeiviai, tautodailininkai, amatų meistrai. O vidurdienį oficialiai atidarius šventę visi galės išbandyti tradicinį žiobrių kepimą ant vytelių „Pamėgink pats“.

Šias žuvis šventės dalyviai nuo seno ruošdavo specialiu būdu: nuskustiems žiobriams aštriu peiliu suraižydavo šonus, į įpjovas pripildavo druskos ir užkamšydavo svogūnais. Taip paruoštos žuvys būdavo pamaunamos ant medinių iešmelių ir smeigiamos prie laužo.

Šį savaitgalį praeities receptus žvejai prikels naujam gyvenimui.

Kulinarinę šventės programą papildys mokomoji, kūrybinė, aktyvaus laisvalaikio veikla. Šiaurės Amerikos indėnų tradicijų puoselėtojai pakvies „Ant marių bangos su Vinetu kaimo gentimi“.

Gintarų meistras ir krivis Algirdas Marčius žada atskleisti gintaro kambario paslaptis ir paburti ateitį iš gintaro dulkių, o Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai dėstys mitus ir faktus apie šikšnosparnius.

Šokių mokys tautinių šokių ansamblis „Kalnapušė“ ir linijinių šokių grupė „Dorė“, spalvinti vėtrunges – jų gamintoja Rita Zinkevičienė, bendrovė „Sulčių namai“ kvies į „Vofelių kepimo“ pamokas.

Šventės dalyviai galės pasimokyti pinti tinklus, pasidaryti žuveliokų Neringos muziejų edukacinėje programoje „Žuvelių šukelės žvejo tinkleliuos“ arba žvejų dainų kartu su folkloro ansambliu „Giedružė“.

Liudviko Rėzos kultūros centro komanda ragins žvejoti žinias, dailės mokytoja Monika Urbonavičienė – pasigaminti Žiobrinių šventės suvenyrų, Dalia Tarvydienė – išbandyti karštų akmenų terapiją.

Diena baigsis irgi karštai – braziliškos muzikos koncertu „Samba Da Minha Terra“ Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“.

Tėvai galės linksmintis vakare, o vaikai ryte, nes jau sekmadienį „Agiloje“ Klaipėdos lėlių teatras parodys premjerinį objektų ir judesio spektaklį vaikams nuo vienų metų iki begalybės „Vienas, du – kur tu?“.

Žiobrinių šventė. Balandžio 28, 29 d. nuo 10 val. Nida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.