Ruošdamas valgį kepsninėje šefas nepamiršta kelių svarbių taisyklių

„Aš visada kepu!“ – šypsojosi dviem restoranams Lietuvos sostinėje vadovaujantis Audrius Kukšta (31 m.), kuriam posakio „batsiuvys be batų“ tikrai nepritaikysi.

A.Kukšta „Lietuvos ryto“ televizijoje veda laidą „Grilio skanėstai“ ir žarsto patarimus, kaip patiems nesunkiai galima išsikepti įvairių patiekalų.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kukšta „Lietuvos ryto“ televizijoje veda laidą „Grilio skanėstai“ ir žarsto patarimus, kaip patiems nesunkiai galima išsikepti įvairių patiekalų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-06-23 17:55

Virtuvės vadovas nuolat raitojasi rankoves ir namuose, ir išvykose – mat artimieji ir bičiuliai prašo ką nors iškepti, be to, pačiam patinka.

Žinomas virtuvės vadovas A.Kukšta iš patirties žino, kad ant grilio galima kepti viską. Tai priklauso nuo to, kokį grilį turite. Šiuo metu labai populiarūs griliai, ant kurių galima patogiai kepti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir pyragus. Taip pat – šaltai ar karštai rūkyti produktus.

Tačiau net ir turint paprasčiausią šašlykinę galima lengvai išsikepti patiekalą, tinkantį užkandžiui, pietums, vakarienei ar saldžiajam stalui. Nebūtina būti profesionalu – svarbiausia pasirinkti tinkamą gaminimo temperatūrą.

Audrius prieš pusmetį šeimoje pradėjo tradiciją – kiekvieną sekmadienį pietums ant grilio kepti įvairius patiekalus: nuo vištų sparnelių iki plovo ir desertų. Per pusę metų kulinaras namuose nekepė to paties patiekalo dukart.

A.Kukšta „Lietuvos ryto“ televizijoje veda laidą „Grilio skanėstai“ ir žarsto patarimus, kaip patiems nesunkiai galima išsikepti įvairių patiekalų.

– Ką reikėtų žinoti norint sklandžiai ant grilio iškepti mėsą?

– Vienas pagrindinių patarimų – niekada ant grilio nedėti mėsos tiesiai iš šaldytuvo.

Mėsa turi būti kambario temperatūros. Jeigu bus šalta, uždėjus ją kepti prasidės džiūvimo, o ne kepimo procesas.

Kol mėsa sušils iki teigiamos temperatūros, ji jau bus pasausėjusi.

O jei mėsa yra kambario temperatūros, kepa daug greičiau ir išlieka kokybiška.

– Ką patartumėte žuvies mėgėjams?

– Pirmiausia turėtų būti ne per karštos žarijos. Jokiu būdu žuvies nekepkite ir ant atviros ugnies. Be to, įvertinkite grilio paviršių. Ketaus grotelės žuviai tinka labiausiai, nes jos ilgai laiko karštį ir prie jų produktai neprikimba.

Jeigu turite standartinę šašlykinę ir naudojate paprasčiausias groteles, kad produktas nekibtų, galima patiesti foliją arba žuvį įtrinti riebalais, pavyzdžiui, aliejumi.

Tada žuvis labiau skrus ir lengviau atšoks nuo grotelių.

Jeigu žuvies gabalėlis labai plonas, jį iškepti nepasitiesus folijos ar kitokio lakšto būna labai sunku.

Kalbant apie didesnę, baltą jūrinę žuvį ar ežero žuvis, pavyzdžiui, karšius, karpius, prieš kepdamas aš jų niekada neskutu.

Tuomet būna geriausias rezultatas. Išorė gražiai apskrunda, o vidus – minkštas tarsi garuose keptos žuvies. O lašišą galima kepti ant bet kokio paviršiaus.

– O kaip kepti daržoves?

– Joms kepti reikia karštų anglių ir riebalų. Tinka aliejus. Svarbu nelaikyti daržovių ant grilio per ilgai.

Perkeptos daržovės praranda, kaip aš sakau, savo prekinę išvaizdą.

Jokiu būdu nedėkite sauso baklažano, ši daržovė labai mėgsta riebalus. Taip pat riebalais patepkite ir pievagrybius, ir kukurūzų burbuoles.

Patarčiau daržovių iš vakaro nemarinuoti, nes skirtingas daržoves nevienodai reikia laikyti marinate. Pavyzdžiui, baklažanai per naktį pajuoduos, praras savo tekstūrą. Spalvą praras ir pievagrybiai.

Cukinijos – pusiau ropinės daržovės, joms per naktį nieko nenutiks. Jų marinatui galima naudoti citrinų, žaliųjų citrinų sultis ar baltojo vyno actą.

Bet šiaip geriausia daržovės kepti iš karto, prieš tai pamarinavus.

– Ką jūs pasiūlytumėte desertui?

– Puikus desertas ant grilio – ananasas su šiek tiek cinamono, medumi, maskarpone ir šiek tiek žaliųjų citrinų. Toks desertas pakels nuotaiką!

Ant grilio galima dėti ir baltajame vyne pamarinuotą kriaušę su cukrumi. Su vaikais neseniai kepėme zefyrus su braškėmis. Tai buvo jų idėja. Skonis – fantastiškas!

Tokį desertą kepti reikėtų ant nekarštos ugnies, nes zefyrai iškart pradeda juoduoti. O jie turėtų tapti auksinės spalvos, po to juos reikėtų atvėsinti.

Tada kandi – paviršius traškus, viduje – lyg varškės kremas, o braškė suteikia gaivumo.

Jautienos kepsnys-sumuštinis

Reikės:

300 g jautienos antrekoto,

druskos ir pipirų,

4 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų „Santa Maria“ „Teriyaki“ marinato,

2 vidutinio dydžio prancūziškų duonelių,

1–2 skiltelių česnako,

2 pomidorų,

100 g brinzos,

50 g gražgarsčių.

Ant medinės lentelės dėkite abu gabalus jautienos sprandinės, gausiai apibarstykite juos pipirais ir druska, įtrinkite šlakeliu aliejaus, kad skrudimas būtų greitesnis. Dėkite mėsą ant grilio ir kepkite tol, kol kepsnys taps vidutiniškai žalias, – 2 minutes vieną pusę ir apverskite.

Patarimas: kepdami jautienos kepsnius stenkitės jų nevartyti daugiau nei 2 kartus, nes mėsa gali tapti nesultinga.

Kol mėsa keps, pasiruoškite sumuštinį. Peiliu ant medinės lentelės sutraiškykite česnaką ir užpilkite jį aliejumi. Prancūziškas duoneles perpjaukite išilgai per pusę ir visas puseles įtrinkite česnaku su aliejumi. Duoneles pakepkite ant grilio, kol apskrus. Baigdami kepti kepsnius iš abiejų pusių juos patepkite „Santa Maria“ „Teriyaki“ marinatu.

Patarimas: nuėmę nuo grilio mėsai leiskite pailsėti tiek laiko, kiek ją kepėte.

Kad paskrudinta duonelė nebūtų sausa ir įgytų puikų skonį, įtrinkite ją pusiau pjaustytais pomidorais. Supjaustykite kepsnį pailgomis juostelėmis, dėkite ant duonos, tuomet dėkite gražgarstes, paplėšytą brinzą.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.