Ruošiatės į iškylą? Štai ko reikėtų nepamiršti

Jau seniai buvo tokia graži vasara, kaip ši. Tad nenuostabu, kad vis daugiau žmonių skuba į gamtą paiškylauti: kas išsikepti gardžius pietus kepsninėje, o kas tiesiog suvalgyti iš anksto pasiruoštų užkandžių gryname ore.

Šiuo metu visos su iškylomis sietinos prekės yra tiesiog šluote šluojamos iš prekybos centrų.<br> 123rf
Šiuo metu visos su iškylomis sietinos prekės yra tiesiog šluote šluojamos iš prekybos centrų.<br> 123rf
Šiuo metu visos su iškylomis sietinos prekės yra tiesiog šluote šluojamos iš prekybos centrų.<br> 123rf
Šiuo metu visos su iškylomis sietinos prekės yra tiesiog šluote šluojamos iš prekybos centrų.<br> 123rf
Šiuo metu visos su iškylomis sietinos prekės yra tiesiog šluote šluojamos iš prekybos centrų.<br> 123rf
Šiuo metu visos su iškylomis sietinos prekės yra tiesiog šluote šluojamos iš prekybos centrų.<br> 123rf
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2018, 11:31 AM

Neatsitiktinai šiuo metu visos su iškylomis sietinos prekės yra tiesiog šluote šluojamos iš prekybos centrų. O juose šiemet yra ypač daug naujovių, kurios pravers ruošiant ne tik smagius, skanius, bet ir elegantiškus pietus po atviru dangumi.

Tad ko gi apsilankius prekybos centruose vertėtų nepamiršti įsigyti, ruošiantis į iškylą?

Nuo šaltkrepšių iki hamakų

Didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė džiaugėsi, kad šią vasarą jų tinkle yra itin gausus vasaros iškyloms skirtas prekių asortimentas: nuo gausybės iškyloms tinkamo maisto iki iešmų ir kepsninių, malkų ir anglių, šaltkrepšių, įvairių indų, skirtų hermetiškai laikyti greitai gendančius maisto produktus ir stilingai paserviruoti ant laužo ar kitaip gamtoje paruoštus patiekalus.

Šio tinklo parduotuvėse yra gausu ir įvairiausių laužo įkūrimo priemonių, palapinių ar net hamakų.

„Turime dvigubai didesnį vadinamųjų kepsninių aksesuarų asortimentą, padidinome fakelų įvairovę, šaltkrepšių ir šaltdėžių, įvairių greitai gendančių maisto produktų laikymui skirtų indų pasirinkimą.

Taip pat šią vasarą pirkėjai „Maximos“ parduotuvėse ras daugiau ir įvairesnių ugnies uždegimo priemonių“, – vardijo V.Drulienė.

Anot pašnekovės, iškyloms skirtų prekių paklausa, palyginti su praėjusių metų vasaros pradžia, jau yra išaugusi 56 proc.

Šiemet parduota net 3 kartus daugiau kepsninių aksesuarų, o šaltkrepšių ir įvairių apsauginių kūno priemonių nuo uodų pardavimai išaugo 2 kartus.

„Formuodami iškyloms gamtoje skirtų prekių asortimentą siekėme, kad net ir tie poilsiautojai, kurie vyks pirmąkart į išvyką ar turistinį žygį, vienu kartu užsukus į „Maximos“ parduotuves rastų visą reikiama inventorių“, – komentavo V.Drulienė.

Pirmenybė – natūralioms žaliavoms

Šiais metais „Maxima“ gerokai papildė ir kepsnių bei joms skirtų priedų bei ugniai įdegti skirtų priemonių asortimentą.

„Turime per 30 skirtingų kepsninių ir daugiau nei 100 įvairių aksesuarų, skirtų kepsninėms, kepimui skirtų grotelių ir iešmų.

Ir profesionalūs grilio meistrai, ir mėgėjai ras visų reikalingų priemonių ant ugnies paruošti iškylos vaišes“, – neabejojo V.Drulienė.

Grilinti ketinantiems pirkėjams prekybos tinklas siūlo ir įvairių talpų pakuotėse supakuotų malkų, taip pat ypač šią vasarą paklausią medžio anglį ir jos briketus.

Beje, V.Drulienė pastebėjo besikeičiantį žmonių požiūrį į ugniai įkurti skirtas medžiagas.

„Įkurti grilui žmonės renkasi ne tik degiuosius skysčius, bet ir degiąją želę.

Taip pat populiarūs įvairūs ugnies įdegtukai – pastebime, kad vis dažniau žmonės renkasi tuos, kurie pagaminti tik iš natūralių žaliavų, medžio plaušo ir specialaus augalinio aliejaus, kuriuo pakeistas iki šiol dažnai naudotas parafinas“, – sakė pašnekovė.

Ir iškyla gali būti stilinga

O, kad iškeptą maistą būtų kur dėti, svarbu pasirūpinti ir tinkamais indais.

Paprastai į gamtą žmonės vežasi ne itin išvaizdžius vienkartinius plastikinius ar popierinius indus. Jie patogūs, bet nekelia jokio estetinio pasigėrėjimo.

O juk net ir gamtoje galima suruošti elegantišką ir stilingą pietų stalą.

„Šiuo metų prekyboje turime įvairaus dizaino ir spalvų daugkartinio naudojimo plastikinių indų.

Gamtoje ruoštų valgių, serviruotų spalvinguose daugkartinio naudojimo induose, stalas atrodys stilingai ir moderniai. Be to, naudodami daugkartinio naudojimo indus prisidėsime ir prie aplinkos tausojimo“, – pastebėjo prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė.

Kad pietų neapkartintų erkės ir uodai

Ir nors iškylos yra labai smagus laiko leidimo būdas, visgi kai kas gali pietus po atviru dangumi ir apkartinti. Tai – uodai ir erkės.

Apsaugos priemonių nuo kraujasiurbių ar ligas platinančių gyvių galima įsigyti ir prekybos centruose. Vien „Maximos“ parduotuvėse galima rasti daugiau nei pusšimtį įvairių apsaugos priemonių nuo uodų ir erkių.

„Šiemet yra žymiai didesnis pasirinkimas vaikams skirtų kūno apsauginių priemonių nuo įkandimo, taip pat yra gausesnis pasirinkimas kūno apsauginių priemonių po vabzdžio įkandimo.

Purškalų ir repelentų, padedančių apsisaugoti nuo uodų ir erkių, ir kitų priemonių, kurios padeda sušvelninti vabzdžių įkandimus šią vasarą jau esame pardavę 2 kartus daugiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai“, – pasakojo V.Drulienė.

Ko nepamiršti pasiimti į iškylą?

Na, o pabaigai siūlome „Maxima“ specialistų paruoštą atmintinę, ko reikėtų nepamiršti pasiimti, ruošiantis į iškylą.

1. Indai. Vykstant į iškylą svarbu pasirūpinti tinkamais indais, kur būtų hermetiškai laikomi maisto produktai. Vasarą netinkamai laikomas maistas gali sukelti apsinuodijimą ar žarnyno infekcijų protrūkius.

2. Šaltkrepšiai ir šaltdėžės. Ruošiantis į gamtą, ypač karštomis dienomis, greitai gendančius produktus būtina laikyti šaltkrepšiuose ar šaldėžėse.

3. Servetėlės arba popieriniai rankšluosčiai. Būtinai pasirūpinkite popierinėmis servetėlėmis ir popieriniais rankšluosčiais. Jeigu vietoje ruošiate maistą, gaminkite jį švariomis rankomis ir serviruokite į švarius indus.

Popieriniai rankšluosčiai puikiai pasitarnaus, siekiant palaikyti švarą, o panaudotus popierinius rankšluoščius galėsite sudeginti lauže.

4. Priemonės ugniai uždegti. Jeigu nežinote, ar stovyklavietėje, kur rengsite išvyką bus kepsninė ir malkų ar anglių, nepamirškite jomis pasirūpinti iš anksto.

Taip pat turėkite specialių priemonių ugniai įkurti – įdegtukai, degusis skystis ar želė greitai ir lengvai leis įkurti ugnį.

5. Geriamasis vanduo. Vykstant į gamtą būtinai pasirūpinkite geriamuoju vandeniu.

6. Apsaugos priemonės. Į iškylą pasiimkite kepurę nuo saulės ir repelentų, apsaugančių nuo uodų ir erkių.

7. Indai. Visi norime poilsiauti tvarkingoje ir švarioje aplinkoje, todėl svarbu ir patiems kaip įmanoma daugiau prisidėti prie jos puoselėjimo.

Rekomenduojame išvykoms rinktis popierinius indus, kuriuos panaudojus galima sudeginti. Tokiu būdu atsakingai prisidėsime prie aplinkos tausojimo.  

8. Šiukšlių maišai. Jeigu visgi rinksitės vienkartinius indus, pasirūpinkite šiukšlių maišais, kad aplinką, kurioje iškylavote, paliktumėt tvarkingą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.