Eglė Kernagytė-Dambrauskė iškylos neįsivaizduoja be paprasto lietuviško užkandžio

Ruošdamasi iškylai Eglė Kernagytė-Dambrauskienė į krepšį susideda ne tik maisto produktus ar būtinas priemones, bet ir šiukšlių maišų. Jai labai liūdna matyti, kiek šiukšlių palieka kiti poilsiautojai – tad pati niekada nepalieka nė šiukšlelės.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2018, 3:53 PM, atnaujinta Jul 20, 2018, 5:18 PM

Su Egle kalbamės apie jos šeimos iškylų tradicijas, mėgstamą maistą ir užsiėmimus.

– Ar dažnai iškylaujate gamtoje, po atviru dangumi? Ar susiruošiate ten kokia nors proga, ar tam nereikia jokių progų?

– Mūsų gyvenime pilna įvairių iškylų. Nuo keliavimo per Europos kempingus su vaikais ir palapine iki kasdienio iškylavimo prie jūros, kai atostogaujame Nidoje arba Palangoje. 

– Kuo paprastai pasirūpinate prieš iškylą?  Kokiais daiktais, prietaisais ar įrankiais būtina apsirūpinti, jeigu planuojate iškylą dienai, o ko nepamiršti ruošiantis ilgesniam laikui?

– Vykdami prie jūros pasirūpiname vandeniu ir lengvais užkandžiais: vaisiais, uogomis, trapučiais. Prisipjaustome morkų, agurkų – juos vaikai labai greitai sukerta. 

O prietaisų ar įrankių neturime jokių. Žinoma, svarbu turėti paklotą, ant kurio galima tiek pačiam atsigulti, tiek maistą sudėti, kuris, beje, privalo būti įdėtas į plastikines dėžutes, apsaugančias nuo smėlio. Juk vaikai judrūs ir tikrai ne visad bėgdami pagalvoja, kad jų barstomas smėlį vėjas lengvai nupučia ant maisto. 

Taip pat pasiimame paklodę – ji praverčia, kai vaikams norint pasislėpti nuo vėjo ar saulės statome vigvamą.

O išvykdami ilgesniam laikui tikrai ruošiamės daugiau: palapinė, miegmaišiai, nedūžtantys indai, įrankiai, daugiafunkcinis kišeninis peiliukas, vaistinėlė, vanduo, drėgmės nebijantys maisto produktai ir, žinoma, šiukšlių maišai. Labai liūdna matyti, kiek žmonės palieka šiukšlių gamtoje.

– Kokiais produktais apsirūpinate? Kokį maistą galima pasiruošti iš anksto, o kokį ruošti vietoje, kad vaikams patiktų ir valgyti, ir patiems dalyvauti ruošiant? O kas netiktų vaikams?

– Viskas priklauso nuo iškylos. Jei vykstame trumpam – užtenka pasirūpinti lengvais užkandžiais: vaisiais, trapučiais, iš anksto pasiruoštais sumuštiniais. Jei vykstame į iškylą su nakvyne, jau kitaip. 

Mūsų vaikai labai mėgsta pakeptą mėsą su daržovėmis susivynioti į lavašą. O štai vykdami iškylauti su Vėjo klase turime didžiulį puodą, kur visi kartu tradiciškai gaminame plovą.

Manau, kad vaikams iškyloje labiausiai netinka pusfabrikačiai. 

– Koks gėrimas geriausiai atgaivina iškylaujant? Kuo pasirūpinate?

– Vanduo. Joks kitas gėrimas taip negaivina ir nemalšina troškulio. Iškylaujant gėrimai, kuriuose daug cukraus, tik skatina norą gerti, todėl tokių stengiamės vengti. 

Vandens stengiamės pasiimti tiek, kad tikrai užtektų. Jau geriau nepritrūkti ir parsivežti namo, nei turėti jo nepakankamai.

– Ar iškylaudami leidžiate sau ir vaikams daugiau – pakramsnojate ne tokių sveikų užkandžių, atsigeriate limonado?

– Kaip jau minėjau, iškilų gėrimas yra vanduo. Žinoma, jei keliauji pro kokią parduotuvėlę, kartais nuperkam ir kažko saldaus, bet vanduo dominuoja bet kokiu atveju. 

O dėl nesveikų užkandžių – kai esi gamtoje, nesinori nei kosmetikos, nei nesveikų užkandžių. Aišku, dar priklauso ir ką jais vadinate.

Pavyzdžiui, vienas skaniausių dalykų būnant gamtoje yra sūdyti lašiniai su svogūnu ir juoda duona. Šitam niekada negaliu atsispirti, o vaikai irgi beprotiškai mėgsta.

– Ar žinote kokių žaidimų ar pramogų, kad vaikai laiką leistų smagiai ir prasmingai?

– Būdami gamtoje turime įvairių užsiėmimų. Būtinai pasiimame kamuolį, nes vienas mėgstamiausių vaikų užsiėmimų yra futbolas. Taip pat pasiimame ir stalo žaidimų, meškerių, jei tik yra kur žvejoti. 

Kartais mėgstame aktyviai leisti laisvalaikį, o kartais geriausia tiesiog sugulus ant pievos kartu garsiai svajoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.