Vilniuje prasidėjo gurmaniškas festivalis – paragauti norėsis ne vieno mėsainio

Net klausimas nekyla, kur šį ketvirtadienį pietus ar vakarienę rinksis vilniečiai ir miesto svečiai. 

 Į lietuvių skrandžius kelią sunkiai radę mėsainiai dabar - populiarumo viršūnėje.
 Į lietuvių skrandžius kelią sunkiai radę mėsainiai dabar - populiarumo viršūnėje.
 Gurmaniškas mėsainis.<br> Organizatorių nuotr.
 Gurmaniškas mėsainis.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-26 11:09

Jau ketvirtą kartą greito, bet išskirtinio maisto mėgėjus lepinti ruošiasi gurmė mėsainių festivalisVilnius Burger Fest“. 

Virtuvių šefai stebins įvairiausių skonių deriniais: brandinta jautiena, plėšyta antiena, rūkytomis kiaulių kojomis, jaučių liežuviais – ir tai tik pradžia. 

Šefų bus galima paklausinėti, kokios slaptos gudrybės padeda ruošti mėsą, o „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis iš anksto pataria, kaip iki galo atskleisti skirtingų mėsainių skonius.

Šefų idėjoms nėra ribų

Mėsainiams skintis kelią į lietuvių kasdienį meniu nebuvo lengva. Iš pradžių į neįprastą maistą tarp dviejų bandelių buvo žiūrima vangiai. 

Vienas iš pirmųjų Lietuvoje pradėjęs propaguoti mėsainių ir gatvės maisto kultūrą šefas Jonas Jonušas sako, jog mėsainiai šiuo metu klesti ir lietuviai šį greitą maistą vertina: „Daugiau nei prieš dešimtmetį mėsainius žmonės laikydavo nesąmone – dabar šis patiekalas ne vieno mėgstamiausias. Jis šiuo metu klesti, o žmonės nuolat ieško naujovių ir iš viso pasaulio parsiveža įvairiausių skonių bei idėjų.“

Jam antrina ir „Viking The Chef“ šefas Vylius Blauzdavičius. Anot jo, gurmaniški mėsainiai jau ne vienerius metus yra populiarumo viršūnėje, nes tai greitas ir skanus maistas.

Ieškantys naujovių visuomet atranda kuo palepinti gomurį, tačiau išskirtiniais mėsainiais mėgaujamasi ypatingesnėmis progomis. Net ir atradus malonų skonį, per kasdienius pietus grįžtama prie klasikinio sumuštinio su gera brandinta jautiena.

Iš kokybiškų produktų pagamintų mėsainių populiarumą įrodo ir vis daugiau lankytojų sulaukiantis festivalis, kuriame ir šiemet šefai pasiruošę vaišinti dar neragauto skonio mėsainiais. 

Gurmanų gomurius lepins mėsainiai su žemoje temperatūroje virtu ir juodalksnio dūmuose rūkytais jaučių liežuviais, su plėšyta kiauliena iš 12 valandų rūkytų kiaulių kojų ar su jautienos krūtinine, rūkyta net 18 valandų. Naminės ir pačių šefų gamintos bandelės, savos gamybos padažai su įvairiausiomis uogomis ar džemai, šveicariški ar mėlynieji pelėsiniai sūriai – regis, ragauti norėsis ne vieną. 

Ne tik rankų darbo mėsainių šventė

Į vieną vietą geriausius šefus, kokybiško maisto mėgėjus ir naujovių išalkusius entuziastus kartą metuose suburiančiame festivalyje galėsite ragauti ne tik išskirtinių šefų kūrinių, bet ir pasimėgauti derančiais gėrimais bei gera muzika. Kad gurmė mėsainių šventėje pajaustumėte tikrą skonių harmoniją, „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis pataria, kokius gėrimus geriausia derinti prie pasirinkto patiekalo.

„Gėrimų derinimas prie mėsainių priklauso nuo aibės skirtingų dalykų – kokia mėsa, kokiais prieskoniais ji marinuota, kokiu būdu paruošta: kepta, rūkyta ar virta. Gausi ir garnyrų įvairovė, nes tai patiekalas susidedantis iš skirtingų, vienas kitą papildančių skonių. Pavyzdžiui, gaivieji gėrimai ar alus taip pat gali būti kuriami iš daug ingredientų – todėl visų įmanomų kombinacijų nesuskaičiuotume, – sako „Vilkmergės“ alaus someljė V. Čičelis.  

Ekspertas prie lengvesnio paukštienos mėsainio pataria rinktis lengvesnius, šviesesnius gėrimus. Prie rūkytos ar tamsesnės mėsos, pavyzdžiui, jautienos – tamsesnius, tačiau saldesnius. O norint atrasti patį tinkamiausią skonio derinį – rinktis keletą gėrimų ir juos skanauti kartu su pasirinktu patiekalu. 

Jei po gurmė mėsainių festivalio „Vilnius Burger Fest“, norėsis ir patiems išmėginti jėgas, virtuvės šefai rekomenduoja keletą gurmaniškų receptų, kuriuos nesunkiai pagaminsite namuose.

Šefo Jono Jonušo vištienos mėsainis su žemės riešutų padažu 

Reikės:

šviežių bandelių,

pusės vištienos krūtinėlės, 

druskos, 

pipirų,

aliejaus.

Padažui:

1 indelio žemės riešutų sviesto,

1 indelio „Hoi sin“ padažo,

1 stiklinės kokosų pieno,

1 š. sojų padažo,

1 š. žuvų padažo,

vienos žaliosios citrinos sulčių,

aitriųjų paprikų pagal skonį.

Karamelizuotiems svogūnams:

svogūnų,

saldesnio sojų padažo,

aliejaus.

Gaminimas 

Vištienos krūtinėlę apiberkite druska, pipirais ir įtrinkite aliejumi. Keletą minučių leiskite pasimarinuoti. Kepkite grilyje, kol apskrus, bet neperkeps. Plonai supjaustykite svogūnus, pakepinkite aliejuje, kol apskrus. Tuomet užpilkite saldesnio sojų padažo, šiek tiek nugarinkite ir išimkite iš keptuvės. 

Pakepinkite bandeles ir ant vienos pusės galite užtepti uogienės, pavyzdžiui spanguolių ar bruknių. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite ant uogienės. Užtepkite žemės riešutų padažo, apibarstykite karamelizuotais svogūnais ir uždenkite kita bandele.

„Viking The Chef“ šefo Vyliaus Blauzdavičiaus mėsainis su plėšyta elniena 

6 vnt. reikės:

1 kg elnienos mentės,

„BBQ“ padažo,

20 g rūkytos paprikos, 

30 g cukraus, 

20 g svogūnų miltelių, 

20 g česnakų miltelių,

20 g paprikos miltelių, 

10 g maltos juodos kavos, 

10 g druskos, 

žemaitiško kastinio indelio,

6 vnt. „Brioche“ mėsainių bandelių. 

Kopūstų salotoms:

300 g baltojo kopūsto, 

1 morkos, 

50 g išmirkytų razinų, 

2 š. krienų, 

3 š. majonezo, 

10 g druskos, 

5 g pipirų, 

60 ml acto, 

10 g cukraus.

Gaminimas 

Visus prieskonius sumaišykite ir jais įtrinkite elnienos mentę. Palaikykite ją keletą valandų šaldytuve. Į paruoštą kepsninę galite įdėti rūkymo kubelių (geriausia obels arba vyno statinės). Įdėkite deflektorių, ant jo vonelę su obuolių sultimis, tuomet grotas ir ant jų elnienos mentę. 120 laipsnių temperatūroje rūkykite 2 valandas. Po to susukite mėsą į foliją ir rūkykite dar 1,5 valandos. Išimtą mėsą palaikykite 30 minučių, po to ją suplėšykite. Mėsą galite rūkyti ir orkaitėje.

Kol mėsa rūkosi, plonai supjaustykite kopūstą, jį apliekite actu, apiberkite druska ir cukrumi, viską gerai išmaišykite ir suspauskite rankomis. Palaikykite, kol kopūstas išleis savo sultis. Jas nupilkite, į kopūstus įdėkite smulkiai pjaustytas razinas, krienus, majonezą bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.

Plėšytą elnieną sumaišykite su „BBQ“ padažu. Pašildykite mėsainių bandeles. Ant apatinės užtepkite kastinį, dėkite kopūstų salotas, paruoštą elnieną. Uždenkite kita bandele, taip pat aptepta kastiniu. 

„Drama Burger“ šefo Pauliaus Staliorio vištienos mėsainis

Reikės:

„Brioche“ mėsainių bandelių,

vištienos filė,

vištienos šlaunelių mėsos,

majonezo,

„Chipotle“ padažo,

marinuotų agurkėlių,

Čederio sūrio,

šaltai rūkytos šoninės,

gražgarsčių lapelių,

druskos,

pipirų,

šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Gaminimas 

Ingredientų kiekius galite pasirinkti pagal gaminamų mėsainių kiekį ar norimą dydį. Keptuvėje 6-7 minutes kepkite vištienos šilė ir šlaunelių mėsą (dėl sultingumo), tuomet lengvai paskrudinkite šaltai rūkytą šoninę. 

Kol keps, pasigaminkite „Chipotle“ majonezą – lygiomis dalimis sumaišykite norimą majonezą su „Chipotle“ padažu. 

Per pusę perpjautą bandelę paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje. Bandeles patepkite pagamintu majonezu, dėkite marinuotus agurkėlius, vištieną, sūrį ir paskrudintą šoninę. Tuomet uždenkite kita bandele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.