Dangutė Mikutienė neteko 16 kilogramų: padėjo ir mitybos pokyčiai

Trakuose sveikatingumo studijai vadovaujanti Dangutė Mikutienė (52 m.) nepasiilgsta laikų, kai būdavo įvykių sūkuryje. Buvusiai Seimo narei virtuvė – vieta, kur ji geriausiai pailsi. Gaminti patiekalus, eksperimentuoti jai ne tik malonumas, bet ir nauji potyriai.

Norėdama pradžiuginti artimuosius D.Mikutienė jiems įteikia valgomų dovanų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Norėdama pradžiuginti artimuosius D.Mikutienė jiems įteikia valgomų dovanų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Norėdama pradžiuginti artimuosius D.Mikutienė jiems įteikia valgomų dovanų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Norėdama pradžiuginti artimuosius D.Mikutienė jiems įteikia valgomų dovanų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Moliūgų salotos žiemai<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Moliūgų salotos žiemai<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Moliūgų saldainiai<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Moliūgų saldainiai<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Aštrus kvepiantis aviečių pagardas<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Aštrus kvepiantis aviečių pagardas<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Anksčiau Dangutė Mikutienė buvo stambesnė.<br>T.Bauro nuotr.
Anksčiau Dangutė Mikutienė buvo stambesnė.<br>T.Bauro nuotr.
Anksčiau Dangutė Mikutienė buvo stambesnė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anksčiau Dangutė Mikutienė buvo stambesnė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 4, 2018, 3:31 PM

Atsisveikinusi su parlamentu moteris galėjo daugiau laiko skirti sau, aktyviam laisvalaikiui, ėmė kur kas atidžiau rinktis maisto produktus ir neteko 16 kilogramų.

Gebėjimą skaniai gaminti turėjo visos D.Mikutienės giminės moterys. Noras eksperimentuoti virtuvėje ją viliojo nuo vaikystės. Iš pradžių režisieriaus diplomą įsigijusi, o vėliau Mykolo Romerio universitete viešojo administravimo magistrantūrą baigusi moteris tikino, kad visada turėjo geras mokytojas, kurių galėdavo pasiklausti maisto gaminimo subtilybių, jei kas nors nepavykdavo.

„Man visada rūpi išbandyti naują receptą, būna ir taip, kad norisi ko nors pridėti iš akies, nes maisto gaminimas yra itin kūrybiškas procesas“, – prisipažino trakiškė.

2016 metais pasibaigus Seimo kadencijai D.Mikutienė nutolo nuo politikos, tačiau jai nebuvo sunku prisitaikyti prie kitokios veiklos.

Visada besidominti sveikatingumu ir subalansuota mityba moteris džiaugėsi, kad dabar turi kur kas daugiau laisvo laiko gilintis į mokslinius straipsnius apie mitybos ir fizinio aktyvumo įtaką gyvenimo kokybei, sveikatai, gerai emocinei būsenai.

Jai labai įstrigo vieno garsaus eksperto mintis, kad, norint ilgai gyventi, reikia turėti ne tik plokščią pilvą, bet ir įgudusį protą.

Jei žmogus susimąsto, ar tinkamai maitinasi, ar tik greitai numalšina alkį, jei jaučia nuovargį, nepasitenkinimą savimi, nerimą viduje, vadinasi, jam jau reikia permainų.

Viso to trūko ir D.Mikutienei. Ji suvokė, kad atsidavimas politikai pareikalavo paties svarbiausio žmogui dalyko – sveikatos.

Kad stresas ir nervinė įtampa gali tapti ligos priežastimi, moteris suprato, kai pradėjo streikuoti sveikata.

„Kol dirbau Seime, buvo siaubingas darbo krūvis, tad ir elgiausi kaip darboholikė, nemokėjau sustoti, nuolatinis stresas sekindavo, esu nekart pakliuvusi į ligoninę.

Bet jei kam nors pasakysi, kad būdamas politikoje gali nuo darbo krūvio išsekti, liksi, švelniai tariant, nesuprastas“, – prisipažino D.Mikutienė.

Žinomas neurochirurgas, tuo metu konsultavęs politikę, paprašė parodyti darbotvarkę.

Pasižiūrėjęs į D.Mikutienės užrašų knygelę jis pasakė: „Šitas žmogus seniai turėjo būti miręs. Jums reikia sustoti.“

Moteriai tai pavyko padaryti daug ko atsisakius, nes parlamente ji buvo keturias kadencijas.

Pastaruoju metu moteris jaučiasi savo laiko šeimininkė, nes nereikia niekur skubėti.

Ji turi galimybę kasdien sportuoti, maudytis ežeruose, eiti pasivaikščioti – Trakuose puiki gamta ir tam yra visos galimybės.

Kad fizinis aktyvumas gali duoti naudos, D.Mikutienė niekada tuo neabejojo. Galvos skausmas užklumpa tik tada, kai reikia pirktis naujų drabužių, nors jų pilna spinta.

Tačiau moteriai nepakyla ranka išmesti senų rūbų, kuriuos jau reikia ne taisyti, o persiūti.

D.Mikutienei ypač mieli draugės dizainerės Jolantos kurti kostiumėliai, ji atsimena beveik kiekvieną progą ar įvykį, susijusį su tais drabužiais, nes net 4 kadencijas buvo išrinkta į Seimą.

Vėliau keitėsi ne tik gyvenimo būdas, bet ir mitybos įpročiai. D.Mikutienė džiaugėsi neseniai atradusi moliūgą kaip rudens karalių.

Kadangi gaminti valgį moteriai nėra rutina, o kūrybinis procesas, ji dažnai dalijasi receptais socialiniuose tinkluose ir sulaukia pagyrų.

Kulinarinių eksperimentų autorei būna smagu, jei kitoms moterims taip pat pavyksta skaniai ką nors pagaminti.Išbandžiusi naują moliūgų salotų receptą geriausio įvertinimo ji sulaukė iš sutuoktinio Juliaus, kuris iki tol šių daržovių nevalgydavo.

Kai vyras žemaitis paragavo salotų, žmona paklausė jo nuomonės: „Na, kaip?“ Jis linktelėjo galva ir pasakė: „Valgysiu. Tikrai skanu.“

Vaikai Narimantas ir Ringailė mamos kulinariniais gebėjimais taip pat žavisi, nes kiekvieną kartą būna nustebinti kokio nors naujo patiekalo, kai tik grįžta į Trakus.

Šias moliūgų salotas kai kas vadina vitaminų bomba, o kai kas – žiemos salotomis, nes saugomos šaldytuve jos gali būti ne tik užkandis, bet ir garnyras prie paukštienos, kitų patiekalų.

Dar vienas D.Mikutienės kulinarinis atradimas – aštrus pagardas iš aviečių, imbierų ir aitriųjų paprikų. Šį delikatesą mėgsta ir moters kolegės iš sveikatingumo studijos, o vienos jų pasiūlytas receptas buvo šiek tiek patobulintas.

„Kai pirmą kartą bandai gaminti, yra tikras iššūkis. Kadangi stengiesi viską daryti taip, kaip parašyta recepte, neskaičiuoji laiko. Kai ką nors verdi antrą ar trečią kartą, ieškai sveikesnių sudedamųjų dalių“, – sakė D.Mikutienė.

Kiekviena moteris gali moliūgų saldainius ar salotas ruošti savaip, jei vietoj cukraus dės medaus, o vietoj acto, būtino salotų marinatui, naudos citrinų rūgštį, obuolių sultis.

Ne kartą Dangutei buvo taip atsitikę, kad užgaišdavo virtuvėje iki paryčių, bet dėl to nesigailėdavo.

Džiaugsmas užliedavo moters širdį rytą, kai patikrindavo apklotus, tvarkingai sudėtus šiltus stiklainius, apžiūrėdavo, ar visi gerai uždaryti.

Šįmet jai ypač pasisekė konservuoti nedidelius agurkus ir kriaušes garnyrui.

Smagu jai būna ir tada, kai namai kvepia džiovintais moliūgais, cinamonu ir gvazdikėliais, o tai reiškia, kad jau artėja Kalėdos.

Norėdama pradžiuginti artimuosius, giminaičius ir draugus D.Mikutienė įteikia jiems tai, ką paruošia pati.

Dažniausiai tai būna valgomos dovanos, vaistažolių arbatos, įvairūs prieskonių mišiniai, džiovintų vaisių ir uogų rinkiniai, obuolių sūriai, įvairūs pagardai.

Trakiškė atrado, kuo dar įmanoma paskaninti įprastą obuolių sūrį, nes virdama obuolius įdėjo džiovintų braškių, žemuogių, juodųjų serbentų, taip pat raugerškių uogų, saulėgrąžų.

Jos artimieji tapo ir dar vieno naujo patiekalo vertintojais. Šio rudens naujiena jiems buvo sūris iš džiovintų pomidorų, baravykų. D.Mikutienė šio sūrio receptą būtinai patentuos ir saugos kaip šeimos vertybę, perduodamą iš kartos į kartą.

Moliūgų salotos žiemai

Reikės:

3 kg moliūgų

2 šaukštų druskos

200 g česnakų

3–4 aitrųjų paprikų

Marinatui reikės:

stiklinės acto

stiklinės aliejaus

2 stiklinių (užtektų gal 1,5) cukraus

Sutarkuokite moliūgus burokine tarka, pasūdykite, po 4 valandų nusunkite, o skystį išpilkite.

Ruoškite marinatą iš aliejaus, cukraus ir acto. Kad ištirptų cukrus, šiek tiek pakaitinkite ant ugnies. Užpilkite marinatą ant sutarkuotų moliūgų, retkarčiais pamaišykite.

Po 5 valandų įberkite sumulkintų česnakų ir aitriųjų paprikų (būtinai išimkite sėklytes). Išmaišykite, palaikykite dar 2 valandas.

Dėkite salotas į sterilius stiklainius, saugokite jas šaldytuve.

Moliūgų saldainiai

Tamsiai oranžinės spalvos moliūgai labiausiai tinka saldainiams, nes gabaliukai nesubyra.

Reikės:

3 kg moliūgų, supjaustytų gabalėliais

0,5 kg cukraus

2 citrinų sutarkuotų žievelių

apelsino žievelių

2 išspaustų citrinų ir apelsinų sulčių (galima ir daugiau)

cinamono miltelių, gvazdikėlių pagal skonį

Užberkite cukraus ant moliūgų gabalėlių, pamaišykite, laikykite per naktį.

Rytą nupilkite sultis, įdėkite prieskonių, tarkuotų citrinų ir apelsinų žievelių. Užvirinkite ir užpilkite ant moliūgų gabalėlių, laikykite apie 10 valandų.

Tada lėtai virkite moliūgų gabalėlius, kol jie pasidarys skaidrūs, minkšti. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus ir džiovinkite orkaitėje. Jeigu gabalėliai subyrės, nieko baisaus – moliūgų tyrę dėkite į formeles ir džiovinkite.

Aštrus kvepiantis aviečių pagardas

Reikės:

1,5 kg aviečių

cukraus pagal skonį

apelsino

2 obuolių

250 g smulkiai supjaustyto moliūgo (jei iš vakaro pabarstysite cukrumi ir nupilsite sultis, bus kietesni gabaliukai)

po 3 arbatinius šaukštelius cinamono ir imbiero miltelių

2 arbatinių šaukštelių aitriosios paprikos miltelių

4–5 kvapiųjų pipirų

Virkite avietes su apelsino ir moliūgų gabalėliais, o pabaigoje įdėkite supjaustytus obuolius. Kai pagardas sutirštės, įberkite prieskonių, išmaišykite, dar virkite 5 minutes.

Tikrasis skonis paaiškės pagardui atvėsus. Neapsigaukite, aštrumas ateina pamažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.