Cukraus kolekcininkė neturi saldėsio tik iš vienintelės pasaulio vietos

Jaunimo svečių namų administratorė Olga Baliugina (48 m.) arbatą ir kavą geria nesaldintą, tačiau namuose turi nemažai cukraus atsargų. „Aš net miegu ant cukraus“, – juokdamasi patikino moteris, dėžes su saldėsio pakuotėmis laikanti po lova. Išbėrus cukrų į cukrinę tos pakuotės vėliau pateks į segtuvus, kuriuose sukaupta didžiulė kolekcija.

O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Itališkų pakuočių kolekcijos dalyje vyrauja apsinuoginusių moterų portretai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Itališkų pakuočių kolekcijos dalyje vyrauja apsinuoginusių moterų portretai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
O.Baliugina cukraus pakeliams paskyrė net šešias dešimtis storų segtuvų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 1:43 PM

Vilnietė O.Baliugina sukaupė per 60 tūkstančių skirtingų cukraus pakuočių, kurios atkeliavo iš daugelio pasaulio šalių. Ji neturi cukraus tik iš Antarktidos, nors ten, kaip ir kituose žemynuose, šis saldėsis vartojamas.

Antarktidos cukraus pakuočių turi kai kurių šalių kolekcininkai, išskirtinių pakelių gali pasitaikyti aukcionuose, tačiau vilnietė neskuba įsigyti to, ko dar neturi.

14 metų šias pakuotes renkančią moterį labiau nei aukcionai paperka susitikimai su bendraminčiais, keitimasis kolekcijos eksponatais.

Mažiausiai cukraus pakuočių pavyzdžių moters kolekcijoje yra iš Afrikos ir Azijos, tačiau jos namuose galima rasti saldėsio pakelių iš visų Europos valstybių. Cukraus pakuotės sudėtos į 60 segtuvų.

Dar beveik tūkstančiu pakuočių Olga papildys kolekciją, kai sutvarkys atostogų suvenyrus ir draugų iš kelionių parvežtas lauktuves.

Šiam pomėgiui vilnietė paskyrė tamsųjį kambarį – segtuvai su pakuotėmis sudėti į lentynas, kad niekam nekristų į akis.

„Bet namuose atidarius bet kurį stalčiuką galima rasti bent vieną cukraus pakelį. Juk pasitaiko tokių atvejų, kai suskambus durų skambučiui atidarau jas, ir kaimynė paduoda man eksponatą. Neturiu laiko jo įdėti į segtuvą ir padedu bet kur.

Tad cukrus – kiekviename žingsnyje“, – sakė Olga.

Pavarčius kolekcininkės segtuvus galima pasigrožėti retomis trikampėmis, širdelės, puodelių ar piramidės formos pakuotėmis.

Olga labai norėtų turėti namuko formos pakelį – tokie gali būti gaminami Italijoje arba Šveicarijoje, bet moteris jų dar neaptiko kieno nors kolekcijoje ir nepasisiūlė pasimainyti.

Akį traukia ir neįprastos pakuočių iliustracijos – nuo apsinuoginusių merginų iki karikatūristų piešinių.

„Italai mėgsta rengti keitimosi dienas, nes šioje šalyje yra nemažai cukraus pakuočių kolekcininkų. Jie netgi išsileidžia asmenines pakuočių serijas“, – versdama itališkos kolekcijos dalies segtuvą ir rodydama „pin-up“ stiliaus, atspindinčio moters seksualumą ir grožį, pakuotes pasakojo O.Baliugina.

Ant pakuočių puikuojasi žinomų kavos gamintojų, garsių viešbučių tinklų pavadinimai, o tai rodo, kad nemažai pakelių į Olgos rankas pateko kelionių metu. Jei atostogauti šeima vyksta automobiliu į kokią nors Europos šalį, grįžtant kone pusė mašinos bagažinės būna prikrauta dėžių su cukraus pakuotėmis.

O.Baliuginos pomėgiui pritaria sutuoktinis Igoris bei dukra Evelina, todėl jie neprieštarauja, jeigu atostogų metu tenka apsilankyti cukraus fabrike ar parduotuvėje, kurioje gali būti tokių saldėsio pakuočių, kokių kolekcininkė dar neturi.

Nors Olga neturi jokio sąrašo, kolekcijoje ji nepasiklysta – pakuotės segtuvuose sudėliotos pagal šalis, puslapiuose atskiriamos ne tik formos ir temos, bet ir serijos.

Dabar pradėti kurti katalogą būtų sudėtinga, nes suregistruoti kompiuteryje visas pakuotes užimtų daug laiko. O vienodų pakuočių nepasitaiko dėl to, kad kolekcininkė, rinkdama pakuotes, lavina ir savo atmintį.

Moters kolekcijoje galima išvysti ir daugiau eksponatų serijų: pastatų, sporto šakų, muzikos instrumentų, siuvinėjimo raštų, automobilių modelių, garsenybių nuotraukų, Zodiako ženklų.

Šias serijas Olga gavo keisdamasi eksponatais su kolegomis, mainai dažniausiai vyko paštu: „Juk neapvažiuosi visos Italijos ir nesurinksi pakuočių, todėl keitimasis – pagrindinis šaltinis papildyti savo kolekciją.“

Mainais vilnietė yra gavusi Velykoms, Kalėdoms ir Šv.Valentino dienai skirtų cukraus pakelių. Tokia itališkų pakuočių įvairovė jau seniai nestebina kolekcininkų, nes Italija garsėja kaip geros kavos ir saldumynų šalis, o šie gardumynai neįsivaizduojami be cukraus.

O.Baliuginos kolekcijoje nemaža ir prancūziškų pakuočių įvairovė, nes Prancūzija garsėja kaip konditerininkų šalis. Ant pakuočių švyti ne tik spalvingi piešiniai, bet ir skirtingų kavinių pavadinimai su adresais.

Tačiau kartais Olgai tenka internete paieškoti informacijos, kai ji sulaukia pakuotės, ant kurios nenurodyta šalis. Išsiaiškinti šalį neretai pavyksta pagal telefono numerį, kuris būna ant pakelio.

Tokios paieškos žavi kolekcininkę, nes jose slypi atradimo džiaugsmas. Kolekcionavimas – viena didžiausių vilnietės pramogų, kuria ji netikėtai užsikrėtė sužinojusi apie draugės, ištekėjusios už italo, giminaitę – cukraus pakuočių kolekcininkę.

Kai apie ją papasakojusi draugė Olgos paprašė iš vienos kelionės parvežti cukraus pakelį, vilnietė kavinėje paėmė ne tik lauktuvėms, bet ir sau.

„Jie tokie gražūs, linksmi, atspindi kokią nors temą. Pakeliai atskleidžia tavo buvimo vietą, nes ant jų užrašytas kavinės pavadinimas, šalis“, – pasakojo vilnietė, tuomet užsikrėtusi kolekcionuoti cukraus pakuotes.

Vaikystėje Olga taip pat buvo kolekcininkė, kaip ir dažnas bendraamžis, ji rinko atvirukus, degtukų dėžučių etiketes, kalendoriukus. Todėl naujas pomėgis prieš 14 metų tarsi pažadino prisnūdusią kolekcionavimo aistrą.

Pirmus dvejus metus O.Baliugina rinko cukriukus ir dėjo juos į batų dėžutę. Tuo metu ji manė, kad visame pasaulyje tik du žmonės – moteris Italijoje ir ji – tai kolekcionuoja.

Bet vieną naktį interneto paieškoje Olga surinko žodžius „cukraus pakelių kolekcininkai“, ir pradėjo kristi informacija apie kolekcininkų klubus, susitikimus, rekordus.

„Net negalėjau suvokti, kaip galima turėti tiek daug tų popierėlių. Kai radau šią informaciją, pavasarį su vyru susiruošėme į kolekcininkų susitikimą Trenčyno mieste Slovakijoje.

Vežiausi apie tūkstantį pakelių, kad galėčiau pasikeisti.

Kadangi kolekcininkų iš Lietuvos tuose susitikimuose nėra buvę, mano pakuotės nuo stalo buvo išgraibstytos per tris minutes“, – juokdamasi pasakojo kolekcininkė.

Lietuvos kavinėse padavėjai labai keistai žiūri į Olgą, kai ji paprašo parduoti dešimt cukraus pakelių. Padavėjas pasiūlo paimti vieną ir paklausia, kam jai reikia dešimt.

Moteris papasakoja, kad ji kolekcionuoja, taip pat keičiasi eksponatais.

„Aš turiu pakuotes išsiųsti kitiems, nes man jų niekas veltui neatsiųs“, – apie mainus paštu pasakojo O.Baliugina.

Nors kolekcininkė seniai tikėjosi sostinės kavinėse rasti pakuočių su Vilniaus vaizdais, niekada tokių neaptiko. Tačiau cukraus pakuočių su Vilniaus arkikatedra, Gedimino pilimi vilnietė gavo mainais, pasirodo, tokias pakuotes sukūrė latviai.

Latvijoje buvo išleista ir Anykščiams skirtų cukraus pakelių kolekcija, kuri papuošė O.Baliuginos vieną iš daugelio segtuvų puslapių. Pasirodo, latviai pakuotes su Anykščių vaizdais pagamino pagal tame mieste įsikūrusios kavinės „Pasagėlė“ savininko užsakymą.

Pastaruoju metu vienkartinių cukraus pakuočių su vaizdingomis Lietuvos vietovėmis galima pastebėti išskirtinėse vietose, tokiose kaip Vilniaus oro uostas.

Nors vilnietės kolekcijoje galima aptikti daugelio pasaulio šalių cukraus pakuočių, jose buvęs saldėsis – tradicinių rūšių. Cukrus įprastai gaminamas iš cukrinių runkelių ir cukranendrių, tad dažniausiai jis – baltasis ir rudasis.

Nors kolekcininkė anksčiau nekreipė dėmesio rinkdama ir baltojo, ir rudojo cukraus pakuotes atskirai, dabar neretai kavinėse pasiteirauja „porelės“ – iškart po dvi pakuotes su baltu ir rudu saldėsiu.

Tradicinėse pailgose ir netradicinėse kitokių formų pakuotėse cukraus būna nevienodai. Bulgarai į kavą neretai įsiberia vos 2 gramus cukraus, nes tiek jo būna vienkartinėse pakuotėse.

Portugalai ir ispanai naudoja daugiau cukraus, nes pakuotėse telpa 7–10 gramų. Lietuviškame kariuomenės sausojo davinio rinkinyje cukraus pakelis sveria 15 gramų.

Bet prieš keletą metų pakuotėse cukraus kiekis pradėjo mažėti, nes buvo atsižvelgta į papildomo saldėsio grėsmę sveikatai. Todėl neretai ir lietuviškose pakuotėse cukraus beliko 4 ar net 3 gramai.

Prieš dėdama pakuotę į segtuvą O.Baliugina prakerpa ją ir išpila cukrų į cukrinę.

Į vieną cukrinę kolekcininkė sužeria baltąjį ir rudąjį cukrų, dėl to namiškių ir svečių nestebina toks saldus margumynas.

Į kolekcininkės cukrinę taip pat buvo patekę aromatizuoto cukraus – cinamono, vanilės, migdolų skonio. Tokios pakuotės – iš Prancūzijos.

Kam tokį cukrų naudoja prancūzai, seniai ne paslaptis – konditerininkai cukrumi su aromatu gardina kepinius.

Tokio cukraus beriama ir į kavą dėl pikantiškesnio aromato.

O. Balugina pasidalijo savo saknėsto receptu.

Obuolių sūris su apelsinų cukatomis

Reikės:

7 kg obuolių,

2 kg cukraus,

pusantros stiklinės namuose pagamintų apelsinų cukatų/

Nuplaukite ir nulupkite obuolius, supjaustykite plonomis skiltelėmis, išimkite sėklas. Obuolius nakčiai užpilkite cukrumi. Virkite apie keturias valandas ant mažos ugnies dažnai maišydami. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos sudėkite cukatas, pamaišykite ir pabaikite virti.

Masę supilkite į maišelius arba sukrėskite į popierines lėkštes, išklotas kepimo popieriumi. Palikite sūrį džiūti, kartą per dieną jį apverskite. Džiovinti reikėtų 3–4 savaites, tačiau obuolių sūrį galima valgyti ir ką tik paruoštą, jis irgi bus labai gardus. Obuolių sūris dera prie žaliosios arbatos, taip pat kavos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.